Analiza: Zvezda je uvijek imala „Plan B“ za Cedevitu!

Za svaku od tri uzastopne titule postoje dve poveznice. Cedevita i zlatne rezerve. I to ne bilo ko, već centri. Pre dve godine bio je to Majk Cirbes, prošle sezone Vladimir Štimac, a onda u četvrtak uveče - Dion Tompson, mada smo svesni da Amerikanac nije klasična petica.

Košarka 17.04.2017 | 23:15
Analiza: Zvezda je uvijek imala „Plan B“ za Cedevitu!
Ne da se košarkašima Crvene zvezde da šampionsku krunu Jadranske lige uzmu u Beogradu. Drugi put u poslednje tri sezone, odnosno od trenutka kada je započet trijumfalni niz, ekipa Dejana Radonjića kitila se lovorikama u Zagrebu, dok je prošle godine to učinila u Sremskoj Mitrovici. A i na tom putu Zvezda je opustošila hrvatsku prestonicu. Samo, u polufinalu.

Za svaku od tri uzastopne titule postoje dve poveznice. Cedevita i zlatne rezerve. I to ne bilo ko, već centri. Pre dve godine bio je to Majk Cirbes, prošle sezone Vladimir Štimac, a u četvrtak uveče - Dion Tompson. 

Svesni smo da Tompson po vokaciji nije centar, ali je u trećoj utakmici bio tajno oružje Dejana Radonjića, gde je u niskoj petorci bio "petica". I nepremostiva prepreka za odbranu Cedevite. Prvo sa poludistance, a posle i kroz pik'n'rol situacije, gde je proradila „američka veza“ sa Čarlsom Dženkinsom.

Dugo se javnost pitala šta se dešava sa Dionom Tompsonom, koji je propustio treći susret polufinalne serije protiv Budućnosti, zatim susret sa Uniksom u Evroligi, potom i prvi finalni okršaj sa Cedevitom. Mada je imao doziranu minutažu u drugom duelu u Beogradu, u Zagrebu je iskočio kao jedan od heroja Crvene zvezde. Naravno, uz odličnog Dženkinsa.

Tompson je dobio čak 20 minuta i svaki je iskoristio na pravi način. Bio je odgovor na Cedevitinu dalekometnu paljbu. Koja je, doduše, bila kratkog daha. Odmenio je  umorne kolege Ognjena Kuzmića i Milka Bjelicu, a meč završio sa 14 poena, četiri skoka, dve asistencije, jednom ukradenom loptom i čak tri blokade. I ukupni indeks korisnosti - 24. Pa i drugi najviši „+/-“ količnik u timu - 16. Za one koji nisu dovoljno upućeni „+/-“ količnik je pokazatelj kako se kretala razlika na utakmici kada je određeni igrač bio na parketu. 

Sve to dovoljno pokazuje koliko je Tompson bio koristan pojedinac za tim. Dok se odbrana Cedevite fokusirala da zaustavi Kuzmića, Bjelicu, pa i kapitena Luku Mitrovića, koji je blistao u drugoj utakmici, Tompson je iskoristio svoju šansu i bio Zvezdin „Plan B“ u Zagrebu. 

Baš kao što su to ranije bili pomenuti Štimac i Cirbes. 

Sadašnji centar Bešiktaša bio je heroj Crvene zvezde u mnogim utakmicama prošle sezone, ali je baš u drugom polufinalnom okršaju sa Cedevitom iskočio u prvi plan. I to baš onda kada je odbrana hrvatskog šampiona uradila sve da Cirbesa uspori i marginalizuje njegov učinak. Tako je i bilo. Nemac je taj meč završio sa svega šest poena, ali i devet uhvaćenih lopti. Zato je Vladimir Štimac preuzeo palicu i Cedeviti spakovao 17 koševa (7/10 iz igre), te uhvatio još šest lopti. Bio je oslonac Zvezdinog trejdmarka - igre u reketu, odakle je suvereno komandovao i vukao crveno-bele do konačnog odredišta. Na toj utakmici Štimac je bio najefikasniji igrač, a iza njega bio je Kvinsi Miler sa 14 poena. 

Radonjić je kartu „zlatnog rezerviste“ izvukao godinu dana ranije. A tada je glavnu ulogu imao baš Majk Cirbes. Mnogi pamte detalje finala sa Cedevitom iz 2015. godine. Zvezda je bila suverena u Beogradu, a onda je hrvatski klub uzvratio udarac. 

Ono što je bilo upečatljivo za drugu i treću utakmicu jeste da je Boban Marjanović bio jedina centarska opcija Dejanu Radonjiću, pošto je Cirbes obe utakmice propustio zbog povrede kolena. Drugu je odgledao sa klupe, a treću u civilu. 

Ipak, posle Cedevitinog trijumfa u Cirbesu se probudio instikt velikog pobednika, u danu četvrte utakmice razgovarao je sa trenerom Radonjićem. Predočio mu je da na sopstvenu odgovornost želi da igra četvrti meč i da "NE" kao odgovor ne dolazi u obzir. Bila je to odluka koja je presudila Cedeviti. 

Odigrao je čak 33 minuta i bio kreator završnog čina. Razlog je u tome što je Boban Marjanović vrlo rano ušao u probleme sa faulovima, zbog čega je na terenu proveo samo osam minuta. Doduše, nije ni morao da bude više na parketu, pošto je ubacio 12 poena, a pritom je imao odličnog Nemca da ga odmeni.

Mada je ubacio samo osam poena, Cirbes je bio neumoljiv u odbrani, uništio protivničke centre. Uhvatio je pet lopti, podelio dve asistencije i zabeležio ogromne četiri blokade. Vrlo važne u jednoj ovakvoj utakmici. 

Na sve to nadovezao se Zvezdin odlični skok (36, naspram 24 Cedevite), pa tek neiskorišćena četiri slobodna bacanja, uz čak 11 pogođenih trojki! 

Ipak, Cirbes je bio taj koji je svojom energijom povukao celu ekipu napred i ličnim primerom ubrizgao enormnu količinu samopouzdanja saigračima. 

Izgleda da je Crvena zvezda, odnosno njen trener Dejan Radonjić, uvek imao spremljen Plan B za Cedevitu u Zagrebu. 

A pobednički recept nije valjalo menjati. 

Izvor: mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar