Видео: Топ 10 - Ови моменти су обиљежили Јокићеву сезону!

Сјајни српски центар Никола Јокић био је једно од "открића" ове сезоне у НБА лиги, а ми се присећамо који су то моменти били најупечатљивији. А било их је заиста много. . .

Кошарка 17.04.2017 | 22:45
Видео: Топ 10 - Ови моменти су обиљежили Јокићеву сезону!
Каква сезона је иза Николе Јокића!

У првој години у Колораду оставио је добар утисак, а онда је дошао рад са селектором Сашом Ђорђевићем, репрезентацијом, мора се рећи и са једним од најбољих плејмејкера Милошем Теодосићем, а након сребра на Олимпијским играма вратио се у Сједињене Америчке Државе жељан још већег напретка.

Када се подвуче црта, када се саберу потези, статистика и изјаве стручњака, јасно је да гледамо у будућу звезду најјаче лиге на свету, који је прихватио одговорност и приграбио шансу.

А многи су мислили да не може да игра на том нивоу...

Никола је ове сезоне за Денвер одиграо 73 утакмице и просечно играо 28 минута, за то време је убацивао 16.7 поена по мечу, имао 9.8 скокова и 4.9 асистенција. Све то уз сјајан шут из игре 58%!

Срушио је многе рекорде, побрао стотине похвала, купио хиљаде навијача, а ми ћемо у овом тексту да се присетимо који су моменти његове овогодишње сезоне били најупечатљивији, а било их је заиста много.

Такође, није све кренуло тако идеално...

БАЛКАНСКЕ КУЛЕ - НЕУСПЕШАН ПРОЈЕКАТ МАЈКЛА МАЛОУНА

Тренер Денвера имао је идеју, коју је испробао још у предсезони, да "упари" Николу Јокића и Јусуфа Нуркића, два играча која су поникла и дошла у НБА из АБА лиге, на позицијама четворке и петице, али је након 15 утакмица одустао од таквог начина игре.

У теорији, то се чинило као добар тандем, али је у пракси функционисало доста лоше.

Никола и Јусуф су "гушили" један другог, па је тако српски кошаркаш често био далеко од коша, а проблеме су му стварале и јаче четворке које је требало да сачува у одбрани, тако да је до изражаја дошла једна од мана у његовој игри - лоши фаулови и не тако добра дефанзива.

Са друге стране нарочит допринос није имао ни центар из Босне и Херцеговине, док на све потешкоће у игри Јокић није имао ни велику минутажу, било је то у просеку нешто више од 20 минута, а најбољу партију пружио је у поразу од Портланда, када је показао шта може када добије прилику да игра, убацивши 23 поена и ухвативши 17 лопти.

Малоун одустаје од ове игре након пораза од Голден Стејта и скора 7-8.

ГУБИТАК МЕСТА СТАРТЕРА - ЈОШ НЕУСПЕШНИЈИ ПРОЈЕКАТ МАЈКЛА МАЛОУНА

Ако је Мајкл Малоун погрешио када је одлучио да Јокић и Нуркић могу да функционишу заједно на паркету, шта рећи на одлуку када је српског кошаркаша послао на клупу?

У размаку од великих месец дана, колико је трајао овај експеримент тренера Нагетса, тим је забележио свега пет победа и чак 10 пораза и свима је било јасно да се много огрешио о Николу Јокића који би и уласцима са клупе, нарочито у децембру када се навикао на улогу, успевао да свој тим врати у игру и готово редовно би његов "плус/минус" учинак био позитиван.

Да ли се Јокић љутио на тренера због улоге резерве? Не, штавише...

"Он је вероватно најскромнији играч у тиму. Он је чак дошао до мене и рекао ми да ако је потребно може и да не буде стартер, само да тим побеђује. Један је од ретких који се неће изнервирати ако почиње са клупе. Свака му част на томе", казао је Мајкл Малоун и онда променио одлуку.

Да ли због силних "дабл-дабл" учинака или због текстова новинара који прате Денвер - донео је најбољу одлуку у каријери и одлучио да Нагетси убудуће "граде" игру око Николе Јокића.

МЕСТО СТАРТЕРА - ПУН УСПОН НИКОЛЕ ЈОКИЋА У НБА ЛИГИ

И, коначно!

Никола Јокић је 16. децембра почео прву утакмицу у сезони на месту "петице", позицији која му далеко највише одговора, и за само двадесет минута на терену најавио да је заслужио да почиње отпочетка, пошто је забележио добар "олараунд" учинак 13 поена, 4 скока и 5 асистенција.

Статистика је почела да "скаче", како његова тако и Денверова, па су имали невероватан напредак у офанзивном рејтингу, али је минутажа је још увек била смањена.

Делом због њега, али и због његових проблема са фауловима...

Улазио је у проблеме са личним грешкама, па је Мајкл Малоун "претио".

"Мајкл ми је рекао да ће ме претући ако будем наставио да правим глупе фаулове", казао је Јокић након одличне партије против Даласа, да би већ у наредним мечевима поново заборавио на то колико је важан за свој тим и бележио три, шест, четири, три, па пет личних грешака.

У том периоду од 27 утакмица, он је просечно бележио 20.8 поена, 10.2 скока, 5.6 асистенција, уз невероватан проценат шута из игре 61.2%!

А играо је мање од 29 минута по мечу...

Да није само до његове статистике, Денвер је у том периоду до Ол-стара забележио велики напредак и приближио се позицији која води у плеј-оф, пошто су 16. фебруара имали скор 27-30.

ИЗЛУЂИВАО ЈЕ ПРОТИВНИЧКЕ ЦЕНТРЕ, А ДЕАНДРЕ ЏОРДАН НИЈЕ ИЗДРЖАО

Денвер у "пуној снази" је успео да нанесе један од тежих пораза Лос Анђелес Клиперсима у овој сезони (123:98), а то један од кошаркаша није могао да поднесе.

Никола Јокић је одиграо фантастичан меч и за 21 минут на паркету постигао 19 поена (8/11), имао још 10 скокова и 3 асистенције, али и једну песницу у руку када је видно изнервирани Деандре Џордан одлучио да се обрачуна са српским кошаркашем.

Прво је Јокић изнудио фаул у нападу када га је Деандре одгурнуо, а потом је у једном од наредних напада један од најјачих центара у лиги ружно реаговао и могао да повреди кошаркаша Денвера.



Судије су му техничку показале тек након приговора, а у неком другом спорту би вероватно био суспендован на неколико утакмица.

Јокић ни овоме није предавао велики значај, па је изјавио: "Он је добио битку, а ја рат!".

И колико ће их тек бити?

РЕКОРД КАРИЈЕРЕ У САН АНТОНИЈУ, ПА У СРЕД ЊУЈОРКА

Порасла је минутажа, па самим тим и лични рекорд!

Никола Јокић је приграбио прилику која му се указала, па је 20. јануара одиграо сјајно у Тексасу и предводио свој тим са 35 поена и 12 скокова, најбољи његов кошгетерски скор од доласка из Мега Лекса пре две сезоне, али није био претерано задовољан тим издањем.

Скромни Сомборац није осећао лично задовољство јер је његов тим "глат" поражен од Сан Антонија (118:104), па је три недеље касније остварио још бољи учинак, али у победи!

У лудом мечу који су Нагетси добили против Њујорка у "Медисон сквер гардену" (131:123), "џокер" је убацио 40 поена уз луди проценат из игре - 17/23!

Имао је још девет скокова и пет асистенција...

После тог меча "пљуштале" су похвале тренера, новинара, али и саиграча...

"Он је већ звезда! Када сам га гледао прошле године знао сам да ће бити одличан, али преко лета је још напредовао, на Олимпијским играма. Има харизму, зна са људима и то га чини звездом", објаснио је Вилсон Чендлер, који се често шалио са Јокићем.

Али и овај уме да узврати, уосталом, одлична атмосфера влада у Денверу...

ОЛ-СТАР ЛУДИЛО У ЊУ ОРЛЕАНСУ, ДОГОДИНЕ И НА ОНОМ ЗА "ВЕЛИКЕ"

Невероватне партије значиле су и "хајп", додуше оправдани, и у Србији, па је тако читава земља на друштвеним мрежама исписивала добро познату "мантру": Никола Јокић #НБАВоте.

Дуго су се расправљали навијачи како се правилно пише, да ли са квачицом или без, колико пута дневно је могуће написати глас подршке Николи Јокићу за учешће на Ол-стару, како то да су Грузини тако "уиграни" и успевају да издоминирају са Зазом Пачулијом, али је на крају Србин остао далеко испод места на Ол-стару, пре свега због огромне конкуренције на позицији "унутрашњег" играча на Западу.

Међутим, Никола Јокић је учествовао, другу годину за редом, у дуелу Тима Света и Тима САД, који су инострани кошаркаши добили, а он је имао учинак 12 поена, уз 11 скокова и осам асистенција.

Због одустајања Џоела Ембида од такмичења у "скиловима", прилику је добио Никола Јокић и тамо умало стигао до "титуле". Он је поражен у финалу дуела "високих" од Кристапса Порзингиса, каснијег шампиона овог "челенџа", док је у првој рунди био бољи од сјајног Ентонија Дејвиса.

Догодине и на мечу за "велике", верују сви навијачи Нагетса.

МАГИЧНЕ АСИСТЕНЦИЈЕ КОЈИМ ЈЕ КУПИО СВЕ У НБА ЛИГИ И ШИРЕ!

Ако се из Јокићеве игре може издвојити једна ствар у којој се разликује од осталих "високих играча" у НБА лиги - онда су то свакако асистенције којима чини своје саиграче бољима.

На све његове одличне потезе "из поста", пируете под кошем, одличну контролу лопте, мудре изласке и отварања простора за саиграче, долазе одличне асистенције, а не додавања – каква често скупљају центри који уруче лопту у руке до бека који чека шут за три поена.

Никола је одушевио ове сезоне фантастичним луцидним додавањима преко одбране ривала, такозваним "но-лоок" додавањима, налажењем "рупе" где је нико не види...

Овако изгледа статистика, која говори у прилог томе, мада је разлика у стварном односу снага вероватно још већа у корист Србина, који је добар део сезоне провео у другачијој улози.

Тешко је и издвојити и која асистенција је била најбоља.

Од невероватних додавања за утрчавања Гарија Хериса или Вила Бартона, лобова за Кенета Фарида или Данила Галинарија, сарадње са Џамиром Нелсоном...

Можда је најбоље да вам понудимо компилацију најбољих потеза!

Па, срећно вам било...



"ТРИПЛ-ДАБЛ" УЧИНАК, НАЈБОЉИ ОД СВИХ СТРАНАЦА И ЦЕНТАРА

Прва помисао на "трипл-дабл" учинак је свакако Расел Вестбрук који је ове године оборио рекорд Оскара Робертсона и 42 пута током сезоне уписао двоцифрен учинак у три статистичке колоне.

Међутим, ту је и Никола Јокић који је оборио неке рекорде ове године.

Он је шест пута забележио "трипл-дабл" и ту се издвојио од осталих играча као први странац у НБА лиги коме је то пошло за руком у једној сезони, али и као први центар (опет, у једној сезони)... Такође, оно што је неуобичајено за једног високог играча, је што је он двоцифрен постајао у асистенцијама, а не у блокадама што им је својственије.

Није само то занимљиво код њега – шест "трипл-дабл" учинака остварио је од фебруара до априла!

Први пут му је то пошло за руком против Милвокија (121:117) када је постигао 20 поена, имао 12 скокова и 11 асистенција, након чега је "узео лопту са меча" и тражио од саиграча да му се потпишу, а све је обишао и необичан снимак када је го до паса загрлио и тренера Мајка Малоуна.

"Питао сам га да ли жели загрљај и он је пристао!", испричао је он.

Саиграчи су "умирали од смеха", а "срећа" Малоунова да је стао код првог!

"Трипл-дабл" је забележио и против Голден Стејта (17/21/12), Чикага (19/16/10), опет Милвокија (13/14/10), Клиперса (17/14/10) и Шарлота (26/13/10).

Само је у мечу против Хорнетса његов тим доживео пораз.

БЕЗ ОБЗИРА НА СЈАЈНА ИЗДАЊА - ЗА ДЛАКУ ИЗМАКАО ПЛЕЈ-ОФ

Лош почетак сезоне коштао је места у плеј-офу Мајами, на Истоку, и Денвер, на западу.

Два тима која су бриљирала у 2017. години остала су "прва испод црте", а више ће жалити Денвер који је дуго и држао позицију број осам, али је на крају Портланд имао више искуства, али и знања, и када је преузео последње место за плеј-оф, није га испуштао.

Денвер је сезону завршио са учинком 40-42, док је Портланд био бољи са 41-41.

Кључан тренутак био је пораз Нагетса у директном окршају са Блејзерсима, што је значило да они имају предност у случају истог скора, а све наде су угашене када је Окалхома преко Расела Вестбрука успела да преокрене у своју корист и тројком у последњој секунди славила (106:105).

Тај пораз, у коме је Денвер дуго водио и имао високу предност, као и онај од Хјустона (125:124), открили су све недостатке Нагетса који има много дефанзивних проблема.

Такође, видело се и колико су играчи неискусни, а све је пало на "плећа" Николе Јокића који је морао да буде лидер, иако је ту било и неколико кошаркаша са много дужим стажом, али не и са претераном великим искуством у одлучујућим мечевима.

Памтиће се тај пораз од Оклахоме када је Јокић направио неспортску над Вестбруком, иако је свима било јасно да то није било тако, а затим је добио и техничку због приговора.

Успео је да погоди за вођство свог тима, али Нагетси нису одбранили последњи напад.

МОЖЕ ЛИ ДОБРА СЕЗОНА ДА БУДЕ НАГРАЂЕНА ИНДИВИДУАЛНИМ ПРИЗНАЊЕМ?

Српски кошаркаш је већ сада завршио сезону, али крајем јуна би могао да се окити индивидуалним признањем, и то једним од вреднијих.

НБА је одлучио да ће 26. јуна објавити ко су добитници ласкавих признања попут МВП регуларног дела сезоне, рукија године, "шестог" човека, дефанзивца године и - за кошаркаша који је остварио највећи напредак!

Амерички новинари су у својим текстовима и колумнама били прилично једногласни до јануара у томе да ће ово признање добити грчки кошаркаш Јанис Адетокунбо из Милвокија, али су добре, или боље речено сјајне партије, Николе Јокића натерале их да још једном ставе прст на чело.

Наравно, не постоји "званична" листа кандидата за награду МИП, али се у кошаркашким круговима највише прича, или боље речено пише, о овим играчима.

Јасно, Грк је у предности јер је његов тим остварио пласман у плеј-оф, с тим да су имали незнатно бољи учинак од Денвера – две победе више...

Такође, Јанис Адетокунбо је први играч у историји НБА лиге, који се у свих пет главних категорија пласирао међу 20 најпродуктивнијих у једној сезони, а просечно је бележио 22.9 поена, 8.8 скокова, 5.4 асистенција, 1.9 блокада и 1.6 украдених лопти.

Међутим, да ли је остварио највећи напредак, пошто је сјајан био и прошле сезоне?

Гледајући разлику у статистици у односу на годину раније - Јокић је нешто мало бољи.

Са 10 поена, "скочио" је на 16.7, са 7 скокова на скоро 10, а са 2.4 асистенције на скоро 5. Минутажа му је у просеку била већа за само око шест минута...

На крају крајева - није толико ни битно да ли ће Никола добити награду, и да ли ће се она мерити кроз статистику, битно је само да смо ми уживали у његовим сјајним партијама ове сезоне.

И тек ћемо!

ТРЕЈДОВАН НУРКИЋ

Није било места за незадовољног центра из Босне и Херцеговине који је по одласку на клупу "трубио" о томе како му није јасно зашто је склоњен. На глас је причао о томе да му је учињена неправда, а Денвер је одлучио да га трејдује у Портланд пред Ол-стар викенд. За узврат, Нагетси су добили Мајлса Пламлија, центра сличног профила као Јокић (разигравач) који је нешто чвршћи од њега и бољи у одбрани. Може се рећи да су и Трејлблејзерси добро прошли јер им је фалио центар какав је Нуркић који бележи добру статистику од доласка у Орегон.

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар