Video: Top 10 - Ovi momenti su obilježili Jokićevu sezonu!

Sjajni srpski centar Nikola Jokić bio je jedno od "otkrića" ove sezone u NBA ligi, a mi se prisećamo koji su to momenti bili najupečatljiviji. A bilo ih je zaista mnogo. . .

Košarka 17.04.2017 | 22:45
Video: Top 10 - Ovi momenti su obilježili Jokićevu sezonu!
Kakva sezona je iza Nikole Jokića!

U prvoj godini u Koloradu ostavio je dobar utisak, a onda je došao rad sa selektorom Sašom Đorđevićem, reprezentacijom, mora se reći i sa jednim od najboljih plejmejkera Milošem Teodosićem, a nakon srebra na Olimpijskim igrama vratio se u Sjedinjene Američke Države željan još većeg napretka.

Kada se podvuče crta, kada se saberu potezi, statistika i izjave stručnjaka, jasno je da gledamo u buduću zvezdu najjače lige na svetu, koji je prihvatio odgovornost i prigrabio šansu.

A mnogi su mislili da ne može da igra na tom nivou...

Nikola je ove sezone za Denver odigrao 73 utakmice i prosečno igrao 28 minuta, za to vreme je ubacivao 16.7 poena po meču, imao 9.8 skokova i 4.9 asistencija. Sve to uz sjajan šut iz igre 58%!

Srušio je mnoge rekorde, pobrao stotine pohvala, kupio hiljade navijača, a mi ćemo u ovom tekstu da se prisetimo koji su momenti njegove ovogodišnje sezone bili najupečatljiviji, a bilo ih je zaista mnogo.

Takođe, nije sve krenulo tako idealno...

BALKANSKE KULE - NEUSPEŠAN PROJEKAT MAJKLA MALOUNA

Trener Denvera imao je ideju, koju je isprobao još u predsezoni, da "upari" Nikolu Jokića i Jusufa Nurkića, dva igrača koja su ponikla i došla u NBA iz ABA lige, na pozicijama četvorke i petice, ali je nakon 15 utakmica odustao od takvog načina igre.

U teoriji, to se činilo kao dobar tandem, ali je u praksi funkcionisalo dosta loše.

Nikola i Jusuf su "gušili" jedan drugog, pa je tako srpski košarkaš često bio daleko od koša, a probleme su mu stvarale i jače četvorke koje je trebalo da sačuva u odbrani, tako da je do izražaja došla jedna od mana u njegovoj igri - loši faulovi i ne tako dobra defanziva.

Sa druge strane naročit doprinos nije imao ni centar iz Bosne i Hercegovine, dok na sve poteškoće u igri Jokić nije imao ni veliku minutažu, bilo je to u proseku nešto više od 20 minuta, a najbolju partiju pružio je u porazu od Portlanda, kada je pokazao šta može kada dobije priliku da igra, ubacivši 23 poena i uhvativši 17 lopti.

Maloun odustaje od ove igre nakon poraza od Golden Stejta i skora 7-8.

GUBITAK MESTA STARTERA - JOŠ NEUSPEŠNIJI PROJEKAT MAJKLA MALOUNA

Ako je Majkl Maloun pogrešio kada je odlučio da Jokić i Nurkić mogu da funkcionišu zajedno na parketu, šta reći na odluku kada je srpskog košarkaša poslao na klupu?

U razmaku od velikih mesec dana, koliko je trajao ovaj eksperiment trenera Nagetsa, tim je zabeležio svega pet pobeda i čak 10 poraza i svima je bilo jasno da se mnogo ogrešio o Nikolu Jokića koji bi i ulascima sa klupe, naročito u decembru kada se navikao na ulogu, uspevao da svoj tim vrati u igru i gotovo redovno bi njegov "plus/minus" učinak bio pozitivan.

Da li se Jokić ljutio na trenera zbog uloge rezerve? Ne, štaviše...

"On je verovatno najskromniji igrač u timu. On je čak došao do mene i rekao mi da ako je potrebno može i da ne bude starter, samo da tim pobeđuje. Jedan je od retkih koji se neće iznervirati ako počinje sa klupe. Svaka mu čast na tome", kazao je Majkl Maloun i onda promenio odluku.

Da li zbog silnih "dabl-dabl" učinaka ili zbog tekstova novinara koji prate Denver - doneo je najbolju odluku u karijeri i odlučio da Nagetsi ubuduće "grade" igru oko Nikole Jokića.

MESTO STARTERA - PUN USPON NIKOLE JOKIĆA U NBA LIGI

I, konačno!

Nikola Jokić je 16. decembra počeo prvu utakmicu u sezoni na mestu "petice", poziciji koja mu daleko najviše odgovora, i za samo dvadeset minuta na terenu najavio da je zaslužio da počinje otpočetka, pošto je zabeležio dobar "olaraund" učinak 13 poena, 4 skoka i 5 asistencija.

Statistika je počela da "skače", kako njegova tako i Denverova, pa su imali neverovatan napredak u ofanzivnom rejtingu, ali je minutaža je još uvek bila smanjena.

Delom zbog njega, ali i zbog njegovih problema sa faulovima...

Ulazio je u probleme sa ličnim greškama, pa je Majkl Maloun "pretio".

"Majkl mi je rekao da će me pretući ako budem nastavio da pravim glupe faulove", kazao je Jokić nakon odlične partije protiv Dalasa, da bi već u narednim mečevima ponovo zaboravio na to koliko je važan za svoj tim i beležio tri, šest, četiri, tri, pa pet ličnih grešaka.

U tom periodu od 27 utakmica, on je prosečno beležio 20.8 poena, 10.2 skoka, 5.6 asistencija, uz neverovatan procenat šuta iz igre 61.2%!

A igrao je manje od 29 minuta po meču...

Da nije samo do njegove statistike, Denver je u tom periodu do Ol-stara zabeležio veliki napredak i približio se poziciji koja vodi u plej-of, pošto su 16. februara imali skor 27-30.

IZLUĐIVAO JE PROTIVNIČKE CENTRE, A DEANDRE DŽORDAN NIJE IZDRŽAO

Denver u "punoj snazi" je uspeo da nanese jedan od težih poraza Los Anđeles Klipersima u ovoj sezoni (123:98), a to jedan od košarkaša nije mogao da podnese.

Nikola Jokić je odigrao fantastičan meč i za 21 minut na parketu postigao 19 poena (8/11), imao još 10 skokova i 3 asistencije, ali i jednu pesnicu u ruku kada je vidno iznervirani Deandre Džordan odlučio da se obračuna sa srpskim košarkašem.

Prvo je Jokić iznudio faul u napadu kada ga je Deandre odgurnuo, a potom je u jednom od narednih napada jedan od najjačih centara u ligi ružno reagovao i mogao da povredi košarkaša Denvera.



Sudije su mu tehničku pokazale tek nakon prigovora, a u nekom drugom sportu bi verovatno bio suspendovan na nekoliko utakmica.

Jokić ni ovome nije predavao veliki značaj, pa je izjavio: "On je dobio bitku, a ja rat!".

I koliko će ih tek biti?

REKORD KARIJERE U SAN ANTONIJU, PA U SRED NJUJORKA

Porasla je minutaža, pa samim tim i lični rekord!

Nikola Jokić je prigrabio priliku koja mu se ukazala, pa je 20. januara odigrao sjajno u Teksasu i predvodio svoj tim sa 35 poena i 12 skokova, najbolji njegov košgeterski skor od dolaska iz Mega Leksa pre dve sezone, ali nije bio preterano zadovoljan tim izdanjem.

Skromni Somborac nije osećao lično zadovoljstvo jer je njegov tim "glat" poražen od San Antonija (118:104), pa je tri nedelje kasnije ostvario još bolji učinak, ali u pobedi!

U ludom meču koji su Nagetsi dobili protiv Njujorka u "Medison skver gardenu" (131:123), "džoker" je ubacio 40 poena uz ludi procenat iz igre - 17/23!

Imao je još devet skokova i pet asistencija...

Posle tog meča "pljuštale" su pohvale trenera, novinara, ali i saigrača...

"On je već zvezda! Kada sam ga gledao prošle godine znao sam da će biti odličan, ali preko leta je još napredovao, na Olimpijskim igrama. Ima harizmu, zna sa ljudima i to ga čini zvezdom", objasnio je Vilson Čendler, koji se često šalio sa Jokićem.

Ali i ovaj ume da uzvrati, uostalom, odlična atmosfera vlada u Denveru...

OL-STAR LUDILO U NJU ORLEANSU, DOGODINE I NA ONOM ZA "VELIKE"

Neverovatne partije značile su i "hajp", doduše opravdani, i u Srbiji, pa je tako čitava zemlja na društvenim mrežama ispisivala dobro poznatu "mantru": Nikola Jokić #NBAVote.

Dugo su se raspravljali navijači kako se pravilno piše, da li sa kvačicom ili bez, koliko puta dnevno je moguće napisati glas podrške Nikoli Jokiću za učešće na Ol-staru, kako to da su Gruzini tako "uigrani" i uspevaju da izdominiraju sa Zazom Pačulijom, ali je na kraju Srbin ostao daleko ispod mesta na Ol-staru, pre svega zbog ogromne konkurencije na poziciji "unutrašnjeg" igrača na Zapadu.

Međutim, Nikola Jokić je učestvovao, drugu godinu za redom, u duelu Tima Sveta i Tima SAD, koji su inostrani košarkaši dobili, a on je imao učinak 12 poena, uz 11 skokova i osam asistencija.

Zbog odustajanja Džoela Embida od takmičenja u "skilovima", priliku je dobio Nikola Jokić i tamo umalo stigao do "titule". On je poražen u finalu duela "visokih" od Kristapsa Porzingisa, kasnijeg šampiona ovog "čelendža", dok je u prvoj rundi bio bolji od sjajnog Entonija Dejvisa.

Dogodine i na meču za "velike", veruju svi navijači Nagetsa.

MAGIČNE ASISTENCIJE KOJIM JE KUPIO SVE U NBA LIGI I ŠIRE!

Ako se iz Jokićeve igre može izdvojiti jedna stvar u kojoj se razlikuje od ostalih "visokih igrača" u NBA ligi - onda su to svakako asistencije kojima čini svoje saigrače boljima.

Na sve njegove odlične poteze "iz posta", piruete pod košem, odličnu kontrolu lopte, mudre izlaske i otvaranja prostora za saigrače, dolaze odlične asistencije, a ne dodavanja – kakva često skupljaju centri koji uruče loptu u ruke do beka koji čeka šut za tri poena.

Nikola je oduševio ove sezone fantastičnim lucidnim dodavanjima preko odbrane rivala, takozvanim "no-look" dodavanjima, nalaženjem "rupe" gde je niko ne vidi...

Ovako izgleda statistika, koja govori u prilog tome, mada je razlika u stvarnom odnosu snaga verovatno još veća u korist Srbina, koji je dobar deo sezone proveo u drugačijoj ulozi.

Teško je i izdvojiti i koja asistencija je bila najbolja.

Od neverovatnih dodavanja za utrčavanja Garija Herisa ili Vila Bartona, lobova za Keneta Farida ili Danila Galinarija, saradnje sa Džamirom Nelsonom...

Možda je najbolje da vam ponudimo kompilaciju najboljih poteza!

Pa, srećno vam bilo...



"TRIPL-DABL" UČINAK, NAJBOLJI OD SVIH STRANACA I CENTARA

Prva pomisao na "tripl-dabl" učinak je svakako Rasel Vestbruk koji je ove godine oborio rekord Oskara Robertsona i 42 puta tokom sezone upisao dvocifren učinak u tri statističke kolone.

Međutim, tu je i Nikola Jokić koji je oborio neke rekorde ove godine.

On je šest puta zabeležio "tripl-dabl" i tu se izdvojio od ostalih igrača kao prvi stranac u NBA ligi kome je to pošlo za rukom u jednoj sezoni, ali i kao prvi centar (opet, u jednoj sezoni)... Takođe, ono što je neuobičajeno za jednog visokog igrača, je što je on dvocifren postajao u asistencijama, a ne u blokadama što im je svojstvenije.

Nije samo to zanimljivo kod njega – šest "tripl-dabl" učinaka ostvario je od februara do aprila!

Prvi put mu je to pošlo za rukom protiv Milvokija (121:117) kada je postigao 20 poena, imao 12 skokova i 11 asistencija, nakon čega je "uzeo loptu sa meča" i tražio od saigrača da mu se potpišu, a sve je obišao i neobičan snimak kada je go do pasa zagrlio i trenera Majka Malouna.

"Pitao sam ga da li želi zagrljaj i on je pristao!", ispričao je on.

Saigrači su "umirali od smeha", a "sreća" Malounova da je stao kod prvog!

"Tripl-dabl" je zabeležio i protiv Golden Stejta (17/21/12), Čikaga (19/16/10), opet Milvokija (13/14/10), Klipersa (17/14/10) i Šarlota (26/13/10).

Samo je u meču protiv Hornetsa njegov tim doživeo poraz.

BEZ OBZIRA NA SJAJNA IZDANJA - ZA DLAKU IZMAKAO PLEJ-OF

Loš početak sezone koštao je mesta u plej-ofu Majami, na Istoku, i Denver, na zapadu.

Dva tima koja su briljirala u 2017. godini ostala su "prva ispod crte", a više će žaliti Denver koji je dugo i držao poziciju broj osam, ali je na kraju Portland imao više iskustva, ali i znanja, i kada je preuzeo poslednje mesto za plej-of, nije ga ispuštao.

Denver je sezonu završio sa učinkom 40-42, dok je Portland bio bolji sa 41-41.

Ključan trenutak bio je poraz Nagetsa u direktnom okršaju sa Blejzersima, što je značilo da oni imaju prednost u slučaju istog skora, a sve nade su ugašene kada je Okalhoma preko Rasela Vestbruka uspela da preokrene u svoju korist i trojkom u poslednjoj sekundi slavila (106:105).

Taj poraz, u kome je Denver dugo vodio i imao visoku prednost, kao i onaj od Hjustona (125:124), otkrili su sve nedostatke Nagetsa koji ima mnogo defanzivnih problema.

Takođe, videlo se i koliko su igrači neiskusni, a sve je palo na "pleća" Nikole Jokića koji je morao da bude lider, iako je tu bilo i nekoliko košarkaša sa mnogo dužim stažom, ali ne i sa preteranom velikim iskustvom u odlučujućim mečevima.

Pamtiće se taj poraz od Oklahome kada je Jokić napravio nesportsku nad Vestbrukom, iako je svima bilo jasno da to nije bilo tako, a zatim je dobio i tehničku zbog prigovora.

Uspeo je da pogodi za vođstvo svog tima, ali Nagetsi nisu odbranili poslednji napad.

MOŽE LI DOBRA SEZONA DA BUDE NAGRAĐENA INDIVIDUALNIM PRIZNANJEM?

Srpski košarkaš je već sada završio sezonu, ali krajem juna bi mogao da se okiti individualnim priznanjem, i to jednim od vrednijih.

NBA je odlučio da će 26. juna objaviti ko su dobitnici laskavih priznanja poput MVP regularnog dela sezone, rukija godine, "šestog" čoveka, defanzivca godine i - za košarkaša koji je ostvario najveći napredak!

Američki novinari su u svojim tekstovima i kolumnama bili prilično jednoglasni do januara u tome da će ovo priznanje dobiti grčki košarkaš Janis Adetokunbo iz Milvokija, ali su dobre, ili bolje rečeno sjajne partije, Nikole Jokića naterale ih da još jednom stave prst na čelo.

Naravno, ne postoji "zvanična" lista kandidata za nagradu MIP, ali se u košarkaškim krugovima najviše priča, ili bolje rečeno piše, o ovim igračima.

Jasno, Grk je u prednosti jer je njegov tim ostvario plasman u plej-of, s tim da su imali neznatno bolji učinak od Denvera – dve pobede više...

Takođe, Janis Adetokunbo je prvi igrač u istoriji NBA lige, koji se u svih pet glavnih kategorija plasirao među 20 najproduktivnijih u jednoj sezoni, a prosečno je beležio 22.9 poena, 8.8 skokova, 5.4 asistencija, 1.9 blokada i 1.6 ukradenih lopti.

Međutim, da li je ostvario najveći napredak, pošto je sjajan bio i prošle sezone?

Gledajući razliku u statistici u odnosu na godinu ranije - Jokić je nešto malo bolji.

Sa 10 poena, "skočio" je na 16.7, sa 7 skokova na skoro 10, a sa 2.4 asistencije na skoro 5. Minutaža mu je u proseku bila veća za samo oko šest minuta...

Na kraju krajeva - nije toliko ni bitno da li će Nikola dobiti nagradu, i da li će se ona meriti kroz statistiku, bitno je samo da smo mi uživali u njegovim sjajnim partijama ove sezone.

I tek ćemo!

TREJDOVAN NURKIĆ

Nije bilo mesta za nezadovoljnog centra iz Bosne i Hercegovine koji je po odlasku na klupu "trubio" o tome kako mu nije jasno zašto je sklonjen. Na glas je pričao o tome da mu je učinjena nepravda, a Denver je odlučio da ga trejduje u Portland pred Ol-star vikend. Za uzvrat, Nagetsi su dobili Majlsa Plamlija, centra sličnog profila kao Jokić (razigravač) koji je nešto čvršći od njega i bolji u odbrani. Može se reći da su i Trejlblejzersi dobro prošli jer im je falio centar kakav je Nurkić koji beleži dobru statistiku od dolaska u Oregon.

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar