Турска: Ухапшено 49 особа

Полиција у Турској ухапсила је 49 људи због наводне повезаности са Исламском државом.

Свијет 15.04.2017 | 18:35
Турска: Ухапшено 49 особа
Они су наводно планирали терористички напад током референдума о јачању овлашћења предсједника Реџепа Тајипа Ердоана, јавила је данас агенција Анадоља.

Полиција је ухапсила осумњичене у седам симултаних полицијских акција у Истанбулу. Међу ухапшенима је 41 странац, а неки од њих су повезани и са нападом у ноћном клубу у Истанбулу у новогодишњој ноћи.

Исламска држава позвала је на нападе током одржавања референдума у Турској, тврдећи да се гласање противи Богу и да су муслимански гласачи невјерници.

У Турској ће у недјељу бити одржан кључан референдум о јачању овлашћења предсједника Ердоана чији би исход могао да преобликује политички систем у земљи и промијени односе Турске са Западом.

Референдум је организован девет мјесеци послије неуспјелог војног удара а позвано је 55,3 милиона грађана да гласа о измјени Устава који предвиђа укидање мјеста премијера у корист предсједника државе, који би имао шира овлашћења.

Турска влада сматра да је таква реформа неопходна да би држава била стабилна чиме би се избегле "крхке коалиционе владе" које су биле прије доласка Ердоанове Странке правде и развоја (АКП).

Противници сматрају да референдум даје Еродану ауторитарну моћ оптужујући турског предсједника да на тај начин жели да угуши сваки критички глас, посебно послије неуспјелог пуча 15. јула 2016. године.

(Агенције)

Коментари / 0

Оставите коментар