Turska: Uhapšeno 49 osoba

Policija u Turskoj uhapsila je 49 ljudi zbog navodne povezanosti sa Islamskom državom.

Svijet 15.04.2017 | 18:35
Turska: Uhapšeno 49 osoba
Oni su navodno planirali teroristički napad tokom referenduma o jačanju ovlašćenja predsjednika Redžepa Tajipa Erdoana, javila je danas agencija Anadolja.

Policija je uhapsila osumnjičene u sedam simultanih policijskih akcija u Istanbulu. Među uhapšenima je 41 stranac, a neki od njih su povezani i sa napadom u noćnom klubu u Istanbulu u novogodišnjoj noći.

Islamska država pozvala je na napade tokom održavanja referenduma u Turskoj, tvrdeći da se glasanje protivi Bogu i da su muslimanski glasači nevjernici.

U Turskoj će u nedjelju biti održan ključan referendum o jačanju ovlašćenja predsjednika Erdoana čiji bi ishod mogao da preoblikuje politički sistem u zemlji i promijeni odnose Turske sa Zapadom.

Referendum je organizovan devet mjeseci poslije neuspjelog vojnog udara a pozvano je 55,3 miliona građana da glasa o izmjeni Ustava koji predviđa ukidanje mjesta premijera u korist predsjednika države, koji bi imao šira ovlašćenja.

Turska vlada smatra da je takva reforma neophodna da bi država bila stabilna čime bi se izbegle "krhke koalicione vlade" koje su bile prije dolaska Erdoanove Stranke pravde i razvoja (AKP).

Protivnici smatraju da referendum daje Erodanu autoritarnu moć optužujući turskog predsjednika da na taj način želi da uguši svaki kritički glas, posebno poslije neuspjelog puča 15. jula 2016. godine.

(Agencije)

Komentari / 0

Ostavite komentar