''Потећи ће шарена крв''

Главно државно тужилаштво у Карлсрухеу испитује вјеродостојност новог писма у којем се преузима одговорност за напад на играче Боруссије из Дормунда али у којем се истовремено најављују нови напади, између осталог, и на протесте уперене против десно популистичке странке Алтернатива за Њемачку (АфД) 22. априла у Келну, јављају њемачки медији.

Свијет 15.04.2017 | 15:17
''Потећи ће шарена крв''
"Морамо сваку пријетњу узети озбиљно с обзиром на то да још не располажемо чврстим индицијама о позадини напада на аутобус с играчима Боруссије Дортмунда", речено је из сигурносних извора берлинском дневнику Тагесспиегел чија је редакција и запримила најновије писмо у којем се преузима одговорност за напад у уторак а садржај упућује на десно радикалну позадину.

Најављен напад за 22. април?

У анонимном е-маилу, којег је редакција Тагесспиегла запримила још у четвртак навече, "позива се на Адолфа Хитлера", те се критикује политика мултикултурног друштва, а посебно избјегличка политика Владе Ангеле Меркел.

У е-маилу се надаље пријети новим нападима, те се истиче како је напад на Боруссију био "тек почетак".

"22. априла ће потећи шарена крв", стоји у допису а истражиоци то повезују с великим протестима против десног популизма који би се сљедеће суботе требао под слоганом "Шарено против смеђег" (при чему се смеђа доживљава као боја националсоцијалиста и њихових идеолошких насљедника) одржати у Коелну.

Повод протестима је страначка конвенција АфД-а која се 22. Априла одржава у Келну.

Искориштава пажњу или?

Истражиоци сматрају како је могуће да се ради о некоме ко жели искористити пажњу јавности након напада у уторак али упркос томе, темељно истражује позадину.

Ово је већ треће писмо у којем се преузима одговорност за напад на Дортмундове играче. Први допис с наводно лијево-екстремистичком позадином истражиоци су брзо окарактерисали као лажан.

Али истражиоци у међувремену „оправдано сумњају“ и у вјеродостојност три писма истог садржаја која су пронађена у близини напада и у којима одговорност преузима тзв. Исламска држава.

Двојица исламиста који су ухапшени у сриједу, у међувремену се више не повезују с нападом.

У експлозивном нападу у уторак навече на аутобус играча Боруссије повријеђен  је један играч и један полицајац из пратње.

(Агенције/индеx.хр)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Горан

16.04.2017 06:31

Јој ових глупих њемаца,каква крв .Немој да им ја долазим, да их исамарам ..!!

ОДГОВОРИТЕ