''Poteći će šarena krv''

Glavno državno tužilaštvo u Karlsruheu ispituje vjerodostojnost novog pisma u kojem se preuzima odgovornost za napad na igrače Borussije iz Dormunda ali u kojem se istovremeno najavljuju novi napadi, između ostalog, i na proteste uperene protiv desno populističke stranke Alternativa za Njemačku (AfD) 22. aprila u Kelnu, javljaju njemački mediji.

Svijet 15.04.2017 | 15:17
''Poteći će šarena krv''
"Moramo svaku prijetnju uzeti ozbiljno s obzirom na to da još ne raspolažemo čvrstim indicijama o pozadini napada na autobus s igračima Borussije Dortmunda", rečeno je iz sigurnosnih izvora berlinskom dnevniku Tagesspiegel čija je redakcija i zaprimila najnovije pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad u utorak a sadržaj upućuje na desno radikalnu pozadinu.

Najavljen napad za 22. april?

U anonimnom e-mailu, kojeg je redakcija Tagesspiegla zaprimila još u četvrtak naveče, "poziva se na Adolfa Hitlera", te se kritikuje politika multikulturnog društva, a posebno izbjeglička politika Vlade Angele Merkel.

U e-mailu se nadalje prijeti novim napadima, te se ističe kako je napad na Borussiju bio "tek početak".

"22. aprila će poteći šarena krv", stoji u dopisu a istražioci to povezuju s velikim protestima protiv desnog populizma koji bi se sljedeće subote trebao pod sloganom "Šareno protiv smeđeg" (pri čemu se smeđa doživljava kao boja nacionalsocijalista i njihovih ideoloških nasljednika) održati u Koelnu.

Povod protestima je stranačka konvencija AfD-a koja se 22. Aprila održava u Kelnu.

Iskorištava pažnju ili?

Istražioci smatraju kako je moguće da se radi o nekome ko želi iskoristiti pažnju javnosti nakon napada u utorak ali uprkos tome, temeljno istražuje pozadinu.

Ovo je već treće pismo u kojem se preuzima odgovornost za napad na Dortmundove igrače. Prvi dopis s navodno lijevo-ekstremističkom pozadinom istražioci su brzo okarakterisali kao lažan.

Ali istražioci u međuvremenu „opravdano sumnjaju“ i u vjerodostojnost tri pisma istog sadržaja koja su pronađena u blizini napada i u kojima odgovornost preuzima tzv. Islamska država.

Dvojica islamista koji su uhapšeni u srijedu, u međuvremenu se više ne povezuju s napadom.

U eksplozivnom napadu u utorak naveče na autobus igrača Borussije povrijeđen  je jedan igrač i jedan policajac iz pratnje.

(Agencije/index.hr)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Goran

16.04.2017 08:31

Joj ovih glupih njemaca,kakva krv .Nemoj da im ja dolazim, da ih isamaram ..!!

ODGOVORITE