Пнатићеве гуске за европско тржиште

Борислав Пантић из семберског села Тријешница једини се на простору БиХ бави узгојем гусака који на свом имању има око хиљаду комада ове перади, бијеле италијанске расе.

Република Српска 15.04.2017 | 10:24
Пнатићеве гуске за европско тржиште
Узгој гусака није компликован, а од њих се користи месо, јаја, маст и перје. Међутим највећи проблем је пласман, јер на нашем тржишту нема довољно заинтересованих за гушчије месо. Уз мало већу подршку надлежних, ова производња могла би да буде веома исплатива, каже овај семберски перадар.
 
Наиме, породица Пантић узгој гусака почела је сасвим случајно пре шест година. За „ЕуроБлиц“ Борислав каже да су због сталног проблема са коровом у дворишту, који нису могли искоренити, набавили гуске.

Каже да њихово држање није захтијеван посао и да су за њихово узгајање најбитнији пашњаци и ливаде као и свјежа вода за пиће.

- Италијанска бијела гуска најбоља је раса уколико се гледа однос меса и масти. Достижу тежину од три до осам килограма и продају се по цијени од 10 марака по килограму живе ваге или 13 марака очишћене. Користе кабасту биљну храну, кукуруз и траву, коју углавном, сам производим на свом имању - каже Борислав.

Иако је бивша Југославија била трећи извозник гушчијег пера на свијету, данас Пантић не може ово перје никоме да прода. Гушчија маст је, такође, веома квалитетна и често се користи као лијек против прехлада. Гушчија џигерица посебно је цијењена у земљама западне Европе, гдје килограм кошта 50 евра.

Они који користе гушчије месо имају мање здравствених проблема јер гуске једу искључиво биљну храну. Примера ради, у Француској је много мањи проценат кардиоваскуларних обољења и дијабетеса. Помаже гушчија маст у лијечењу дисајних путева и респираторних органа. То су и наше баке знале - подсећа Пантић.

Међутим, прије годину дана ова породица претрпела је огромну штету када су разуларени пси упали у простор са гускама и поклали око 200 комада. Аграрни фонд града Бијељина исплатио им је само мањи дио штете.

Боља подршка институција

Пантићи кажу да би локална управа требало да адекватније подржи производњу гусака јер је јединствена на подручју РС и БиХ. Очекују и подршку Министарства пољопривреде РС, али и Министарства спољне трговине и економских односа БиХ ради извоза гушчијег меса на инострано тржиште.

(Блиц)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Гусција маст

15.04.2017 08:32

Против великог касља, црни касаљ, ублазава бронхитис и проблеме са дисањем. Скоро сам мами купила малу конзерву узевену овдје из Спаније. Маст и гусцији цварци 12 марака - 200 грама. Ми смо навикли на месо као дјеца и волимо га. Лаксе је од пилетине и пуно укусније.

ОДГОВОРИТЕ
Name

робија

15.04.2017 09:03

Свака цаст!

ОДГОВОРИТЕ
Name

А сто ми

15.04.2017 09:32

А сто ми не мислимо сви као овај цовјек.Него наса српска посла.Један ради а стотину дреци оце паре неке од будзета.Оваквих нам треба.Бог те благословио донацине.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

15.04.2017 09:40

СЛИКА И ПРИЛИКА СВИ СМО МИ ГУСКЕ СА ОВАКВИМ РЕЖИМОМ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ЛАУДА

15.04.2017 09:55

ЦВИЈАНОВИЦЕВА ЈЕ ДОСТА ЗА ПОЦЕТАК УЗГОЈА.....XАXАXА

Name

ре

15.04.2017 12:47

Разлика је што од гусака има користи,а од тебе.....

Name

Алан Форд

15.04.2017 12:25

Колико су Срби лијени показује чињеница да и бундевско сјеме увозимо. А колико су глупи показује чињеница да годинама на изборима гласају за лопове и кримосе.

ОДГОВОРИТЕ