Pnatićeve guske za evropsko tržište

Borislav Pantić iz semberskog sela Triješnica jedini se na prostoru BiH bavi uzgojem gusaka koji na svom imanju ima oko hiljadu komada ove peradi, bijele italijanske rase.

Republika Srpska 15.04.2017 | 10:24
Pnatićeve guske za evropsko tržište
Uzgoj gusaka nije komplikovan, a od njih se koristi meso, jaja, mast i perje. Međutim najveći problem je plasman, jer na našem tržištu nema dovoljno zainteresovanih za guščije meso. Uz malo veću podršku nadležnih, ova proizvodnja mogla bi da bude veoma isplativa, kaže ovaj semberski peradar.
 
Naime, porodica Pantić uzgoj gusaka počela je sasvim slučajno pre šest godina. Za „EuroBlic“ Borislav kaže da su zbog stalnog problema sa korovom u dvorištu, koji nisu mogli iskoreniti, nabavili guske.

Kaže da njihovo držanje nije zahtijevan posao i da su za njihovo uzgajanje najbitniji pašnjaci i livade kao i svježa voda za piće.

- Italijanska bijela guska najbolja je rasa ukoliko se gleda odnos mesa i masti. Dostižu težinu od tri do osam kilograma i prodaju se po cijeni od 10 maraka po kilogramu žive vage ili 13 maraka očišćene. Koriste kabastu biljnu hranu, kukuruz i travu, koju uglavnom, sam proizvodim na svom imanju - kaže Borislav.

Iako je bivša Jugoslavija bila treći izvoznik guščijeg pera na svijetu, danas Pantić ne može ovo perje nikome da proda. Guščija mast je, takođe, veoma kvalitetna i često se koristi kao lijek protiv prehlada. Guščija džigerica posebno je cijenjena u zemljama zapadne Evrope, gdje kilogram košta 50 evra.

Oni koji koriste guščije meso imaju manje zdravstvenih problema jer guske jedu isključivo biljnu hranu. Primera radi, u Francuskoj je mnogo manji procenat kardiovaskularnih oboljenja i dijabetesa. Pomaže guščija mast u liječenju disajnih puteva i respiratornih organa. To su i naše bake znale - podseća Pantić.

Međutim, prije godinu dana ova porodica pretrpela je ogromnu štetu kada su razulareni psi upali u prostor sa guskama i poklali oko 200 komada. Agrarni fond grada Bijeljina isplatio im je samo manji dio štete.

Bolja podrška institucija

Pantići kažu da bi lokalna uprava trebalo da adekvatnije podrži proizvodnju gusaka jer je jedinstvena na području RS i BiH. Očekuju i podršku Ministarstva poljoprivrede RS, ali i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH radi izvoza guščijeg mesa na inostrano tržište.

(Blic)

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Guscija mast

15.04.2017 08:32

Protiv velikog kaslja, crni kasalj, ublazava bronhitis i probleme sa disanjem. Skoro sam mami kupila malu konzervu uzevenu ovdje iz Spanije. Mast i gusciji cvarci 12 maraka - 200 grama. Mi smo navikli na meso kao djeca i volimo ga. Lakse je od piletine i puno ukusnije.

ODGOVORITE
Name

robija

15.04.2017 09:03

Svaka cast!

ODGOVORITE
Name

A sto mi

15.04.2017 09:32

A sto mi ne mislimo svi kao ovaj covjek.Nego nasa srpska posla.Jedan radi a stotinu dreci oce pare neke od budzeta.Ovakvih nam treba.Bog te blagoslovio donacine.

ODGOVORITE
Name

BOBA

15.04.2017 09:40

SLIKA I PRILIKA SVI SMO MI GUSKE SA OVAKVIM REŽIMOM.

ODGOVORITE
Name

LAUDA

15.04.2017 09:55

CVIJANOVICEVA JE DOSTA ZA POCETAK UZGOJA.....XAXAXA

Name

re

15.04.2017 12:47

Razlika je što od gusaka ima koristi,a od tebe.....

Name

Alan Ford

15.04.2017 12:25

Koliko su Srbi lijeni pokazuje činjenica da i bundevsko sjeme uvozimo. A koliko su glupi pokazuje činjenica da godinama na izborima glasaju za lopove i krimose.

ODGOVORITE