Анализа - Помјерање граница: Докле је добацио Партизанов тандем ЂуЛе!

Луде бројке, лични рекорди, страховити проценти. . . Шта ће бити у плеј-офу? Само један клуб Суперлиге издржао терор који ове сезоне спроводе Урош Ђурђевић и Леонардо да Силва.

Фудбал 16.04.2017 | 23:00
Анализа - Помјерање граница: Докле је добацио Партизанов тандем ЂуЛе!
Узми лопту и дај гол. То је фудбал у својој бити. Ништа друго се не рачуна и ништа није тако егзактно као спој „бубамаре“ и мреже. Савршена симбиоза. Једног без другог не могу. Као што Партизан не може без Уроша Ђурђевића и Леонарда да Силве Созе.

Да их нема не само да би питање првака било решено пре почетка плеј-офа - у њему црно-бели имају макар шансу да избију на прво место - него и оно мало гледалаца што долази у Хумску или на друге стадионе у Србији не би имало шта да види. Овако, док функционише веза овдашњег пркоса и бразилске луцидности остаје нада Гробарима да ће на крају првенства угледати и оно што је једино вредније од гол(ов)а - титулу!

У претходних десет сезона Суперлиге (од тренутка кад се Црна Гора одвојила 2006) навијачи Партизана имали су прилику да уживају у врхунској сарадњи Стевана Јоветића иЛамина Дијаре, разумевању Сенегалаца и Габријела Клеа, компатибилности Данка Лазовићаи Петра Шкулетића, соло вожњи Милоша Јојића који је једне јесени био најбољи стрелац тима кад су нападачи заказали... Субјективни је осећај ко је од њих најбољи, али насупрот личном доживљају стоје чињенице. Бројке. Голови. Њих нико у минулој деценији у црно-белом дресу није „сипао“ као што то скоро на свакој утакмици чине нови А репрезентативац и летошњи новајлија из Анжија.

Тандем упакован у надимак ЂуЛе решио је још један меч. Онај у Новом Пазару, кад се одлучивало колики ће бодовни заостатак екипа Марка Николића пренети у доигравање. Од 0:1 до 2:1 (на крају било 3:1 поготком Марка Јевтовића) Парни ваљак је стигао хицима момака који - ма шта ко мислио о њима - имају покриће да су најбољи тандем лиге. Иако, чак, не играју у тандему, јер се на уводним пролећним утакмицама показало да јеЛеонардо опаснији кад дејствује као лево крило (природна позиција) на које је и враћен после неуспелог покушаја да буде центарфор.

Чињенице су ту, а оне показују да је актуелна сезона најбоља у каријерама и Ђурђевића и Леонарда. Поготком у четвртак послеподне, Урош Ђурђевић је стигао до укупно 21 гола на 24 званичне утакмице за тим из Хумске 1. Надмашио је претходни лични рекорд из сезоне 2014/2015, кад се зауставио на 20 комада, с тим што ваља имати на уму да је већину постигао у Лиги других тимова Холандије, покушавајући да се избори за минутажу у Витесеу. Пре тога, у озбиљном фудбалу дао је највише девет голова за сезону (2012/2013 као члан Рада), па је јасно какав је потез направио одлуком да у смирај прелазног рока прихвати позив Марка Николића, некадашњег учитеља са Бањице.

Пример Леонарда да Силве Созе је драстичнији. Никад у каријери, откако се из Бразила преселио у Европу, није имао двоцифрени голгетерски учинак. Чак трипут се заустављао на седам голова и то у клубовима далеко слабијег реномеа од Партизановог (азербејџанска Габала, кипарски Енозиз и руски Анжи), чак се постављало питање како ће прихватити пројективану улогу једног од лидера екипе, а на то је узвратио са чак 19 голова на 29 утакмица. Тако распуцан никад није био.

Каквом терору су изложени суперлигашки голмани сведочи податак да се само једна екипа спасла њихових налета. Војводина. Мада, има и тај податак „оправдање“, пошто Ђурђевићпротив Новосађана није ни играо (није био члан клуба у летошњем окршају, а био суспендован за дуел у Новом Саду), док је Леонардо 7. августа у Хумској 1 играо тек од 58. минута, да би на „Карађорђу“ последњег дана новембра промашио зицер. Све остале екипе матиране су макар једном после шутева ове двојице. Збирно, од 66 Партизанових голова у сезони (59 у купу и седам у првенству) чак 40 је дело Ђурђевића иЛеонарда. Урош је дао 21, Лео 19, што чини укупан проценат од 60,6 погодака црно-белих откако су 7. јула прошле године почели такмичење против Заглебја.

Доминација се види и о томе што су њих двојица дали 40, а остали - 12 различитих Партизанових играча - преостала 26 голова. Као и да је трећи стрелац тима Валери Божинов са пет голова у првенству и два у купу одавно отишао у Кину.

После растанка са Бугарином као и не баш похвалне улоге Леандреа Тавамбе постало је јасно да ће сав терет у нападу пасти на плећа Ђурђевића и Леонарда. Носе га успешно, јер је овог пролећа Партизан дао 22 гола, а њих двојица 16 (проценат 72,72).

ГОЛОВИ НА ИСТОЈ УТАКМИЦИ

Куп Србије: Партизан - Напредак 3:1 (Ђурђевић 2, Леонардо)
11. коло: Партизан - Младост 3:1 (Леонардо, Ђурђевић)
14. коло: Радник - Партизан 1:3 (Ђурђевић 2, Леонардо)
19. коло: Партизан - Јавор 2:0 (Ђурђевић, Леонардо)
26. коло: Младост Лучани 2:0 (Ђурђевић, Леонардо)
27. коло: Вождовац 4:0 (Ђурђевић 2, Леонардо)
28. коло: Раднички Ниш 2:0 (Ђурђевић, Леонардо)
Куп Србије: Вождовац 2:1 (Ђурђевић, Леонардо)
30. коло: Нови Пазар 3:1 (Ђурђевић, Леонардо)

Све је то прошлост. А као што рече Марко Јевтовић она у Партизану не постоји. Чак је и „данас“ сувише стара одредница за амбиције овог клуба. Гледа се напред, а гледају отворених уста Гробари ка овом тандему надајући се да ће их довести до трофеја. Црно-бели су у полуфиналу Купа за ривала добили Војводину (ето прилике да падне и тај бедем), а већ у уторак их очекује гостовање на Маракани у оквиру првог кола плеј-офа. Довољно се зацакле очи навијачима, јер су баш Леонардо (јесенас) и Ђурђевић (почетком марта) били стрелци у претходна два окршаја са Црвеном звездом. Оба пута у смирај меча.

Какав год резултат да буде у уторак, остаће им још шест утакмица до краја да одлуче међу собом ко ће бити Златна копачка овдашњег фудбала, али и да покажу сарадњу и потру себичност (исказану против Радника) како би надмашили учинак Александра Катаија иУга Вијеире (прошле сезоне збирно 41 гол само у првенству) и постали најбољи офанзивни тандем у историји Суперлиге.

Јер, фудбал се због голова игра.

Извор: моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар