ДW: Мала проба апокалипсе

САД су први пут употребиле своју најразорнију конвенционалну бомбу. Мета је била Исламска држава у Авганистану, али порука је усмерена ка Русији и Северној Кореји. То је опасно, сматра Флоријан Вајганд.

Свијет 14.04.2017 | 18:53
ДW: Мала проба апокалипсе
Ко је могао то и помислити? Пред Ускрс су Сједињене Државе, та самопроглашена „Божија земља" (Год'с оwн цоунтрy) и самопроглашени покровитељ хришћанских вредности, први пут употребиле своју највећу конвенционалну бомбу.

Јаче од тога не постоји – осим нуклеарног наоружања. Експлозија такозване „мајке свих бомби" у источном Авганистану је, према очевицима, била гигантска.

Но још није јасно зашто баш та бомба. На први поглед изгледа као да се амерички председник Доналд Трамп опет машио своје кутије са изненађењима. Међутим, иза свега вероватно стоји војно-политичка логика.

Циљ је промишљено изабран

Мега-бомба је погодила дубоко укопане бункере Исламске државе у пограничној области ка Пакистану, неку врсту базе за крваве нападе у Авганистану.

Погођени су, дакле, они против којих је цео свет. Неће се чути међународна критика иако је ово само корак до употребе нуклеарног оружја. Акција америчке војске би требало да нас шокира.

У Москви, међутим, на Велики петак почиње међународна конференција која би коначно требало да донесе мир ратом уздрманом Авганистану. Али, за разлику од сличних сусрета на другим местима, овде неће учествовати ни САД, али ни друге чланице НАТО чији су војници стационирани у Авганистану.

Изгледа да Русија жели да преузме иницијативу у преговорима који су запали у ћорсокак – и то с добрим разлогом. Јер, Авганистан је пред руским прагом.

Руски утицај задаје муке Вашингтону

Бацање бомбе схваћено је као згодно средство да се Москви и Кабулу покаже да се САД неће тако лако одрећи своје моћи на Хиндукушу.

Још даље у источној Азији, овај би облак могао да буде предзнак много веће кризе. Док Пјонгјанг прети нуклеарним пробама, САД су у водама око Северне Кореје већ стационирале своје ратне бродове. Трамп је опет у контранападу у свом стилу твитер-реторике – САД ће се позабавити Северном Корејом.

„Мајка свих бомби" као весник размене удараца са нуклеарном силом Северном Корејом?

Реакције појединих високо рангираних америчких генерала упућују на то да се војни врх прибојава управо такве интерпретације. Јер, они нису желели да овој акцији придају толико велики значај. Војни врх сматра да је мега бомба била само најпогодније средство да се растури упориште Исламске државе.

И ако се гледа чисто војном логиком, они су у праву. Иако у источном Авганистану борци ИС нису највећа опасност – то си Талибани – влада у Кабулу се ипак радује због подршке Вашингтона.

Пут до следећег корака и употребе нуклеарних бојевих глава још увек је далек и скоро незамислив. Али, остаје ризик. Јер, ко може заиста стопроцентно гарантовати да нико неће прећи границу и одговорити нападом још већом бомбом, ако буде имао средства и воље да то уради?

До тог тренутка се одлаже опасност од апокалипсе.

(ДW)

Коментари / 8

Оставите коментар
Name

Спартан

14.04.2017 17:09

Постоји јаца, руска бомба је 4 пута јаца,односно еквивалент снаге од 44 тоне ТНТ, док је ова америцка еквивалент снаге од 11 тона ТНТ-а ! Уз то,руско пуњење је термобарицно !

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зоки

15.04.2017 03:49

и ста ти имас од тога ??

Name

Нема он ниста

15.04.2017 08:34

Него се тјеси да Американци неце смјети од Руса да помету когод не да паре и не слуса.

Name

Спартан

15.04.2017 13:47

Ја ниста ! Имас ли ти ста од тога ?! Домацине, само сам прокоментарисао навод из текста и изнио познату и провјериву цињеницу да постоје и јаце и веце бомбе ! Ти,оцито имас неких проблема у зивоту,дјелујес ми мало изфрустриран, иди надји несто и ј....и, опусти се мало, и не брини ко,ста и о цему писе !!!

Name

гле

14.04.2017 17:28

Циме се поносе бозе сацувај, кад полуде мајка+отац= сироце

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

14.04.2017 18:13

Мозда им помогне Кинеска баба??

Name

рундо

14.04.2017 19:25

Колика је сто је пала на Маркале да побије нолики народ .мора да је она Руска ОтацСвих Бомби.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цхикабомб

15.04.2017 00:28

Зар није данас писало да Руси имају вецу бомбу од американаца?

ОДГОВОРИТЕ