DW: Mala proba apokalipse

SAD su prvi put upotrebile svoju najrazorniju konvencionalnu bombu. Meta je bila Islamska država u Avganistanu, ali poruka je usmerena ka Rusiji i Severnoj Koreji. To je opasno, smatra Florijan Vajgand.

Svijet 14.04.2017 | 18:53
DW: Mala proba apokalipse
Ko je mogao to i pomisliti? Pred Uskrs su Sjedinjene Države, ta samoproglašena „Božija zemlja" (God's own country) i samoproglašeni pokrovitelj hrišćanskih vrednosti, prvi put upotrebile svoju najveću konvencionalnu bombu.

Jače od toga ne postoji – osim nuklearnog naoružanja. Eksplozija takozvane „majke svih bombi" u istočnom Avganistanu je, prema očevicima, bila gigantska.

No još nije jasno zašto baš ta bomba. Na prvi pogled izgleda kao da se američki predsednik Donald Tramp opet mašio svoje kutije sa iznenađenjima. Međutim, iza svega verovatno stoji vojno-politička logika.

Cilj je promišljeno izabran

Mega-bomba je pogodila duboko ukopane bunkere Islamske države u pograničnoj oblasti ka Pakistanu, neku vrstu baze za krvave napade u Avganistanu.

Pogođeni su, dakle, oni protiv kojih je ceo svet. Neće se čuti međunarodna kritika iako je ovo samo korak do upotrebe nuklearnog oružja. Akcija američke vojske bi trebalo da nas šokira.

U Moskvi, međutim, na Veliki petak počinje međunarodna konferencija koja bi konačno trebalo da donese mir ratom uzdrmanom Avganistanu. Ali, za razliku od sličnih susreta na drugim mestima, ovde neće učestvovati ni SAD, ali ni druge članice NATO čiji su vojnici stacionirani u Avganistanu.

Izgleda da Rusija želi da preuzme inicijativu u pregovorima koji su zapali u ćorsokak – i to s dobrim razlogom. Jer, Avganistan je pred ruskim pragom.

Ruski uticaj zadaje muke Vašingtonu

Bacanje bombe shvaćeno je kao zgodno sredstvo da se Moskvi i Kabulu pokaže da se SAD neće tako lako odreći svoje moći na Hindukušu.

Još dalje u istočnoj Aziji, ovaj bi oblak mogao da bude predznak mnogo veće krize. Dok Pjongjang preti nuklearnim probama, SAD su u vodama oko Severne Koreje već stacionirale svoje ratne brodove. Tramp je opet u kontranapadu u svom stilu tviter-retorike – SAD će se pozabaviti Severnom Korejom.

„Majka svih bombi" kao vesnik razmene udaraca sa nuklearnom silom Severnom Korejom?

Reakcije pojedinih visoko rangiranih američkih generala upućuju na to da se vojni vrh pribojava upravo takve interpretacije. Jer, oni nisu želeli da ovoj akciji pridaju toliko veliki značaj. Vojni vrh smatra da je mega bomba bila samo najpogodnije sredstvo da se rasturi uporište Islamske države.

I ako se gleda čisto vojnom logikom, oni su u pravu. Iako u istočnom Avganistanu borci IS nisu najveća opasnost – to si Talibani – vlada u Kabulu se ipak raduje zbog podrške Vašingtona.

Put do sledećeg koraka i upotrebe nuklearnih bojevih glava još uvek je dalek i skoro nezamisliv. Ali, ostaje rizik. Jer, ko može zaista stoprocentno garantovati da niko neće preći granicu i odgovoriti napadom još većom bombom, ako bude imao sredstva i volje da to uradi?

Do tog trenutka se odlaže opasnost od apokalipse.

(DW)

Komentari / 8

Ostavite komentar
Name

Spartan

14.04.2017 19:09

Postoji jaca, ruska bomba je 4 puta jaca,odnosno ekvivalent snage od 44 tone TNT, dok je ova americka ekvivalent snage od 11 tona TNT-a ! Uz to,rusko punjenje je termobaricno !

ODGOVORITE
Name

Zoki

15.04.2017 05:49

i sta ti imas od toga ??

Name

Nema on nista

15.04.2017 10:34

Nego se tjesi da Amerikanci nece smjeti od Rusa da pometu kogod ne da pare i ne slusa.

Name

Spartan

15.04.2017 15:47

Ja nista ! Imas li ti sta od toga ?! Domacine, samo sam prokomentarisao navod iz teksta i iznio poznatu i provjerivu cinjenicu da postoje i jace i vece bombe ! Ti,ocito imas nekih problema u zivotu,djelujes mi malo izfrustriran, idi nadji nesto i j....i, opusti se malo, i ne brini ko,sta i o cemu pise !!!

Name

gle

14.04.2017 19:28

Cime se ponose boze sacuvaj, kad polude majka+otac= siroce

ODGOVORITE
Name

re

14.04.2017 20:13

Mozda im pomogne Kineska baba??

Name

rundo

14.04.2017 21:25

Kolika je sto je pala na Markale da pobije noliki narod .mora da je ona Ruska OtacSvih Bombi.

ODGOVORITE
Name

Chikabomb

15.04.2017 02:28

Zar nije danas pisalo da Rusi imaju vecu bombu od amerikanaca?

ODGOVORITE