Анализа - Звезда протутњала лигом: Црвено-бела династија!

Екипа Дејана Радоњића окончала је у Загребу своју "јадранску" годину за памћење. Доминирала је од почетка, до краја и практично ревијалним завршетком финала потврдила владавину регионом.

Кошарка 15.04.2017 | 00:00
Анализа - Звезда протутњала лигом: Црвено-бела династија!
И другу годину заредом, финале АБА лиге завршено је Звездиним "чишћењем" ривала у финалној серији АБА лиге. Екипа Дејана Радоњића практично је рутински одбранила титулу, не оставивши Цедевити реалну шансу да би могла да оствари бар једну победу.

Шампион Хрватске ушао је у финале са жељом да се равноправно бори, али је таква борба виђена практично само на почетку прве утакмице. И те вечери, као и целе недеље, Звезда је увек "поклапала" покушаје екипе Вељка Мршића и оставила је без решења.

Цедевита је у финалној серији укупно водила 18 минута, а НИЈЕДНОМ у другим полувременима.

И тај податак доказује да је Радоњићев тим завршио сезону онако како је и одиграо од почетка до краја - потпуно доминантно.

Црвена звезда мтс одиграла је ове сезоне 32 "јадранске" утакмице и доживела само ДВА пораза - од Партизана и Будућности, по један у лигашком и у плеј-оф делу. Иако је паралелно играла у најнапорнијој Евролиги у историји, са пет седмица "дуплог" програма мечева и иако је у том такмичењу остварила чак 16 победа и била најпријатније изненађење, црвено-бели нису склањали фокус са најважнијег такмичења - АБА лиге.

Напротив.

Ове сезоне, Звезда је додатно подигла летвицу коју је сама претходних пролећа постављала заиста високо. У 26 кола лигашког дела остварила је чак 25 победа и поставила нови рекорд те фазе. Потом је са звањем највећег фаворита ушла у доигравање и у њему сачувала мир и после пораза од Будућности у "Морачи", након којег је први пут од 2014. дошла на 40 минута од елиминације из трке за титулу.

Кроз историју АБА лиге, само су три тима успела да окончају сезону са само два пораза - Олимпија 2002 (22-2), Партизан 2008. и Макаби 2012. (по 24-2), с тим да су те три титуле освајане на фајнал-фор турнирима, а да је овај састав Звезде морао до трофеја кроз плеј-оф, уз шест тријумфа више, за рекордни учинак 30-2.

После краја евролигашке епизоде и измицања пласмана у Топ 8 у последњем колу, Звезда се прошлог петка, за 48 сати, потпуно и дефинитивно фокусирала на АБА лигу и показала да је, са таквим приступом, уз непробојну одбрану, спрема да покаже и додатни квалитет у нападу.

Иако је одлучујуће месеце сезоне одиграла без свог главног огранизатора - Стефана Јовића, црвено-бели су у ходу успели да адаптирају на такву околност, да "пребаце" Чарлса Џенкинса на позицију плејмејкера и да одбране титулу подједнако доминантно као да су у пуном саставу. Радоњић је предао лопту у руке Американцу, он је на оба фронта и на обе стране терена играо и преко границе издржљивости, а физички најснажнији тим у региону успео је да прати тај ритам...

И да уз дефанзивну покаже и офанзивну снагу.

Док је време одмицало, Огњен Кузмић се све више уклапао са популарним "Ђенком", уз значајну и конкретну подршку Луке Митровића. Милко Бјелица такође је од полуфиналне серије против Будућности заиграо најбоље ове сезоне, одлично се схватао са Марком Гудурићем, а у последњој утакмици "јадранске" године заблистао је и њен најефикаснији играч Дион Томпсон, који је устао са краја клупе и у одлучујућем моменту ушао у ритам.

Годинама уназад, чврста одбрана и доминантна игра центара постали су заштитни знак црвено-белих, а када се томе додају и друге нападачке опције, јасно је да је ривалима веома тешко да се ухвате у коштац са разгоропађеним црвено-белима. Уосталом, офанзивне роле Митровића и Дангубића показале су и у другој утакмици да је Цедевита погрешила када им је допустила простор и фокусирала се на одбрану рекета или других, константнијих нападача какви су Џенкинс, пробуђени Нејт Волтерс или Марко Гудурић и Марко Симоновић.

Уз драстично бољи шут за два кроз целу серију (57 одсто Звезде наспрам 41 одсто Цедевите) браниоци титуле боље су користили и оно за шта се претпостављало да ће бити оружје Загрепчана - шут за три поена, па су Београђани постигли две тројке више од Цедевите - 24 из 67 покушаја, док их је Мршићев састав сабрао 22 из 64.

Бројке имају тежину, оне ће се најдуже памтити, али ће свима који су гледали финале подједнако дуго у памћењу остати и слика из трећег меча - призор у којем је Звезда са чак пет УЗАСТОПНО украдених лопти одузела Цедевити и последњу наду да би могла бар да се "упише" у овој серији. Напади домаћина одбијали су се као од зид, црвено-бели су на другој страни рутински поентирали и заокруживали свој успех и сезону за памћење.

Уз шампионски трофеј, црвено-бели су добили и значајнију награду - карту за Евролигу, у којој ће од јесени заиграти пету сезону узастопно. Иако је још рано спекулисати ко ће остати и у каквом ће се саставу Звезда од јесени представити Европи, председник клуба Небојша Човић у четвртак је, за време славља, већ отворио ту тему.

Када је у питању актуелни, трећи у низу шампионски састав Звезде, Дејан Радоњић дозволио је екипи кратак одмор после повратка из Загреба. "У петак ћу имати слободно цео дан и нећу знати да се снађем", рекао је тренер црвено-белих на конференцији после финала, док су његови играчи, већ навикнути на победе и трофеје, без велике еуфорије прослављали успех на паркету загребачког Дома спортова.

Емотивније је било у петак у зору, на платоу испред хале "Александар Николић".

Освајачи АБА лиге:

2017 - Црвена звезда
2016 - Црвена звезда
2015 - Црвена звезда
2014 - Цибона
2013 - Партизан
2012 - Макаби
2011 - Партизан
2010 - Партизан
2009 - Партизан
2008 - Партизан
2007 - Партизан
2006 - ФМП
2005 - Хемофарм
2004 - ФМП
2003 - Задар
2002 - Олимпија

Извор: мондо.рс

Коментари / 0

Оставите коментар