Analiza - Zvezda protutnjala ligom: Crveno-bela dinastija!

Ekipa Dejana Radonjića okončala je u Zagrebu svoju "jadransku" godinu za pamćenje. Dominirala je od početka, do kraja i praktično revijalnim završetkom finala potvrdila vladavinu regionom.

Košarka 15.04.2017 | 00:00
Analiza - Zvezda protutnjala ligom: Crveno-bela dinastija!
I drugu godinu zaredom, finale ABA lige završeno je Zvezdinim "čišćenjem" rivala u finalnoj seriji ABA lige. Ekipa Dejana Radonjića praktično je rutinski odbranila titulu, ne ostavivši Cedeviti realnu šansu da bi mogla da ostvari bar jednu pobedu.

Šampion Hrvatske ušao je u finale sa željom da se ravnopravno bori, ali je takva borba viđena praktično samo na početku prve utakmice. I te večeri, kao i cele nedelje, Zvezda je uvek "poklapala" pokušaje ekipe Veljka Mršića i ostavila je bez rešenja.

Cedevita je u finalnoj seriji ukupno vodila 18 minuta, a NIJEDNOM u drugim poluvremenima.

I taj podatak dokazuje da je Radonjićev tim završio sezonu onako kako je i odigrao od početka do kraja - potpuno dominantno.

Crvena zvezda mts odigrala je ove sezone 32 "jadranske" utakmice i doživela samo DVA poraza - od Partizana i Budućnosti, po jedan u ligaškom i u plej-of delu. Iako je paralelno igrala u najnapornijoj Evroligi u istoriji, sa pet sedmica "duplog" programa mečeva i iako je u tom takmičenju ostvarila čak 16 pobeda i bila najprijatnije iznenađenje, crveno-beli nisu sklanjali fokus sa najvažnijeg takmičenja - ABA lige.

Naprotiv.

Ove sezone, Zvezda je dodatno podigla letvicu koju je sama prethodnih proleća postavljala zaista visoko. U 26 kola ligaškog dela ostvarila je čak 25 pobeda i postavila novi rekord te faze. Potom je sa zvanjem najvećeg favorita ušla u doigravanje i u njemu sačuvala mir i posle poraza od Budućnosti u "Morači", nakon kojeg je prvi put od 2014. došla na 40 minuta od eliminacije iz trke za titulu.

Kroz istoriju ABA lige, samo su tri tima uspela da okončaju sezonu sa samo dva poraza - Olimpija 2002 (22-2), Partizan 2008. i Makabi 2012. (po 24-2), s tim da su te tri titule osvajane na fajnal-for turnirima, a da je ovaj sastav Zvezde morao do trofeja kroz plej-of, uz šest trijumfa više, za rekordni učinak 30-2.

Posle kraja evroligaške epizode i izmicanja plasmana u Top 8 u poslednjem kolu, Zvezda se prošlog petka, za 48 sati, potpuno i definitivno fokusirala na ABA ligu i pokazala da je, sa takvim pristupom, uz neprobojnu odbranu, sprema da pokaže i dodatni kvalitet u napadu.

Iako je odlučujuće mesece sezone odigrala bez svog glavnog ogranizatora - Stefana Jovića, crveno-beli su u hodu uspeli da adaptiraju na takvu okolnost, da "prebace" Čarlsa Dženkinsa na poziciju plejmejkera i da odbrane titulu podjednako dominantno kao da su u punom sastavu. Radonjić je predao loptu u ruke Amerikancu, on je na oba fronta i na obe strane terena igrao i preko granice izdržljivosti, a fizički najsnažniji tim u regionu uspeo je da prati taj ritam...

I da uz defanzivnu pokaže i ofanzivnu snagu.

Dok je vreme odmicalo, Ognjen Kuzmić se sve više uklapao sa popularnim "Đenkom", uz značajnu i konkretnu podršku Luke Mitrovića. Milko Bjelica takođe je od polufinalne serije protiv Budućnosti zaigrao najbolje ove sezone, odlično se shvatao sa Markom Gudurićem, a u poslednjoj utakmici "jadranske" godine zablistao je i njen najefikasniji igrač Dion Tompson, koji je ustao sa kraja klupe i u odlučujućem momentu ušao u ritam.

Godinama unazad, čvrsta odbrana i dominantna igra centara postali su zaštitni znak crveno-belih, a kada se tome dodaju i druge napadačke opcije, jasno je da je rivalima veoma teško da se uhvate u koštac sa razgoropađenim crveno-belima. Uostalom, ofanzivne role Mitrovića i Dangubića pokazale su i u drugoj utakmici da je Cedevita pogrešila kada im je dopustila prostor i fokusirala se na odbranu reketa ili drugih, konstantnijih napadača kakvi su Dženkins, probuđeni Nejt Volters ili Marko Gudurić i Marko Simonović.

Uz drastično bolji šut za dva kroz celu seriju (57 odsto Zvezde naspram 41 odsto Cedevite) branioci titule bolje su koristili i ono za šta se pretpostavljalo da će biti oružje Zagrepčana - šut za tri poena, pa su Beograđani postigli dve trojke više od Cedevite - 24 iz 67 pokušaja, dok ih je Mršićev sastav sabrao 22 iz 64.

Brojke imaju težinu, one će se najduže pamtiti, ali će svima koji su gledali finale podjednako dugo u pamćenju ostati i slika iz trećeg meča - prizor u kojem je Zvezda sa čak pet UZASTOPNO ukradenih lopti oduzela Cedeviti i poslednju nadu da bi mogla bar da se "upiše" u ovoj seriji. Napadi domaćina odbijali su se kao od zid, crveno-beli su na drugoj strani rutinski poentirali i zaokruživali svoj uspeh i sezonu za pamćenje.

Uz šampionski trofej, crveno-beli su dobili i značajniju nagradu - kartu za Evroligu, u kojoj će od jeseni zaigrati petu sezonu uzastopno. Iako je još rano spekulisati ko će ostati i u kakvom će se sastavu Zvezda od jeseni predstaviti Evropi, predsednik kluba Nebojša Čović u četvrtak je, za vreme slavlja, već otvorio tu temu.

Kada je u pitanju aktuelni, treći u nizu šampionski sastav Zvezde, Dejan Radonjić dozvolio je ekipi kratak odmor posle povratka iz Zagreba. "U petak ću imati slobodno ceo dan i neću znati da se snađem", rekao je trener crveno-belih na konferenciji posle finala, dok su njegovi igrači, već naviknuti na pobede i trofeje, bez velike euforije proslavljali uspeh na parketu zagrebačkog Doma sportova.

Emotivnije je bilo u petak u zoru, na platou ispred hale "Aleksandar Nikolić".

Osvajači ABA lige:

2017 - Crvena zvezda
2016 - Crvena zvezda
2015 - Crvena zvezda
2014 - Cibona
2013 - Partizan
2012 - Makabi
2011 - Partizan
2010 - Partizan
2009 - Partizan
2008 - Partizan
2007 - Partizan
2006 - FMP
2005 - Hemofarm
2004 - FMP
2003 - Zadar
2002 - Olimpija

Izvor: mondo.rs

Komentari / 0

Ostavite komentar