Европа мора да се мијења

Гостујући у емисији ''Пресија'' на РТВ Војводина, новинар Неесwеек-а и аутор емисије ''Арена Инфо'', Милован Јовановић је рекао да због спора са Грчком око имена Македонија није напредовала ка ЕУ и НАТО, а у међувремену влада Николе Груевског се окренула јачању партије, злоупотреби институција, кршењу медијских слобода.

Србија 14.04.2017 | 17:59
Европа мора да се мијења
''Када се говори о македонском сценарију, то је димна бомба, ватромет, врста спина који служи само за унутрашњу употребу. У Македонији је ситуација врло компликована.

Од када је добила статус кандидата за улазак у ЕУ 2005. године, Македонија до данас тапка у месту. Кулминација је уследила 2014. године када су одржани парламентарни и председнички избори и када опозиција није желела да призна резултате тих избора'', каже Јовановић и додаје:

''У Македонији се иначе све политичке странке залажу за улазак Македоније у НАТО и ЕУ''.

На питање аутора и водитеља емисије Зорана Пановића да ли се регион ресетује, где ће бити тачка стабилизације и да ли ће регион ићи даље у расуло, новинар Јовановић каже да се регион налази у најтежој ситуацији у последњих 20 година.

''ЕУ је такође у проблему, она већ годинама нема одговор на економску кризу, мигрантску кризу, тероризам... Европа мора да се мења, а  будућност региона ће зависити пре свега од САД али и Берлина.

Црна Гора је нова чланица НАТО-а и то је завршена прича. У Црној Гори је већина политичких странка за НАТО, све мањинске су странке су такође за НАТО.

Против је једино ДФ. Много је важно то сто је Црна Гора постала чланица НАТО-а пре свега због безбедности и стабилности овог дела региона и даљих евро-интеграција'', наглашава он.

Према његовим речима Европа ће морати или да убрза улазак овог региона у ЕУ и НАТО.

''Пут у ЕУ води преко НАТО-а и не постоји ни једна земља од распада Совјетског блока која је постала члан ЕУ, а да пре тога није постала члан НАТО-а.

Постоји и опција Б , план САД и ЕУ за Балкан да буде Латинска Америка Европе где ће Европа жртвовати своје вредности и стандарде зарад краткорочних циљева, где ће се толерисати кршење људских права, урушавање институција, тајкуни, недемократски, корумпирани лидери.

Ми ћемо видети у наредних 2-3 године у ком правцу ће овај део Балкана ићи, да ли у ЕУ и НАТО или це ово постати Латинска Америка Европе'', каже Јовановић.

(Курир)

Коментари / 2

Оставите коментар
Name

родјо

14.04.2017 18:02

Она мора да постане Балкан а не обрнуто.Вјероватно нови вид интеграције??

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ник Слотер

15.04.2017 03:36

Лудован

ОДГОВОРИТЕ