Evropa mora da se mijenja

Gostujući u emisiji ''Presija'' na RTV Vojvodina, novinar Neesweek-a i autor emisije ''Arena Info'', Milovan Jovanović je rekao da zbog spora sa Grčkom oko imena Makedonija nije napredovala ka EU i NATO, a u međuvremenu vlada Nikole Gruevskog se okrenula jačanju partije, zloupotrebi institucija, kršenju medijskih sloboda.

Srbija 14.04.2017 | 17:59
Evropa mora da se mijenja
''Kada se govori o makedonskom scenariju, to je dimna bomba, vatromet, vrsta spina koji služi samo za unutrašnju upotrebu. U Makedoniji je situacija vrlo komplikovana.

Od kada je dobila status kandidata za ulazak u EU 2005. godine, Makedonija do danas tapka u mestu. Kulminacija je usledila 2014. godine kada su održani parlamentarni i predsednički izbori i kada opozicija nije želela da prizna rezultate tih izbora'', kaže Jovanović i dodaje:

''U Makedoniji se inače sve političke stranke zalažu za ulazak Makedonije u NATO i EU''.

Na pitanje autora i voditelja emisije Zorana Panovića da li se region resetuje, gde će biti tačka stabilizacije i da li će region ići dalje u rasulo, novinar Jovanović kaže da se region nalazi u najtežoj situaciji u poslednjih 20 godina.

''EU je takođe u problemu, ona već godinama nema odgovor na ekonomsku krizu, migrantsku krizu, terorizam... Evropa mora da se menja, a  budućnost regiona će zavisiti pre svega od SAD ali i Berlina.

Crna Gora je nova članica NATO-a i to je završena priča. U Crnoj Gori je većina političkih stranka za NATO, sve manjinske su stranke su takođe za NATO.

Protiv je jedino DF. Mnogo je važno to sto je Crna Gora postala članica NATO-a pre svega zbog bezbednosti i stabilnosti ovog dela regiona i daljih evro-integracija'', naglašava on.

Prema njegovim rečima Evropa će morati ili da ubrza ulazak ovog regiona u EU i NATO.

''Put u EU vodi preko NATO-a i ne postoji ni jedna zemlja od raspada Sovjetskog bloka koja je postala član EU, a da pre toga nije postala član NATO-a.

Postoji i opcija B , plan SAD i EU za Balkan da bude Latinska Amerika Evrope gde će Evropa žrtvovati svoje vrednosti i standarde zarad kratkoročnih ciljeva, gde će se tolerisati kršenje ljudskih prava, urušavanje institucija, tajkuni, nedemokratski, korumpirani lideri.

Mi ćemo videti u narednih 2-3 godine u kom pravcu će ovaj deo Balkana ići, da li u EU i NATO ili ce ovo postati Latinska Amerika Evrope'', kaže Jovanović.

(Kurir)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

rodjo

14.04.2017 20:02

Ona mora da postane Balkan a ne obrnuto.Vjerovatno novi vid integracije??

ODGOVORITE
Name

Nik Sloter

15.04.2017 05:36

Ludovan

ODGOVORITE