Анализа: Сезона шљаке без фаворита...

Да ли Надал и даље доминира на шљаци? Какав ће бити повратак Ђоковића и Мареја? Може ли Роџер добити Рафу? Шта могу Тим и Кирјос, гдје су Монфис, Гаске, Цонга?

Тенис 15.04.2017 | 23:23
Анализа: Сезона шљаке без фаворита...
Долази сезона шљаке која ће бити врло занимљива са обзиром да послије дуго времена немамо истинске фаворите.

Рафаел Надал је најбољи играч свих времена на шљаци и ову 2017. би требао да дочека као своју годину гдје би могао да доминира, а помоћи ће му у томе Роџер Федерер, који се повукао од наредних турнира све до Френч Опена и тиме отворио пут Рафи (иако упитно је да ли Роџер може добити Рафу на шљаци упркос четири везане побједе које су све биле на бетону). Ове године земљана сезона ће нам донијети многа питања али и много одговора.

Пред почетак мастерса у Монте Карлу, Риму и Мадриду па све до круне у Паризу неколико је отворених питања.

Повратак Новака и Ендија ће у многоме одредити каква ће сезона шљаке да буде ове године.

Обојица имају катастрофалан почетак 2017. и повукли су се са турнира у Мајамију због повреде лакта која нам је мало сумњива. То толико није ни лоше за Новака са обзиром да други дио сезоне не брани много бодова, али Марејева тактика нам није баш јасна, јер као да не жели да направи залиху бодова пред други дио сезоне. Новак дјелује као да се вратио са лаганом побједом у Дејвис купу, али то је јос упитно док је Енди показао завидан напредак играјући на шљаци задње двије године. Њих двојица бране највише бодова ове године на шљаци, с обзиром да су играли сва финала осим Монте Карла.

Рафаел Надал ове године има шансу да постане једини у историји и да освоји рекордне десете титуле у Барселони, Монте Карлу и Паризу. То би био подвиг који би се препричавао годинама. Реално, он има велику шансу да то уради. Тренутно је други у “Трци за Лондон”, а сезона шљаке му само може дати позитивне резултате. Типујемо да би ово могла бити земљена сезона из снова за Надала ако га наравно повреду заобиђу.

Младе звијезде које надолазе би могле да све ово учине још занимљивијим.

Кирјос игра у никада бољој форми и то би требао да пренесе на шљаку која није његова подлога, али сјетите се када је побиједио Роџера баш у Мадриду на шљаци и натјерао Надала на 3 сета прошле године гдје је изгубио.

Реално гледајући боље резултате би требао да има Зверев којем шљака итекако одговара и гдје његов таленат долази до изражаја.

Он и Доминик Тим су сљедећи будући конкуренти за освајање Ролан Гароса, а поготово Аустријанац који има савршену игру на шљаци.

Тим је поново показао да имати једноручни бекенд на шљаци није негативно и да се велики труд и рад увијек исплати. Неуморни Аустријанац са својим великим замахом на форхенду и прелијепим кретањем диктира игру на шљаци и постаје велесила. Прошле године је био лидер у јачини форхенда на шљаци што не би требало да зачуди јер са својим великим замахом и споријим тереном његова убитачност долази до изражаја, а посебно прецизност. Његов дроп схот је савршен, а тек његов други сервис кицк са којим потпуно избацује противнике са терена. Доминик је јако брз, намјешта се на лоптицу увијек 100% и у наредним сезонама би требао да доминира. Ове године брани доста бодова а једни од тих су полуфинале Ролан Гароса.

Стара гарда ће нам још једном показати све своје врлине и мане. Од њих можемо да очекујемо свакаква изненађења. Предводник је непредвидиви Швајцарац Вавринка који има игру створену за шљаку и ту показује најбоље резултате. У зависности од његове воље могли би да гледамо поновно освајање Мастерса али могући су и порази у првим колима.

Кеи Нишикори, иако није стар, у задње вријеме се мучи и не показује константност која га је красила. Прошле године је показао завидан напредак на шљаци, али је падао на посљедним препрекама у финалима Барселоне против Надала и полуфиналима Мадрида и Рима од Новака. Посједује игру, посједује снагу и таленат, али нисмо сигурно да физички улази спреман. Томаш Бердих пада све дубље и дубље и ту не може да помогне ни Горан Иванишевић. Осим ако нам не покаже неку спектакуларну промјену у својој игри, не видимо Чеха нигдје друго него на неком одмору са женом, негдје на Карибима.

Французи Гаске, Цонга, Монфис би могли да имају завидне улоге али Гаске је оперисао слијепо цријево, Цонга постао отац, а Монфис мучи муку са повредама. Засигурно бар један ће добро играти на Ролан Гаросу.

Григор Димитров би могао да буде јако добар ове године на шљаци, јер је отворио сезоном из снова и сигурно це ући у топ 10 након ова три мастерса. Он играњем уводног тунира (Маракеш 250АТП) показује да ове године мисли озбиљно. Не требамо заборавити нити Долгополова који ако се опорави може изненадити, Фабија Фоњинија који је играо мастерс полуфинале Мајамија и сада је 28 на свијету. Пабло Куевас чека спреман као запета пушка и намучиће многе, а увијек ту из сјене пријете Лукан Пуил, Џон Изнер, Вердаско, Баутиста Агут и Гофан.

Спремите се за дугачке поене, полако надолазећу драму, тактику и надмудривање, снагу и издржљивост и видјећемо ко ће најдуже да клиже ове године.

Извор: мондо.ба

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Милан

16.04.2017 02:45

Анализа је да ноле никад неце висе бити број један,јер има роспију која га унистава,како се то понасас ,јел треба да казес хвала љубави,а роспија је радила у кладионици куцала тикете,ноле је требао да озени сеxy рускињу или бразилку,а не да му роспијица говори ста це јести и радити,само мало је љепса од зељке цвијановиц

ОДГОВОРИТЕ