Analiza: Sezona šljake bez favorita...

Da li Nadal i dalje dominira na šljaci? Kakav će biti povratak Đokovića i Mareja? Može li Rodžer dobiti Rafu? Šta mogu Tim i Kirjos, gdje su Monfis, Gaske, Conga?

Tenis 15.04.2017 | 23:23
Analiza: Sezona šljake bez favorita...
Dolazi sezona šljake koja će biti vrlo zanimljiva sa obzirom da poslije dugo vremena nemamo istinske favorite.

Rafael Nadal je najbolji igrač svih vremena na šljaci i ovu 2017. bi trebao da dočeka kao svoju godinu gdje bi mogao da dominira, a pomoći će mu u tome Rodžer Federer, koji se povukao od narednih turnira sve do Frenč Opena i time otvorio put Rafi (iako upitno je da li Rodžer može dobiti Rafu na šljaci uprkos četiri vezane pobjede koje su sve bile na betonu). Ove godine zemljana sezona će nam donijeti mnoga pitanja ali i mnogo odgovora.

Pred početak mastersa u Monte Karlu, Rimu i Madridu pa sve do krune u Parizu nekoliko je otvorenih pitanja.

Povratak Novaka i Endija će u mnogome odrediti kakva će sezona šljake da bude ove godine.

Obojica imaju katastrofalan početak 2017. i povukli su se sa turnira u Majamiju zbog povrede lakta koja nam je malo sumnjiva. To toliko nije ni loše za Novaka sa obzirom da drugi dio sezone ne brani mnogo bodova, ali Marejeva taktika nam nije baš jasna, jer kao da ne želi da napravi zalihu bodova pred drugi dio sezone. Novak djeluje kao da se vratio sa laganom pobjedom u Dejvis kupu, ali to je jos upitno dok je Endi pokazao zavidan napredak igrajući na šljaci zadnje dvije godine. Njih dvojica brane najviše bodova ove godine na šljaci, s obzirom da su igrali sva finala osim Monte Karla.

Rafael Nadal ove godine ima šansu da postane jedini u istoriji i da osvoji rekordne desete titule u Barseloni, Monte Karlu i Parizu. To bi bio podvig koji bi se prepričavao godinama. Realno, on ima veliku šansu da to uradi. Trenutno je drugi u “Trci za London”, a sezona šljake mu samo može dati pozitivne rezultate. Tipujemo da bi ovo mogla biti zemljena sezona iz snova za Nadala ako ga naravno povredu zaobiđu.

Mlade zvijezde koje nadolaze bi mogle da sve ovo učine još zanimljivijim.

Kirjos igra u nikada boljoj formi i to bi trebao da prenese na šljaku koja nije njegova podloga, ali sjetite se kada je pobijedio Rodžera baš u Madridu na šljaci i natjerao Nadala na 3 seta prošle godine gdje je izgubio.

Realno gledajući bolje rezultate bi trebao da ima Zverev kojem šljaka itekako odgovara i gdje njegov talenat dolazi do izražaja.

On i Dominik Tim su sljedeći budući konkurenti za osvajanje Rolan Garosa, a pogotovo Austrijanac koji ima savršenu igru na šljaci.

Tim je ponovo pokazao da imati jednoručni bekend na šljaci nije negativno i da se veliki trud i rad uvijek isplati. Neumorni Austrijanac sa svojim velikim zamahom na forhendu i prelijepim kretanjem diktira igru na šljaci i postaje velesila. Prošle godine je bio lider u jačini forhenda na šljaci što ne bi trebalo da začudi jer sa svojim velikim zamahom i sporijim terenom njegova ubitačnost dolazi do izražaja, a posebno preciznost. Njegov drop shot je savršen, a tek njegov drugi servis kick sa kojim potpuno izbacuje protivnike sa terena. Dominik je jako brz, namješta se na lopticu uvijek 100% i u narednim sezonama bi trebao da dominira. Ove godine brani dosta bodova a jedni od tih su polufinale Rolan Garosa.

Stara garda će nam još jednom pokazati sve svoje vrline i mane. Od njih možemo da očekujemo svakakva iznenađenja. Predvodnik je nepredvidivi Švajcarac Vavrinka koji ima igru stvorenu za šljaku i tu pokazuje najbolje rezultate. U zavisnosti od njegove volje mogli bi da gledamo ponovno osvajanje Mastersa ali mogući su i porazi u prvim kolima.

Kei Nišikori, iako nije star, u zadnje vrijeme se muči i ne pokazuje konstantnost koja ga je krasila. Prošle godine je pokazao zavidan napredak na šljaci, ali je padao na posljednim preprekama u finalima Barselone protiv Nadala i polufinalima Madrida i Rima od Novaka. Posjeduje igru, posjeduje snagu i talenat, ali nismo sigurno da fizički ulazi spreman. Tomaš Berdih pada sve dublje i dublje i tu ne može da pomogne ni Goran Ivanišević. Osim ako nam ne pokaže neku spektakularnu promjenu u svojoj igri, ne vidimo Čeha nigdje drugo nego na nekom odmoru sa ženom, negdje na Karibima.

Francuzi Gaske, Conga, Monfis bi mogli da imaju zavidne uloge ali Gaske je operisao slijepo crijevo, Conga postao otac, a Monfis muči muku sa povredama. Zasigurno bar jedan će dobro igrati na Rolan Garosu.

Grigor Dimitrov bi mogao da bude jako dobar ove godine na šljaci, jer je otvorio sezonom iz snova i sigurno ce ući u top 10 nakon ova tri mastersa. On igranjem uvodnog tunira (Marakeš 250ATP) pokazuje da ove godine misli ozbiljno. Ne trebamo zaboraviti niti Dolgopolova koji ako se oporavi može iznenaditi, Fabija Fonjinija koji je igrao masters polufinale Majamija i sada je 28 na svijetu. Pablo Kuevas čeka spreman kao zapeta puška i namučiće mnoge, a uvijek tu iz sjene prijete Lukan Puil, Džon Izner, Verdasko, Bautista Agut i Gofan.

Spremite se za dugačke poene, polako nadolazeću dramu, taktiku i nadmudrivanje, snagu i izdržljivost i vidjećemo ko će najduže da kliže ove godine.

Izvor: mondo.ba

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Milan

16.04.2017 02:45

Analiza je da nole nikad nece vise biti broj jedan,jer ima rospiju koja ga unistava,kako se to ponasas ,jel treba da kazes hvala ljubavi,a rospija je radila u kladionici kucala tikete,nole je trebao da ozeni sexy ruskinju ili brazilku,a ne da mu rospijica govori sta ce jesti i raditi,samo malo je ljepsa od zeljke cvijanovic

ODGOVORITE