Званичници Српске потрошили девет милиона на службена путовања!

Служба предсједника, Народна скупштина и Влада Републике Српске само у посљедње двије године потрошили су 9. 257. 722 марака на службена путовања и смјештај! Пословни портал ''Цапитал'' открива ко су „најскупљи“ министри, ко крије податке о службеним путовањима и ко не попуњава уредно путне налоге.

Република Српска 14.04.2017 | 17:41
Званичници Српске потрошили девет милиона на службена путовања!
Упркос званичним бројкама Главне службе за ревизију јавног сектора, подаци о службеним путовањима актуелне власти у Републици Српској и даље су непотпуни.

Служба за ревизију јавног сектора РС још није завршила сав посао за 2016. годину, а поједина министарства одбила су новинарима ЦАПИТАЛ-а доставити податке о путовањима министара и њихових помоћника или су ти подаци у највећем броју случајева били непотпуни (без информација о дневницама, трошковима јавног превоза, репрезентацијама).

Генерални секретаријат Владе РС, 16 министарстава, Народна скупштина РС и Служба предсједника РС потрошили су током 2015. и дијелом 2016. године 9.257.722 КМ на трошкове смјештаја и путовања.

Истовремено, подаци које је ЦАПИТАЛ добио из ових установа говоре да су министри, предсједник и потпредсједници Народне скупштине РС, као и чланови скупштинских одбора, за двије године потрошили свега 235.881 КМ на службена путовања.

Према подацима које су достављени, највећи трошаџија је министар здравља и социјалне заштите Драган Богданић који је са својим помоћницима за двије године потрошио 96.327 КМ на службена путовања.



Но, републичка ревизија је установила да је ово министарство за двије године потрошило дупло више пара – 196.385 КМ, што значи да су разлику од сто хиљада марака за двије године потрошили остали радници овог министарства.

Тако је и у осталим ресорима, али су цифре и разлике далеко радикалније. Богданић се дневница одрекао у хуманитарне сврхе, у корист породице Гојић из Добоја.

Министар просвјете и културе РС Дане Малешевић путовао је током 2015. године у Русију, Србију, Словенију и Хрватску, док је „у земљи“ боравио у Новом Граду, Фочи, Угљевику, Вишеграду, Шамцу, Пелагићеву, Бијељини, Братунцу, Зворнику, Источном Сарајеву, Модричи, Кулашима и Хашанима, а путовао је и на састанке у Сарајево и Брчко.



У току 2015. године издвојено је укупно 3.301 КМ за његова службена путовања. Годину дана касније Малешевић је путовао у Брисел, Израел, Швајцарску, Србију и Хрватску, а посјетио је и Шамац, Бијељину, Теслић, Пале, Фочу, Источно Сарајево, Вишеград, Лопаре, Љубиње.

За та путовања издвојено је 5.407 КМ. Током двије године Малешевићеви помоћници потрошили су 8.368 КМ на службеним путовањима; укупни двогодишњи трошкови Малешевића и његових помоћника износе 17.077 КМ, наводи се у подацима који су ЦАПИТАЛ-у достављени  из министарства.



Ревизори су, са друге стране, констатовали да је ово министарство само у 2015. години на путовања и смјештај потрошило чак 2.492.642 КМ и по томе је Малешевићев ресор апсолутни рекордер. У овај износ урачунати су, између осталог, трошкови свих основних и средњих школа у РС.

Највише замјерки Министарству финансија РС

Нешто мање пара – 2.253.092 КМ – потрошило је Министарство унутрашњих послова РС у 2015. години и то је 12 одсто више у односу на одобрена средства. За путовање и смјештај у земљи издвојено је 283.276 КМ, путеви у иностранство коштали су 116.124 КМ, док је 1.836.965 КМ потрошено на гориво за 745 аутомобила.

У МУП-у нису жељели да одговоре колико су путовања Лукача и његових помоћника коштала грађане РС, а сам Лукач је рекао да ће о свему томе „писати у извјештају о раду МУП-а“.



„Био бих потпуни лаик када бих рекао гдје сам се, када и с киме састајао. То јавност не треба да зна. Што се тиче трошкова путовања они ће се наћи у Извјештају о раду МУП-а и ту ћете моћи све да сазнате“, кратко је рекао Лукач.

Највише примједби на трошкове настале на службеним путовањима ревизори су упутили Министарству финансија Републике Српске.


У извјештају за 2015. годину стоји да су се трошкови непрописно обрачунавали, да су се путни налози недосљедно правдали, да су се дневнице обрачунавале за пуно вријеме трајања службеног пута у иностранство без навођења часа преласка државне границе и да су на појединим налозима признати хотелски рачуни у пуним износима иако је на појединачним ставкама рачуна назначено да је већи дио трошкова хотелског смјештаја заведен на име других особа.

Све те замјерке ревизори су поновили и наредне године. Током 2015. и 2016. године Тегелтија и његови помоћници потрошили су 39.479 КМ, док је ревизија утврдила да је у истом периоду, на нивоу цијелог министарства, за службена путовања и смјештај исплаћено 279.811 КМ. Структура тих трошкова изгледа овако:



Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Стево Мирјанић је, према подацима из његовог кабинета, од 14. марта 2013. године до данас потрошио 3.774 КМ на службена путовања. Да и у овом министарству најмање троши министар показао је ревизорски извјештај за 2015. годину у којем је утврђено да је Мирјанићево министарство потрошило 353.522 КМ, односно 107 одсто у односу на одобрена средства.

Ни у Министарству правде није боље ситуација: Антон Касиповић и његови помоћници потрошили су за двије године 7.679 КМ, док су укупни расходи за 2015. годину на име смјештаја и превоза – 837.054 КМ. Касиповић се својих дневница такође одрекао у хуманитарне сврхе.

У Министарству управе и локалне самоуправе готово мјесец и по дана су спремали одговоре на наша питања, а потом су послали рјешења и извјештаје о службеним путовањима Лејле Решић. У тим извјештајима не постоји ниједан податак о трошковима насталим на службеним путовањима, а у Министарству истичу „да нису испуњени услови за примјену члана 5, 6, 7, 8. и 9. Закона о слободи проступа информацијама“.

На питање новинара ЦАПИТАЛ-а зашто нису достављени трошкови путовања портпарол Министарства Драгана Булић рекла је: „Држите се тога како Вам је написано“.



У одговору није написано ништа, али су зато ревизори у извјештају за 2015. годину констатовали да се трошкови путовања нису обрачунавали у складу са прописима. За двије године Министарство управе и локалне самоуправе на трошкове смјештаја и путовања потрошило је 118.804 КМ. Подаци о томе на шта су конкретно потрошена ова средства нису доступни.

Министарство за избјегла и расељена лица издвојило је у 2015. години 64.573 КМ за смјештај и превоз. Ревизори су утврдили да један број путних налога није правилно попуњен.

У Министарству истичу да је Чордашу и његовим помоћницима за 144 службена путовања исплаћено 4.245 КМ, односно 30 КМ по службеном путовању.

Министарство индустрије, енергетике и рударства РС потрошило је током 2015. године 89.475 КМ, а трошкови министра Петра Ђокића износили су за двије „путничке“ године 20.769 КМ.

Одговоре на питања портала Цапитал није доставило Министарство за економске односе и регионалну сарадњу, а у првој години актуелног мандата на трошкове превоза и смјештаја потрошили су 56.914 КМ.

Спас у игнорисању новинарских питања потражило је и Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и једино подаци Главне службе за ревизију указују на то да је Савановићев ресор у 2015. години на путевима и у хотелима оставио 91.559 КМ.

Министарство науке и технологије потрошило је најмање пара на путовања и смјештаје – свега 25.101 КМ у 2015. години, док је за службена путовања министра науке и технологије РС Јасмина Комића током двије године издвојено 2.245 КМ.

За службена путовања помоћника министра за науку Синише Марчића издвојено је 1.600 КМ, а за службена путовања помоћника министра за технологију Биљане Војводић 1.200 КМ.

Неправилне дневнице Предрага Глухаковића

Неправилности су уочене и у Министарству трговине и туризма, јер се дневнице нису обрачунавале у складу са прописима.

Министар Предраг Глухаковић добио је за 2015. и 2016. годину 4.607 КМ за службена путовања, а само Министарство је у истом периоду потрошило 108.346 КМ.



Министар саобраћаја и веза Неђо Трнинић и његов помоћник потрошили су за двије године 6.492 КМ, односно 70.759 КМ. Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Сребренка Голић на путовањима је потрошила 2.323 КМ, а њено министарство – 66.189 КМ. 

Министар породице, омладине и спорта Јасмина Давидовић потрошила је на службена путовања 3.712 КМ, а њено Министарство је у 2015. години укњижило 40.454 КМ трошкова за службена путовања и смјештај.

Пола милиона за секретаријат, милион за НС РС

Одговора о трошковима премијерке РС Жељка Цвијановић нема. У Генералном секретаријату Владе РС – ћуте. Ревизорски извјештај за 2015. годину садржи једну забрињавајућу примједбу:

„Непостојећи и неадекватни извјештаји не пружају довољно увјерљив доказ да се путовање заиста и десило“. За двије године Секретаријат је, према подацима Главне службе за ревизију, за путовања и смјештај потрошио 519.178 КМ и то:



Одговора нема ни из Палате Републике, а ревизори у 2015. години констатују да је за путовања у земљи и иностранству потрошено 378.706 КМ.

За двије године рада Народна скупштина је на смјештај и превоз потрошила 1.214.158 КМ.



За дневнице у земљи предсједнику НС РС Недељку Чубриловићу исплаћено је 330, за дневнице у иностранству 1.660, за смјештај 4.335, а за репрезентације 3.506 КМ или 9.831 КМ укупно.

Дупло мање потрошио је генерални секретар НС РС Марко Аћић чија су путовања коштала 3.997 КМ. Ненад Стевандић је потпредсједник парламента који највише троши на службена путовања (2.017 КМ), а за њим слиједе Жељка Стојчић (519 КМ), Сенад Братић (457 КМ) и Соња Караџић Јовићевић (365 КМ).

Од 1. октобра 2014. године до 5. априла 2017. године чланови одбора НСРС потрошили су на путовањима 7.158 КМ. Највише пара су потрошили чланови Одбора за европске интеграције и регионалну сарадњу (3.199 КМ).



Шњегота: Ако домаћин сноси трошкове хране, дневнице би требале да се враћају

Главни ревизор Душко Шњегота рекао је за ЦАПИТАЛ да се повремена одступања приликом правдања путних налога најчешће односи на рокове правдања и образложење путовања.



„Постоје и јасни подаци о погрешним обрачунима дневница у иностранству. Ако функционери путују аутомобилом, јасно се може утврдити када су изашли и када су се вратили у земљу. Дневница у земљи је 20 КМ, а у иностранству 30 евра.

Дневница се исплаћује за путовање које је трајало дуже од 12 часова и ту долази до манипулација“, истакао је Шњегота.

Он је додао да дневнице представљају трошкове исхране и да би оне морале бити враћене уколико организатор пријема, семинара или конференције сноси трошкове хране.

Трошкови службених путовања министара (и помоћника министара) у Влади РС и запослених у Народној скупштини РС.



Подаци Главне службе за ревизију јавног сектора РС о трошковима службених путовања Владе РС, Народне скупштине РС и Палате Републике за 2015. и 2016. годину:




(Цапитал.ба)

Коментари / 16

Оставите коментар
Name

А Мали Пера?

14.04.2017 15:51

Мали Пера не пријављује хеликоптерске летове до Невесиња и журке у приватним вилама, посјете Мостару и тертевенке до Зоре

ОДГОВОРИТЕ
Name

МАЛА КОРЕКЦИЈА ЗА БОГДАНИЦА

14.04.2017 17:12

БОГДАНИЦ НИЈЕ САМО НАЈВЕЦА СТЕТОЦИНА ЗА МИНИСТАРСТВО ЗДРАВЉА, ТАЈ ПРАСАЦ ЈЕ НАЈВЕЦА СТЕТОЦИНА УКУПНО ПОСМАТРАЈУЦИ ОВУ НАСУ ТРАГЕДИЈУ!

Name

Блесан

14.04.2017 19:14

Мозе Богданиц добро да поједе, мало је ово пара колико је поздерао

Name

ревизор

14.04.2017 20:00

То је доказано и у бивсој Југославији,Србин да води политику осталим Србима униформа па макар била и портирска он се дици с тиме.

Name

ГРОМ

14.04.2017 16:02

Треба им купити карте у једном смјеру и да се никада висе неврате у РС проклетници!!!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

гле

14.04.2017 18:21

Лапсус? Опет да ми плацамо карту ееее недамо. Пјесака натјерат багру трк трк

Name

Миско

14.04.2017 19:25

Треба о дрзавном троску све превести до Фоце. И тамо оставити на дузи период.

Name

БОБА

14.04.2017 16:02

НЕКА ОНИ ТРОШЕ МОГУ КОЛИКО ХОЋЕ АЛИ НЕ МОГУ ДОКЛЕ ХОЋЕ НЕГО ДА ЈА ПОЖЕЛИМ БН ТЕЛЕВИЗИЈИ СВУ СРЕЋУ ВОДИТЕЉИМА ДНЕВНИКА ПОСЕБНО ТАКОЂЕ БОРИСУ МАЛАГУРСКОМ ТО СУ ЉУДИ СА ХАРИЗМОМ СИМПАТИЧНИ ЛИЈЕПО ИХ ЈЕ ГЛЕДАТИ СВЕ НАЈБОЉЕ ИМ ЖЕЛИМ У ЖИВОТУ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

15.04.2017 06:30

Е јеси насла људе коме ЦЕС позелит срецу ал и они тебе цине сретном хер пису глупости у Које ти вјерујес а вјерујес зато сто мрзис РС.

Name

борац

14.04.2017 16:05

Ама не критикујте није све ни потросено несто се и на страну оставило нек се надје.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

14.04.2017 16:41

Како вас није стид! Трошите паре народа. Само ви узивајте док још можете, бандо лоповска!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Апсурд

14.04.2017 16:59

Најраскоснији зивот полиутицара у региону и најсиромаснији народ у региону. Лоповлук и неструцни владари. Срамота.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Славко

14.04.2017 17:36

Ма не секирајте се не могу Они све потросити.Ако иста има у Босни оно има "кркана" и "обловине" нигдје краја!!

ОДГОВОРИТЕ
Name

Само Троси

14.04.2017 19:25

Зато имају резултате иза себе,одобрити це нам кредит.Акцизе,то је формалност.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

15.04.2017 14:48

Па зар нису висе

ОДГОВОРИТЕ
Name

карта у једном смијеру

15.04.2017 18:38

Еј људи,да им платимо добар износ за карту у једном смијеру,да се никада не врате па да живимо нормално а не са овим ишчашеним типовима,радићемо ђжаба годину дана само да иду...КАРТА У ЈЕДНОМ СМИЈЕРУ БЕЗ ПРАВА НА ПОВРАТК,која би то љепота била

ОДГОВОРИТЕ