Zvaničnici Srpske potrošili devet miliona na službena putovanja!

Služba predsjednika, Narodna skupština i Vlada Republike Srpske samo u posljednje dvije godine potrošili su 9. 257. 722 maraka na službena putovanja i smještaj! Poslovni portal ''Capital'' otkriva ko su „najskuplji“ ministri, ko krije podatke o službenim putovanjima i ko ne popunjava uredno putne naloge.

Republika Srpska 14.04.2017 | 17:41
Zvaničnici Srpske potrošili devet miliona na službena putovanja!
Uprkos zvaničnim brojkama Glavne službe za reviziju javnog sektora, podaci o službenim putovanjima aktuelne vlasti u Republici Srpskoj i dalje su nepotpuni.

Služba za reviziju javnog sektora RS još nije završila sav posao za 2016. godinu, a pojedina ministarstva odbila su novinarima CAPITAL-a dostaviti podatke o putovanjima ministara i njihovih pomoćnika ili su ti podaci u najvećem broju slučajeva bili nepotpuni (bez informacija o dnevnicama, troškovima javnog prevoza, reprezentacijama).

Generalni sekretarijat Vlade RS, 16 ministarstava, Narodna skupština RS i Služba predsjednika RS potrošili su tokom 2015. i dijelom 2016. godine 9.257.722 KM na troškove smještaja i putovanja.

Istovremeno, podaci koje je CAPITAL dobio iz ovih ustanova govore da su ministri, predsjednik i potpredsjednici Narodne skupštine RS, kao i članovi skupštinskih odbora, za dvije godine potrošili svega 235.881 KM na službena putovanja.

Prema podacima koje su dostavljeni, najveći trošadžija je ministar zdravlja i socijalne zaštite Dragan Bogdanić koji je sa svojim pomoćnicima za dvije godine potrošio 96.327 KM na službena putovanja.



No, republička revizija je ustanovila da je ovo ministarstvo za dvije godine potrošilo duplo više para – 196.385 KM, što znači da su razliku od sto hiljada maraka za dvije godine potrošili ostali radnici ovog ministarstva.

Tako je i u ostalim resorima, ali su cifre i razlike daleko radikalnije. Bogdanić se dnevnica odrekao u humanitarne svrhe, u korist porodice Gojić iz Doboja.

Ministar prosvjete i kulture RS Dane Malešević putovao je tokom 2015. godine u Rusiju, Srbiju, Sloveniju i Hrvatsku, dok je „u zemlji“ boravio u Novom Gradu, Foči, Ugljeviku, Višegradu, Šamcu, Pelagićevu, Bijeljini, Bratuncu, Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Modriči, Kulašima i Hašanima, a putovao je i na sastanke u Sarajevo i Brčko.



U toku 2015. godine izdvojeno je ukupno 3.301 KM za njegova službena putovanja. Godinu dana kasnije Malešević je putovao u Brisel, Izrael, Švajcarsku, Srbiju i Hrvatsku, a posjetio je i Šamac, Bijeljinu, Teslić, Pale, Foču, Istočno Sarajevo, Višegrad, Lopare, Ljubinje.

Za ta putovanja izdvojeno je 5.407 KM. Tokom dvije godine Maleševićevi pomoćnici potrošili su 8.368 KM na službenim putovanjima; ukupni dvogodišnji troškovi Maleševića i njegovih pomoćnika iznose 17.077 KM, navodi se u podacima koji su CAPITAL-u dostavljeni  iz ministarstva.



Revizori su, sa druge strane, konstatovali da je ovo ministarstvo samo u 2015. godini na putovanja i smještaj potrošilo čak 2.492.642 KM i po tome je Maleševićev resor apsolutni rekorder. U ovaj iznos uračunati su, između ostalog, troškovi svih osnovnih i srednjih škola u RS.

Najviše zamjerki Ministarstvu finansija RS

Nešto manje para – 2.253.092 KM – potrošilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova RS u 2015. godini i to je 12 odsto više u odnosu na odobrena sredstva. Za putovanje i smještaj u zemlji izdvojeno je 283.276 KM, putevi u inostranstvo koštali su 116.124 KM, dok je 1.836.965 KM potrošeno na gorivo za 745 automobila.

U MUP-u nisu željeli da odgovore koliko su putovanja Lukača i njegovih pomoćnika koštala građane RS, a sam Lukač je rekao da će o svemu tome „pisati u izvještaju o radu MUP-a“.



„Bio bih potpuni laik kada bih rekao gdje sam se, kada i s kime sastajao. To javnost ne treba da zna. Što se tiče troškova putovanja oni će se naći u Izvještaju o radu MUP-a i tu ćete moći sve da saznate“, kratko je rekao Lukač.

Najviše primjedbi na troškove nastale na službenim putovanjima revizori su uputili Ministarstvu finansija Republike Srpske.


U izvještaju za 2015. godinu stoji da su se troškovi nepropisno obračunavali, da su se putni nalozi nedosljedno pravdali, da su se dnevnice obračunavale za puno vrijeme trajanja službenog puta u inostranstvo bez navođenja časa prelaska državne granice i da su na pojedinim nalozima priznati hotelski računi u punim iznosima iako je na pojedinačnim stavkama računa naznačeno da je veći dio troškova hotelskog smještaja zaveden na ime drugih osoba.

Sve te zamjerke revizori su ponovili i naredne godine. Tokom 2015. i 2016. godine Tegeltija i njegovi pomoćnici potrošili su 39.479 KM, dok je revizija utvrdila da je u istom periodu, na nivou cijelog ministarstva, za službena putovanja i smještaj isplaćeno 279.811 KM. Struktura tih troškova izgleda ovako:



Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić je, prema podacima iz njegovog kabineta, od 14. marta 2013. godine do danas potrošio 3.774 KM na službena putovanja. Da i u ovom ministarstvu najmanje troši ministar pokazao je revizorski izvještaj za 2015. godinu u kojem je utvrđeno da je Mirjanićevo ministarstvo potrošilo 353.522 KM, odnosno 107 odsto u odnosu na odobrena sredstva.

Ni u Ministarstvu pravde nije bolje situacija: Anton Kasipović i njegovi pomoćnici potrošili su za dvije godine 7.679 KM, dok su ukupni rashodi za 2015. godinu na ime smještaja i prevoza – 837.054 KM. Kasipović se svojih dnevnica takođe odrekao u humanitarne svrhe.

U Ministarstvu uprave i lokalne samouprave gotovo mjesec i po dana su spremali odgovore na naša pitanja, a potom su poslali rješenja i izvještaje o službenim putovanjima Lejle Rešić. U tim izvještajima ne postoji nijedan podatak o troškovima nastalim na službenim putovanjima, a u Ministarstvu ističu „da nisu ispunjeni uslovi za primjenu člana 5, 6, 7, 8. i 9. Zakona o slobodi prostupa informacijama“.

Na pitanje novinara CAPITAL-a zašto nisu dostavljeni troškovi putovanja portparol Ministarstva Dragana Bulić rekla je: „Držite se toga kako Vam je napisano“.



U odgovoru nije napisano ništa, ali su zato revizori u izvještaju za 2015. godinu konstatovali da se troškovi putovanja nisu obračunavali u skladu sa propisima. Za dvije godine Ministarstvo uprave i lokalne samouprave na troškove smještaja i putovanja potrošilo je 118.804 KM. Podaci o tome na šta su konkretno potrošena ova sredstva nisu dostupni.

Ministarstvo za izbjegla i raseljena lica izdvojilo je u 2015. godini 64.573 KM za smještaj i prevoz. Revizori su utvrdili da jedan broj putnih naloga nije pravilno popunjen.

U Ministarstvu ističu da je Čordašu i njegovim pomoćnicima za 144 službena putovanja isplaćeno 4.245 KM, odnosno 30 KM po službenom putovanju.

Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS potrošilo je tokom 2015. godine 89.475 KM, a troškovi ministra Petra Đokića iznosili su za dvije „putničke“ godine 20.769 KM.

Odgovore na pitanja portala Capital nije dostavilo Ministarstvo za ekonomske odnose i regionalnu saradnju, a u prvoj godini aktuelnog mandata na troškove prevoza i smještaja potrošili su 56.914 KM.

Spas u ignorisanju novinarskih pitanja potražilo je i Ministarstvo rada i boračko-invalidske zaštite i jedino podaci Glavne službe za reviziju ukazuju na to da je Savanovićev resor u 2015. godini na putevima i u hotelima ostavio 91.559 KM.

Ministarstvo nauke i tehnologije potrošilo je najmanje para na putovanja i smještaje – svega 25.101 KM u 2015. godini, dok je za službena putovanja ministra nauke i tehnologije RS Jasmina Komića tokom dvije godine izdvojeno 2.245 KM.

Za službena putovanja pomoćnika ministra za nauku Siniše Marčića izdvojeno je 1.600 KM, a za službena putovanja pomoćnika ministra za tehnologiju Biljane Vojvodić 1.200 KM.

Nepravilne dnevnice Predraga Gluhakovića

Nepravilnosti su uočene i u Ministarstvu trgovine i turizma, jer se dnevnice nisu obračunavale u skladu sa propisima.

Ministar Predrag Gluhaković dobio je za 2015. i 2016. godinu 4.607 KM za službena putovanja, a samo Ministarstvo je u istom periodu potrošilo 108.346 KM.



Ministar saobraćaja i veza Neđo Trninić i njegov pomoćnik potrošili su za dvije godine 6.492 KM, odnosno 70.759 KM. Ministar za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Srebrenka Golić na putovanjima je potrošila 2.323 KM, a njeno ministarstvo – 66.189 KM. 

Ministar porodice, omladine i sporta Jasmina Davidović potrošila je na službena putovanja 3.712 KM, a njeno Ministarstvo je u 2015. godini uknjižilo 40.454 KM troškova za službena putovanja i smještaj.

Pola miliona za sekretarijat, milion za NS RS

Odgovora o troškovima premijerke RS Željka Cvijanović nema. U Generalnom sekretarijatu Vlade RS – ćute. Revizorski izvještaj za 2015. godinu sadrži jednu zabrinjavajuću primjedbu:

„Nepostojeći i neadekvatni izvještaji ne pružaju dovoljno uvjerljiv dokaz da se putovanje zaista i desilo“. Za dvije godine Sekretarijat je, prema podacima Glavne službe za reviziju, za putovanja i smještaj potrošio 519.178 KM i to:



Odgovora nema ni iz Palate Republike, a revizori u 2015. godini konstatuju da je za putovanja u zemlji i inostranstvu potrošeno 378.706 KM.

Za dvije godine rada Narodna skupština je na smještaj i prevoz potrošila 1.214.158 KM.



Za dnevnice u zemlji predsjedniku NS RS Nedeljku Čubriloviću isplaćeno je 330, za dnevnice u inostranstvu 1.660, za smještaj 4.335, a za reprezentacije 3.506 KM ili 9.831 KM ukupno.

Duplo manje potrošio je generalni sekretar NS RS Marko Aćić čija su putovanja koštala 3.997 KM. Nenad Stevandić je potpredsjednik parlamenta koji najviše troši na službena putovanja (2.017 KM), a za njim slijede Željka Stojčić (519 KM), Senad Bratić (457 KM) i Sonja Karadžić Jovićević (365 KM).

Od 1. oktobra 2014. godine do 5. aprila 2017. godine članovi odbora NSRS potrošili su na putovanjima 7.158 KM. Najviše para su potrošili članovi Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju (3.199 KM).



Šnjegota: Ako domaćin snosi troškove hrane, dnevnice bi trebale da se vraćaju

Glavni revizor Duško Šnjegota rekao je za CAPITAL da se povremena odstupanja prilikom pravdanja putnih naloga najčešće odnosi na rokove pravdanja i obrazloženje putovanja.



„Postoje i jasni podaci o pogrešnim obračunima dnevnica u inostranstvu. Ako funkcioneri putuju automobilom, jasno se može utvrditi kada su izašli i kada su se vratili u zemlju. Dnevnica u zemlji je 20 KM, a u inostranstvu 30 evra.

Dnevnica se isplaćuje za putovanje koje je trajalo duže od 12 časova i tu dolazi do manipulacija“, istakao je Šnjegota.

On je dodao da dnevnice predstavljaju troškove ishrane i da bi one morale biti vraćene ukoliko organizator prijema, seminara ili konferencije snosi troškove hrane.

Troškovi službenih putovanja ministara (i pomoćnika ministara) u Vladi RS i zaposlenih u Narodnoj skupštini RS.



Podaci Glavne službe za reviziju javnog sektora RS o troškovima službenih putovanja Vlade RS, Narodne skupštine RS i Palate Republike za 2015. i 2016. godinu:




(Capital.ba)

Komentari / 16

Ostavite komentar
Name

A Mali Pera?

14.04.2017 15:51

Mali Pera ne prijavljuje helikopterske letove do Nevesinja i žurke u privatnim vilama, posjete Mostaru i tertevenke do Zore

ODGOVORITE
Name

MALA KOREKCIJA ZA BOGDANICA

14.04.2017 17:12

BOGDANIC NIJE SAMO NAJVECA STETOCINA ZA MINISTARSTVO ZDRAVLJA, TAJ PRASAC JE NAJVECA STETOCINA UKUPNO POSMATRAJUCI OVU NASU TRAGEDIJU!

Name

Blesan

14.04.2017 19:14

Moze Bogdanic dobro da pojede, malo je ovo para koliko je pozderao

Name

revizor

14.04.2017 20:00

To je dokazano i u bivsoj Jugoslaviji,Srbin da vodi politiku ostalim Srbima uniforma pa makar bila i portirska on se dici s time.

Name

GROM

14.04.2017 16:02

Treba im kupiti karte u jednom smjeru i da se nikada vise nevrate u RS prokletnici!!!!

ODGOVORITE
Name

gle

14.04.2017 18:21

Lapsus? Opet da mi placamo kartu eeee nedamo. Pjesaka natjerat bagru trk trk

Name

Misko

14.04.2017 19:25

Treba o drzavnom trosku sve prevesti do Foce. I tamo ostaviti na duzi period.

Name

BOBA

14.04.2017 16:02

NEKA ONI TROŠE MOGU KOLIKO HOĆE ALI NE MOGU DOKLE HOĆE NEGO DA JA POŽELIM BN TELEVIZIJI SVU SREĆU VODITELJIMA DNEVNIKA POSEBNO TAKOĐE BORISU MALAGURSKOM TO SU LJUDI SA HARIZMOM SIMPATIČNI LIJEPO IH JE GLEDATI SVE NAJBOLJE IM ŽELIM U ŽIVOTU.

ODGOVORITE
Name

Re

15.04.2017 06:30

E jesi nasla ljude kome CES pozelit srecu al i oni tebe cine sretnom her pisu gluposti u Koje ti vjerujes a vjerujes zato sto mrzis RS.

Name

borac

14.04.2017 16:05

Ama ne kritikujte nije sve ni potroseno nesto se i na stranu ostavilo nek se nadje.

ODGOVORITE
Name

OO5

14.04.2017 16:41

Kako vas nije stid! Trošite pare naroda. Samo vi uzivajte dok još možete, bando lopovska!

ODGOVORITE
Name

Apsurd

14.04.2017 16:59

Najraskosniji zivot poliuticara u regionu i najsiromasniji narod u regionu. Lopovluk i nestrucni vladari. Sramota.

ODGOVORITE
Name

Slavko

14.04.2017 17:36

Ma ne sekirajte se ne mogu Oni sve potrositi.Ako ista ima u Bosni ono ima "krkana" i "oblovine" nigdje kraja!!

ODGOVORITE
Name

Samo Trosi

14.04.2017 19:25

Zato imaju rezultate iza sebe,odobriti ce nam kredit.Akcize,to je formalnost.

ODGOVORITE
Name

Bn

15.04.2017 14:48

Pa zar nisu vise

ODGOVORITE
Name

karta u jednom smijeru

15.04.2017 18:38

Ej ljudi,da im platimo dobar iznos za kartu u jednom smijeru,da se nikada ne vrate pa da živimo normalno a ne sa ovim iščašenim tipovima,radićemo đžaba godinu dana samo da idu...KARTA U JEDNOM SMIJERU BEZ PRAVA NA POVRATK,koja bi to ljepota bila

ODGOVORITE