Одржан састанак о акцизама

У Парламентарној скупштини БиХ у Сарајеву завршен је састанак посланика СДА, Дениса Звиздића, предсједавајућег Вијећа минситара БиХ, Фадила Новалића, премијера ФБиХ са Шемсудином Мехмедовићем и Садиком Ахметовићем, како би се договорили како ће Мехмедовић и Ахметовић гласати 20. априла када дођу на ред акцизе у Представничком дому БиХ.

Босна и Херцеговина 14.04.2017 | 16:14
Одржан састанак о акцизама
Мехмедовић је рекао да ће подржати акцизе уколико Влада ФБиХ прихвати његових седам захтјева.

Мехмедовић, између осталог, захтјева да након усвајања  Закона о повећању акциза на нафту и нафтне деривате, неће доћи до повећања малопродајне цијене нафте, све док се цијена на берзи драстично не повећа, минимално 20 одсто.

 Један од захтјева је и да  Агенција за заштиту потрошача, заједно са владама контролира формирање цијена нафте у малопродаји, како не би дошло до повећања цијена основних производа потребних за живот људи у БиХ, те да се укупна разлика од повећања акцизе оптерећене ПДВ-ом, усмјери искључиво за потицају пољопривреди, а да се за то задуже ентитетска министарства пољопривреде.

Такође, тражи да се Закон о подстицају пољопривреде у ФБиХ усвоји у року од 90 дана, да се покрене реформа јавне управе, те обезбиједе уштеде неопходне за буџетску избалансираност.

Мехмедовић захтјева и  да се предложи план за финансијску одрживост и економску стабилност буџета свих нивоа, без захватања кредита ММФ-а, у року од 60 дана, те да се ангажују домаћи и свјетски стручњаци да се у року од  шест мјесеци уради стратегија развоја БиХ, која би била усвојена у Парламентарној скупштини БиХ и ентитетским парламентима, сходно  надлежностима, без значајног задуживања, а користећи постојеће ресурсе државе.

Фадил Новалић, премијер ФБиХ рекао да је од седам приједлога које је дао  Мехмедовић њих шест прихватљиво.

(НН/Н1)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

Мехмедовиц

14.04.2017 14:25

Прихватљива да а јели изводљиво?

ОДГОВОРИТЕ
Name

дзони

14.04.2017 16:02

Ви ми се посебно гадите!!!

Name

Кратко Јасно

14.04.2017 15:35

Нетребају нам акцизе,кредити,путеви,здраво.

ОДГОВОРИТЕ
Name

стратегија

14.04.2017 19:38

Наша је стратегија преко гране.Овдје ће остати политичари и полиција,остали куд' који мили моји.

ОДГОВОРИТЕ