Održan sastanak o akcizama

U Parlamentarnoj skupštini BiH u Sarajevu završen je sastanak poslanika SDA, Denisa Zvizdića, predsjedavajućeg Vijeća minsitara BiH, Fadila Novalića, premijera FBiH sa Šemsudinom Mehmedovićem i Sadikom Ahmetovićem, kako bi se dogovorili kako će Mehmedović i Ahmetović glasati 20. aprila kada dođu na red akcize u Predstavničkom domu BiH.

Bosna i Hercegovina 14.04.2017 | 16:14
Održan sastanak o akcizama
Mehmedović je rekao da će podržati akcize ukoliko Vlada FBiH prihvati njegovih sedam zahtjeva.

Mehmedović, između ostalog, zahtjeva da nakon usvajanja  Zakona o povećanju akciza na naftu i naftne derivate, neće doći do povećanja maloprodajne cijene nafte, sve dok se cijena na berzi drastično ne poveća, minimalno 20 odsto.

 Jedan od zahtjeva je i da  Agencija za zaštitu potrošača, zajedno sa vladama kontrolira formiranje cijena nafte u maloprodaji, kako ne bi došlo do povećanja cijena osnovnih proizvoda potrebnih za život ljudi u BiH, te da se ukupna razlika od povećanja akcize opterećene PDV-om, usmjeri isključivo za poticaju poljoprivredi, a da se za to zaduže entitetska ministarstva poljoprivrede.

Takođe, traži da se Zakon o podsticaju poljoprivrede u FBiH usvoji u roku od 90 dana, da se pokrene reforma javne uprave, te obezbijede uštede neophodne za budžetsku izbalansiranost.

Mehmedović zahtjeva i  da se predloži plan za finansijsku održivost i ekonomsku stabilnost budžeta svih nivoa, bez zahvatanja kredita MMF-a, u roku od 60 dana, te da se angažuju domaći i svjetski stručnjaci da se u roku od  šest mjeseci uradi strategija razvoja BiH, koja bi bila usvojena u Parlamentarnoj skupštini BiH i entitetskim parlamentima, shodno  nadležnostima, bez značajnog zaduživanja, a koristeći postojeće resurse države.

Fadil Novalić, premijer FBiH rekao da je od sedam prijedloga koje je dao  Mehmedović njih šest prihvatljivo.

(NN/N1)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Mehmedovic

14.04.2017 14:25

Prihvatljiva da a jeli izvodljivo?

ODGOVORITE
Name

dzoni

14.04.2017 16:02

Vi mi se posebno gadite!!!

Name

Kratko Jasno

14.04.2017 15:35

Netrebaju nam akcize,krediti,putevi,zdravo.

ODGOVORITE
Name

strategija

14.04.2017 19:38

Naša je strategija preko grane.Ovdje će ostati političari i policija,ostali kud' koji mili moji.

ODGOVORITE