Анализа: НБА - магично, фантастично, али тек креће права кошарка!

После шестомесечног "загревања" добили смо 16 екипа које ће се кроз плеј-оф борити за нову НБА титулу. Шта смо видели у сезони 2016/2017?

Кошарка 14.04.2017 | 23:30
Анализа: НБА - магично, фантастично, али тек креће права кошарка!
Иза нас је вероватно историјска сезона, пре свега због највише трипл-дабл учинака у последњих тридесетак година. Сезона у којој су напади бацили одбрану у други план, у којој смо гледали један "супертим" Голден Стејт, турбулентан период у редовима шампиона Кливленда, чудили се невероватном успону Мајамија након старта сезоне са 11-30, видели успон и пад Чикага, висок лет Бостона, те још једну сезону Сан Антонија са 60 победа.

Ни појединци нису подбацили. Гледали смо вероватно најбољу МВП трку у историји лиге, Расел Вестбрук је учинио да трипл-дабл буде уобичајен статистички детаљ, Џејмс Харден је осим кошева почео да бележи и асистенције, коначно смо дочекали на паркету Џоела Ембида, уживали у грозници око Николе Јокића, гледали како човек од 175 центиметара (Ајзеа Томас) обара све офанзивне рекордер легендарних Селтикса, рекордан низ Демара Дерозана, 70 поена Девина Букера, нове рекорде Лебона Џејмса.

Пола века није виђен трипл-дабл са 50 поена, а ове сезоне су двојица играча то учинила пет пута. Демаркус Казинс је имао својих пет минута, а чак се и Кавај Ленард једном насмејао.

Спектакуларно, не и неочекивано

Све набројано је само део спектакла који нам је донео регуларни део сезоне 2016/2017, али упркос свему томе ништа није било потпуно неочекивано. Вориорси су рутински изборили предност домаћег терена са 66 победа, упркос томе што више од месец дана нису имали на располагању Кевина Дурента. Нису били доминантни као прошлој рекордној сезони, али се ни у једном тренутку није доводило у питање њихово прво место.

Спарси су их пратили у стопу иако су од свих фаворита највише били у сенци. Рокитси јесу изненадили трећим местом на Западу, али су и пред почетак сезоне важили за плеј-оф тим. Клиперси и Гризлиси су били на свом нивоу, Џез оправдао статус тима пред којим је будућност, а Тандер није могао подбацити са оваквим Вестбруком. Драматично је било само у борби за осмо место, где су нијансе поставиле Блејзерсе испред "наших" Нагетса.

На Истоку смо гледали велики успон Селтикса, до самог врха, чак и преко Кавса, што је свакако један од "хајлајта" сезоне. Торонто је био константан, а Мајами од отписаног дошао до сигурног плеј-оф тима. Сваке вечери смо могли да гледамо нешто посебно, као што је преокрет Хоксе после -26 пред последњи период против Кавса. Можда смо нешто више очекивали од Никса и Хорнетса, Њујорчана пре свега јер је Дерик Роуз дошао код Кармела Ентонија, али су обојица подбацила. Нажалост, Роуз је опет доживео повреду колена.

Ко је МВП?

За разлику од претходних година, у текућој је ово питање било константно главно. Ко је најбољи играч сезоне. Статистика каже – Расел Вестбрук. Најбољи је стрелац са 31,9 поена по мечу, трећи асистент са 10,4 проигравања, а оборио је пола века стар рекорд по броју трипл-дабл утакмица са чак 42. Уз све то, довео је свој тим до плеј-офа.

Међутим, Џејмс Харден сматра да је он заслужио ту титулу. Други је стрелац лиге са 29,1 поеном, а почео је и да додаје лопту, па је први асистент са 11,2. Осим тога, и он је блистао са 21 трипл-даблом, а има један дабл-дабл меч више од Раса (63-62). Оно поменуто додавање је ипак кључни фактор у његовој кандидатури за МВП трон. Рокитси су постали један од најинтересантнијих тимова за гледање, па су од екипе којој је предвиђано 7-8 место на Западу, стигли до треће позиције.

Али, Харденово "донео сам више победа тиму од Вестбрука" пада у воду кад се у ту једначину убаци Кавај Ленард. Крило Спарса је и ове сезоне био корак бољи него претходне, у потпуности је преузео улогу главног играча тексашког тима те са просеком од 25,7 поена, 5,8 скокова и 3,5 асистенција постао један од главних "нападача" лиге. Оборио је и рекорд САС по броју мечева са најмање 30 поена. А има и шест победа више од Хардена.

Наравно, из плеј-оф трке не може и не сме бити изостављен Леброн Џејмс. Упркос турбулентној сезони тима из Охаја, пада форме Каваја Ленарда, ЛБЈ је био на свом нивоу са 26,4 поена уз 8,7 асистенција и 8,6 скокова по утакмици. Нико не може да спори да је тренутно најкомплетнији играч лиге још од Мајкла Џордана.

Може ли "супертим" Вориорси до 16-0?

Да ли је овај шестомесечни спектакл само увод у сензационални плеј-оф? Фаворит број 1 су без сумње Вориорси, посебно што се на паркет вратио и Дурент. Са лакоћом стигли до 66 победа у регуларном делу, а с обзиром на остале тимове, многи се питају могу ли до 16-0? Селтикси су преузели чело Истока и показали да су Кавси више него рањиви, а јасно је да је ЛБЈ једини који може достојно парирати "ратницима".

Пре тога ГСW би могли намучити Спарси, и само Спарси на Западу, добро су их пратили током сезоне, а Грег Попович је много боље дозирао енергију својих играча од Стива Кера. Пре почетка сезона најавили смо да би све осим трећег узастопног финала Голден Стејт – Кливленд било неочекивано, а без обзира на све раније написано тако је и сада, пред почетак плеј-оф.

Шта је са осталим екипама. Репторси у односу на претходну сезону квалитетнији за огромно искуство, што се лако види у мечевима тима Двејна Кејсија. Иако се Керол истиче као кичма тима, снага Торонта је у екипи, што је и донело 50+ победа. Клиперси су били у сенци током већег дела сезоне, дуго су били оптерећени повредама, али су последњих недеља значајно подигли ново игре. Мало ко рачуна на њих, што би могло да им буде битан адут.

Један од тимова који играти потпуно растерећено је Џез. Тим из Солт Лејк Ситија је надмашио сва очекивања, па у плеј-офу немају шта да изгубе. А то је увек опасна оштрица за ривале. Тандер целе сезоне побеђује на крилима Вестбрука, али видећемо да ли ће то бити довољно у доигравању. У сваком случају овај тим ће бити у центру пажње у првој рунди, јер се састаје са Хјустоном, дакле међусобна битка за МВП награду Харден вс Вестбрук.

Остале екипе су у трећем плану, мада нико не сме отписати Пејсерсе предвођене сјајним Полом Џорџом, или тимску снагу Гризлиса, а видећемо шта могу да понуде Визардси са Волом и Билом, те Бакси са Адетокумбом. На жалост по Блејзерсе, ни повратак Јуфуса Нуркића тешко да ће моћи да им много помогне, јер их чекају Вориорси.

Колико кошта победа?

За крај мало о новцу. Нови колективни уговори донели су повећање "селери кепа" и уговора за играче, многи тимови су и поред тога делили још више, па је занимљиво упоредити колико је ко платио за учинак ове сезоне.

Очи боду шампиони Кавалирси. Са 128,2 милиона долара тим су са убедљиво највећим издатком на плате играча ове сезоне. Кавси су забележили 51 победу, што је 2,5 милиона долара по победи. Други на листи су Клиперси са 116,2 милиона долара и такође 51 тријумф, а то је 2,3 милиона по победи.

И једне и друге на Западу су "надмашили" Блејзерси који су за сваку од 41 побед својим играчима платили 2,7 милиона. Рекордер је ипак Меџик, који је са 29 победа био далеко од плеј-оф, а сваку је платио 3,6 милиона. Близу су им Никси са 3,4 милиона.

С друге стране, Спарси су победили 61 пут, а играчи су плаћени 108 милиона, што је 1,77 милиона по победи. Рекорд има најбољи тим лиге Вориорси који су за сваку од 67 победа издвојили 1,5 милиона. У овом сегменту је, међутим, посебно импресионирао Џез са 51 победом са играчима који су плаћени 80,5 милиона, што је тек 1,57 милиона по победи. Сличан просек имају и Рокитси (90 милиона, 55 победа).

Плеј-оф, прва рунда:

Исток
(1) Бостон – (8) Чикаго
(4) Вашингтон – (5) Атланта
(3) Торонто – (6) Милвоки
(2) Кливленд – (7) Индијана

Запад:
(1) Голден Стејт – (8) Портланд
(4) Л.А. Клиперс – (5) Јута
(3) Хјустон – (6) Оклахома Сити
(2) Сан Антонио – (7) Мемфис

* Прве утакмице елиминација играју се 15. априла

Извор: Б92

Коментари / 0

Оставите коментар