Требали су да питају стручњаке

Замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламента БиХ Младен Босић сматра је да је Народна скупштина Републике Српске требало да позове правне и финансијске стручњаке из банкарске области да би се утврдило да ли би евентуалним усвајањем закона о осигурању депозита у банкама БиХ биле пренесене надлежности и наступиле штетне посљедице за Републику Српску и Агенцију за банкарство Српске.

Република Српска 13.04.2017 | 18:47
Требали су да питају стручњаке
Он тврди да се пренос надлежности недвосмислено манифестује новим овлашћењима Агенције за осигурање депозита БиХ која се односе на континуирано "праћење и санкционисање" банака.

"У том смислу Управни одбор Агенције доноси и `Стандарде квалитета управљања банкама`. Агенција је по новом рјешењу овлашћена да врши контролу `свих` извјештаја, укључујући непосредну контролу у банци које је до до сада могла вршити само Агенција за банкарство Републике Српске", истиче Босић у саопштењу.

Он додаје да Агенција за осигурање депозита БиХ, такође, може наручити циљану ревизију извјештаја банке, што је искључиво овлашћење Агенција за банкарство Српске из Закона о банкама.

Босић каже да за руководство Народне скупштине није пренос надлежности то што Агенција за осигурање депозита БиХ може суспендовати чланство неке банке из Српске у систему осигурања депозита само обавјештавајући надлежне агенције о том акту, без сагласности Агенције за банкарство Српске.

"Иако смо на позив предсједника Народне скупштине Недељка Чубриловића доставили детаљно образложење и тумачење спорних одредби закона о осигурању депозита у банкама БиХ, представници владајуће коалиције су игнорисали наша упозорења и протумачили да нема преноса надлежности, по принципу да је баби мило оно што јој се и снило", наводи Босић у саопштењу.

(Срна)

Коментари / 11

Оставите коментар
Name

Боске се пробудио

13.04.2017 17:07

Одлицно размисљање али сто драги Боске сад кад си отисао сто се раније ниси тако борио

ОДГОВОРИТЕ
Name

?

13.04.2017 18:06

Куд је отисао?

Name

Којо

13.04.2017 17:26

г-дин Босиц никад активнији, изгледа се цовјек теско одваја од политике.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Зозон

13.04.2017 17:37

Узалуд вам труд свирачи...

Name

исправка

13.04.2017 17:39

*Од фотеље

Name

Дипл Иур

13.04.2017 17:48

Господин Босиц је у праву. Ко је процитао закон јасно му је да пренос постоји...цак и правнику приправнику.

Name

Перица

14.04.2017 09:06

Па зар он не ради за народ!? Без плате и накнаде за управни одбор.

Name

ВЕТЕРАН

13.04.2017 17:41

НЕМАМО СТА ПРЕНИЈЕТИ КАД НИ БАНАКА НЕМАМО...

ОДГОВОРИТЕ
Name

банкар

13.04.2017 17:51

А ти би Босицу само осигурање депозита,одакле се мозе намирити стета.А не би континуирано працење и санкционисање банака.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Мода ИВ

13.04.2017 17:57

Босићу, у праву си што се тиче чињенице да ће доћи до преноса надлежности са РС-а , на БиХ. Међутим, ниси у праву да ће тиме наступити штета по Републику Српску, јер је неупоредиво боље да банке у РС-у контролише Агенција за осигурање депозита БиХ, него да их контролише Милорад Додик и његов кадар у Агенцији за банкарство РС-а. Сјетите се само колико је Додик био упоран и категоричан у тврдњи да су и госпођа Ињац и госпођа Вујнић радиле у складу са законом, а знао је да су радиле не по закону, него по његовим налозима. Зато пусти нека НСРС ради по вољи Додика, као што увијек ради. Ти си поштено упозорио и нека се на томе и заврши, вјеруј биће мање штете. Оно што по сваку цијену треба спријечити је поновни избор Вујнићке на мјесто директора ИРБ РС, јер сам чуо да ће је Додик предложити иако је против ње потврђена оптужница и сасвим је сигурно да ће бити осуђена на повелику казну.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Финансијски Магнат

13.04.2017 18:36

,,Па, они су струцњаци,,.

ОДГОВОРИТЕ