Trebali su da pitaju stručnjake

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamenta BiH Mladen Bosić smatra je da je Narodna skupština Republike Srpske trebalo da pozove pravne i finansijske stručnjake iz bankarske oblasti da bi se utvrdilo da li bi eventualnim usvajanjem zakona o osiguranju depozita u bankama BiH bile prenesene nadležnosti i nastupile štetne posljedice za Republiku Srpsku i Agenciju za bankarstvo Srpske.

Republika Srpska 13.04.2017 | 18:47
Trebali su da pitaju stručnjake
On tvrdi da se prenos nadležnosti nedvosmisleno manifestuje novim ovlašćenjima Agencije za osiguranje depozita BiH koja se odnose na kontinuirano "praćenje i sankcionisanje" banaka.

"U tom smislu Upravni odbor Agencije donosi i `Standarde kvaliteta upravljanja bankama`. Agencija je po novom rješenju ovlašćena da vrši kontrolu `svih` izvještaja, uključujući neposrednu kontrolu u banci koje je do do sada mogla vršiti samo Agencija za bankarstvo Republike Srpske", ističe Bosić u saopštenju.

On dodaje da Agencija za osiguranje depozita BiH, takođe, može naručiti ciljanu reviziju izvještaja banke, što je isključivo ovlašćenje Agencija za bankarstvo Srpske iz Zakona o bankama.

Bosić kaže da za rukovodstvo Narodne skupštine nije prenos nadležnosti to što Agencija za osiguranje depozita BiH može suspendovati članstvo neke banke iz Srpske u sistemu osiguranja depozita samo obavještavajući nadležne agencije o tom aktu, bez saglasnosti Agencije za bankarstvo Srpske.

"Iako smo na poziv predsjednika Narodne skupštine Nedeljka Čubrilovića dostavili detaljno obrazloženje i tumačenje spornih odredbi zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, predstavnici vladajuće koalicije su ignorisali naša upozorenja i protumačili da nema prenosa nadležnosti, po principu da je babi milo ono što joj se i snilo", navodi Bosić u saopštenju.

(Srna)

Komentari / 11

Ostavite komentar
Name

Boske se probudio

13.04.2017 19:07

Odlicno razmisljanje ali sto dragi Boske sad kad si otisao sto se ranije nisi tako borio

ODGOVORITE
Name

?

13.04.2017 20:06

Kud je otisao?

Name

Kojo

13.04.2017 19:26

g-din Bosic nikad aktivniji, izgleda se covjek tesko odvaja od politike.

ODGOVORITE
Name

Zozon

13.04.2017 19:37

Uzalud vam trud svirači...

Name

ispravka

13.04.2017 19:39

*Od fotelje

Name

Dipl Iur

13.04.2017 19:48

Gospodin Bosic je u pravu. Ko je procitao zakon jasno mu je da prenos postoji...cak i pravniku pripravniku.

Name

Perica

14.04.2017 11:06

Pa zar on ne radi za narod!? Bez plate i naknade za upravni odbor.

Name

VETERAN

13.04.2017 19:41

NEMAMO STA PRENIJETI KAD NI BANAKA NEMAMO...

ODGOVORITE
Name

bankar

13.04.2017 19:51

A ti bi Bosicu samo osiguranje depozita,odakle se moze namiriti steta.A ne bi kontinuirano pracenje i sankcionisanje banaka.

ODGOVORITE
Name

Moda IV

13.04.2017 19:57

Bosiću, u pravu si što se tiče činjenice da će doći do prenosa nadležnosti sa RS-a , na BiH. Međutim, nisi u pravu da će time nastupiti šteta po Republiku Srpsku, jer je neuporedivo bolje da banke u RS-u kontroliše Agencija za osiguranje depozita BiH, nego da ih kontroliše Milorad Dodik i njegov kadar u Agenciji za bankarstvo RS-a. Sjetite se samo koliko je Dodik bio uporan i kategoričan u tvrdnji da su i gospođa Injac i gospođa Vujnić radile u skladu sa zakonom, a znao je da su radile ne po zakonu, nego po njegovim nalozima. Zato pusti neka NSRS radi po volji Dodika, kao što uvijek radi. Ti si pošteno upozorio i neka se na tome i završi, vjeruj biće manje štete. Ono što po svaku cijenu treba spriječiti je ponovni izbor Vujnićke na mjesto direktora IRB RS, jer sam čuo da će je Dodik predložiti iako je protiv nje potvrđena optužnica i sasvim je sigurno da će biti osuđena na poveliku kaznu.

ODGOVORITE
Name

Finansijski Magnat

13.04.2017 20:36

,,Pa, oni su strucnjaci,,.

ODGOVORITE