Видео: Каква сезона Јаниса Адетокунба!

У историји НБА лиге дугој преко седам деценија било је много свестраних играча, али ниједан није баш све радио тако добро, као што ради надарени Грк. И то са само 22 године.  Адетокунбо са пет звездица и бројке да ти памет стане! Страшна сезона грчког аса завршена је исписивањем историје НБА кошарке.

Кошарка 14.04.2017 | 21:50
Видео: Каква сезона Јаниса Адетокунба!
Мада због лимита свог тима није баш често био у првом плану, Јанис Адетокунбо је у управо завршеном лигашком делу НБА сезоне померио границе универзалности.

Надарени кошаркаш Милвоки Бакса дошао је из Грчке као ниско крило, али је за четири године еволуирао у играча који може све и са својих 211 цм најчешће игра "плеја". Ево и његове упросечене статистике са 80 одиграних утакмица - 22,9 поена, 8,8 скокова, 5,4 асистенција, 1,9 блокада и 1,6 украдених лопти.

Он је тако постао први играч у историји НБА лиге, који се у свих пет главних категорија пласирао међу 20 најпродуктивнијих у једној сезони.

"Греек Фреак" је 14. у лиги по броју постигнутих поена (први је Расел Вестбрук са 31,6), по броју скокова је заузео 15. место (Хасан Вајтсајд 14,1), а у асистенцијама је 18. (Џејмс Харден 11,2).

У категорији блокада је пети (Руди Гобер први са 2,6), а као "крадљивац" лопти девети (Дрејмонд Грин 2,0).

Адетокунбо је успео да уђе и у ексклузивни круг играча који су у свим поменутим категоријама били без премца у свом тиму. Пре њега су то урадили само Дејв Кауенс (Бостон, сезона 1977/78), Скоти Пипен (Чикаго, 1994/95), Кевин Гарнет (Минесота, 2002/03) и Леброн Џејмс (Кливленд, 2008/09).

Понављамо, Адетокунбо има само 22 године и све наведено чини га озбиљним кандидатом за најбољег играча лиге када Џејмс за коју годину устукне под "зубом" времена.

Наравно, за такав статус мораће да прави успехе и на тимском плану.

Колико је заједно са Баксима напредовао од априла 2014, када су од Чикага испали у првом колу плеј-офа (2:4), видећемо од суботе, у серији против Торонто Репторса.



Актуелна НБА сезона апсолутно припада Раселу Вестбруку! Када неко бележи трипл-дабл у просеку целе сезоне, једноставно морате да скинете капу и дубоко се поклоните, независно од тога да ли волите прву ведету Оклахоме или не. Као и начин на који је до невероватног успеха дошао.

Међутим, оно што Јанис Адетокунбо постиже у НБА лиги одавно превазилази све границе нормалног. Можда баш зато годинама уназад носи надимак Грчки бог. 

Мивлоки се и ове сезоне пласирао у плеј-оф, а највеће заслуге иду управо на рачун грчког универзалца, који подједнако добро игра на позицијама од плејмејкера до крилног центра. 

Зашто? Објашњење је врло једноставно. Оног тренутка када је стављена тачка на први део овосезонског такмичења у НБА лиги, Јанис Адетокунбо постигао је нешто што никада није виђено у историји најјачег клупског такмичења на планети. 

Да, Јанис Адетокунбо постао је први играч који је један лигашки део сезоне завршио у ТОП 20 на листама пет најважнијих статистичких колона у погледу просечно убележених бројки! Добро сте прочитали, свих пет!

Поени, скокови, асистенције, блокаде, украдене лопте... Све! Адетокунбо је ове сезоне једноставно радио све што је може да се замисли. Чудновато разноврсни грчки кошаркаш прибележио је бројке какве заиста никада нису виђене.

Четрнаести најбољи стрелац НБА лиге, са 1832 поена укупно, односно 23 у просеку. Петнаести скакач - 700 укупно, готово девет у просеку. Осамнаести асистент - 434 укупно, скоро пет и по у просеку.

А када на то додамо и 151 блокаду (скоро две просечно), где је заузео пето место, те 121 украдену лопту (нешто више од једне и по по утакмици), због чега је осми крадљивац Лиге... Јасно је зашто је Јанис Адетокунбо једноставно најбољи!

Такође, Адетокунбо је постао један од сада тек петорице кошаркаша који су у пребогатој историји НБА лиге били водећи играчи својих клубова у свим поменутим категоријама током једне лигашке сезоне! У овом, невероватном, друштву налазе се још и Дејв Кауенс(Бостон - 1977/78), Скоти Пипен (Чикаго - 1994/95), Кевин Гарнет (Минесота - 2002/03) иЛеброн Џејмс (Кливленд - 2008/09). 

И све то постигао је са непуне 23 године. 

Да ти памет стане...

Извор: мондо.рс/моззартспорт

Коментари / 0

Оставите коментар