Video: Kakva sezona Janisa Adetokunba!

U istoriji NBA lige dugoj preko sedam decenija bilo je mnogo svestranih igrača, ali nijedan nije baš sve radio tako dobro, kao što radi nadareni Grk. I to sa samo 22 godine.  Adetokunbo sa pet zvezdica i brojke da ti pamet stane! Strašna sezona grčkog asa završena je ispisivanjem istorije NBA košarke.

Košarka 14.04.2017 | 21:50
Video: Kakva sezona Janisa Adetokunba!
Mada zbog limita svog tima nije baš često bio u prvom planu, Janis Adetokunbo je u upravo završenom ligaškom delu NBA sezone pomerio granice univerzalnosti.

Nadareni košarkaš Milvoki Baksa došao je iz Grčke kao nisko krilo, ali je za četiri godine evoluirao u igrača koji može sve i sa svojih 211 cm najčešće igra "pleja". Evo i njegove uprosečene statistike sa 80 odigranih utakmica - 22,9 poena, 8,8 skokova, 5,4 asistencija, 1,9 blokada i 1,6 ukradenih lopti.

On je tako postao prvi igrač u istoriji NBA lige, koji se u svih pet glavnih kategorija plasirao među 20 najproduktivnijih u jednoj sezoni.

"Greek Freak" je 14. u ligi po broju postignutih poena (prvi je Rasel Vestbruk sa 31,6), po broju skokova je zauzeo 15. mesto (Hasan Vajtsajd 14,1), a u asistencijama je 18. (Džejms Harden 11,2).

U kategoriji blokada je peti (Rudi Gober prvi sa 2,6), a kao "kradljivac" lopti deveti (Drejmond Grin 2,0).

Adetokunbo je uspeo da uđe i u ekskluzivni krug igrača koji su u svim pomenutim kategorijama bili bez premca u svom timu. Pre njega su to uradili samo Dejv Kauens (Boston, sezona 1977/78), Skoti Pipen (Čikago, 1994/95), Kevin Garnet (Minesota, 2002/03) i Lebron Džejms (Klivlend, 2008/09).

Ponavljamo, Adetokunbo ima samo 22 godine i sve navedeno čini ga ozbiljnim kandidatom za najboljeg igrača lige kada Džejms za koju godinu ustukne pod "zubom" vremena.

Naravno, za takav status moraće da pravi uspehe i na timskom planu.

Koliko je zajedno sa Baksima napredovao od aprila 2014, kada su od Čikaga ispali u prvom kolu plej-ofa (2:4), videćemo od subote, u seriji protiv Toronto Reptorsa.



Aktuelna NBA sezona apsolutno pripada Raselu Vestbruku! Kada neko beleži tripl-dabl u proseku cele sezone, jednostavno morate da skinete kapu i duboko se poklonite, nezavisno od toga da li volite prvu vedetu Oklahome ili ne. Kao i način na koji je do neverovatnog uspeha došao.

Međutim, ono što Janis Adetokunbo postiže u NBA ligi odavno prevazilazi sve granice normalnog. Možda baš zato godinama unazad nosi nadimak Grčki bog. 

Mivloki se i ove sezone plasirao u plej-of, a najveće zasluge idu upravo na račun grčkog univerzalca, koji podjednako dobro igra na pozicijama od plejmejkera do krilnog centra. 

Zašto? Objašnjenje je vrlo jednostavno. Onog trenutka kada je stavljena tačka na prvi deo ovosezonskog takmičenja u NBA ligi, Janis Adetokunbo postigao je nešto što nikada nije viđeno u istoriji najjačeg klupskog takmičenja na planeti. 

Da, Janis Adetokunbo postao je prvi igrač koji je jedan ligaški deo sezone završio u TOP 20 na listama pet najvažnijih statističkih kolona u pogledu prosečno ubeleženih brojki! Dobro ste pročitali, svih pet!

Poeni, skokovi, asistencije, blokade, ukradene lopte... Sve! Adetokunbo je ove sezone jednostavno radio sve što je može da se zamisli. Čudnovato raznovrsni grčki košarkaš pribeležio je brojke kakve zaista nikada nisu viđene.

Četrnaesti najbolji strelac NBA lige, sa 1832 poena ukupno, odnosno 23 u proseku. Petnaesti skakač - 700 ukupno, gotovo devet u proseku. Osamnaesti asistent - 434 ukupno, skoro pet i po u proseku.

A kada na to dodamo i 151 blokadu (skoro dve prosečno), gde je zauzeo peto mesto, te 121 ukradenu loptu (nešto više od jedne i po po utakmici), zbog čega je osmi kradljivac Lige... Jasno je zašto je Janis Adetokunbo jednostavno najbolji!

Takođe, Adetokunbo je postao jedan od sada tek petorice košarkaša koji su u prebogatoj istoriji NBA lige bili vodeći igrači svojih klubova u svim pomenutim kategorijama tokom jedne ligaške sezone! U ovom, neverovatnom, društvu nalaze se još i Dejv Kauens(Boston - 1977/78), Skoti Pipen (Čikago - 1994/95), Kevin Garnet (Minesota - 2002/03) iLebron Džejms (Klivlend - 2008/09). 

I sve to postigao je sa nepune 23 godine. 

Da ti pamet stane...

Izvor: mondo.rs/mozzartsport

Komentari / 0

Ostavite komentar