Посланица српског патријарха Иринеја

Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, поручио је патријарх Иринеј и од Бога пожелео да људи који воде и чувају државу буду надахнути духом Васкрсења и духом вере у победу добра над злом.

Србија 13.04.2017 | 16:05
Посланица српског патријарха Иринеја
"Васкрсли Господ, Победитељ смрти и Животодавац, дарује свако добро а овоме народу, што ће рећи свему роду хришћанском и православном, и свим људима добре воље, да би сви заједно предокусили радост будућег века, радост васкрсења и вечнога живота", навео је патријарх у Васкршној посланици.

Живимо у времену када се зло покушава прогласити добром, а добро злом, а грех нечим модерним и прихватљивим, поручио је и указао да се омладини уместо примера врлине и честитости нуде идоли и антихероји, непослушност родитељима и одбацивање сваког ауторитета.

Патријарх је такође указао на велику одговорност Цркве, али и свих просветних институција, јер, како је рекао, треба помоћи омладини да пронађе пут аутентичног живота и васкрсења.

Поручио је да са тугом и болом у срцу морамо рећи да данашњи свет не иде путем васкрсења већ више путем смрти и безнађа.

"Када то кажемо, имамо на уму податак да и у Србији сваке године умире по један велики град због смртности много веће него што је рађање. Тај податак је разлог за плач и ридање, али и аларм за узбуну. Мора се нешто учинити да се тај пут смрти заустави", навео је патријарх у Посланици достављеној медијима.

Говорећи о чедоморству, први међу једнакима је истакао да тога има свагда и свугде, па и у нашем народу, те да је то смртни грех који вапије небу.

Патријарх је позвао да престано да убијамо своју сопствену децу у утроби, јер и она имају право на живот и на васкрсење.

Питамо се, казао је, где су вајни „борци за људска права“ да заштите најслабије, а то су још нерођена деца у утроби својих мајки.

"Изиђимо, браћо и сестре, из земље греха и смрти...", поручио је и додао да ће нас Бог благословити сваким благословом духовним.

"Нека радосни плач новорођене деце нађача беспомоћне крике смрти! Нека Србија - и сав свет - поново постане велика Колевка! Вратимо се вери у живот, вратимо се Васкрсењу", позвао је патријарх.

Позвао је да се радујемо са радоснима и тугујмо са онима који тугују, носећи бремена једни других, јер ћемо тако испунити закон Христов.

"Данашњи свет је увелико прихватио другу философију, философију широког пута који води у пропаст. Хришћанске врлине покушавају се заменити привидним хуманизмом и лажном духовношћу Далеког Истока. Све лажне религије и парарелигије, философије и лажне философије, идеологије и модерне митологије и саме робују смрти и људска бића осуђују на смрт уколико верују да је човек 'биће за смрт', а не биће за живот вечни, поготову пак уколико подстичу људе на убиства и самоубиства, тренутна у рату и у крвавим 'мирнодопским' обрачунима...", навео је патријарх.

Поучавајмо децу, учи даље патријарх, да буду слична јеванђелском младићу који је питао Господа: „Шта да радим да бих задобио живот вечни?“ А тај младић је од Христа добио одговор: „Држи заповести!“

Ето пута спасења, ето васкрсења!

Све оне који су се из неког разлога одвојили од једне, Свете, Саборне и Апостолске Цркве, патријарх је позвао да се врате у њено окриље.

"Страшан је грех раскола и јереси", оценио је патријарх и позвао да опростимо једни другима ради Васкрсења и поново постанимо браћа у светој Цркви, јединој Лађи спасења!

"Васкршњим поздравом поздрављамо сву нашу духовну децу у Отаџбини и расејању и молимо се да Васкрсли Господ свима дарује радост Васкрсења. Посебно поздрављамо наш народ на распетом Косову и Метохији, неодвојивом делу Србије, чије светиње су чувари не само српскога Православља него и хришћанства у Европи". навео је.

Косово је, истакао је, било и остаће наше јер, како каже, Бог није у сили него у правди и моћан је да нам врати оно што нам се на силу покушава одузети.

"Нека са овим празником Васкрса васкрсне и Србија, и васцели српски род, како су говорили наши народни песници", каже патријарх честитајући Васкрс традиционалним поздравом - Христос васкрсе.

(Тањуг)

Коментари / 7

Оставите коментар
Name

Какви људи

13.04.2017 16:59

Људи који нас воде су надахнути само својим дзепом.Мозда да црква поцне конацно са критикује лупезе на владти.Да стане на страну народа.

ОДГОВОРИТЕ
Name

сенатор и пријатељи

13.04.2017 17:36

Цеститке су увјек лијепе,само оцекивати од насе цркве да се одвоји од политике је немогуце.Католицка црква је реформацијом добила одговор на оне појаве које ми сад имамо у свакодневном зивоту.

ОДГОВОРИТЕ
Name

соак

13.04.2017 18:20

Људи маните се религије,ослободите се те лези и страха,немојте бити наивни.21 је вијек,будите се крајње је вријеме!

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

13.04.2017 18:44

ПЕРНАР ЈЕ ОДЛИЧНО РЕКАО ВЈЕРУЈЕМ У ИСУСА А ПОПОВИ СУ НАЈВЕЋЕ ЗЛО СВЕ ПОХВАЛЕ ЗА ПАМЕТ И МЛАДОСТ ОНИ СУ ВИШЕ У ПОЛИТИЦИ И И ЗА СВОЈ ЏЕП НАРОД ЈЕ СЛУЂЕН СВИ ХОДАЈУ ОШАМУЋЕНИ ДА БАР НЕШТО ЗНАЈУ БУДИ ЧАСТАН И ПОШТЕН НЕ БОЈ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Анте

13.04.2017 19:20

Свака цаст за коментар све потписујем црква је само за ЛУПЕЗЕ и УХЉЕБЕ

Name

Кнежево

13.04.2017 21:53

Да су сви после Христа лопови зар би се календар попунио са толико Светих? Лепо је Христос рекао да ћемо их познати по дјелима њиховим! Да буду Пастири стаду а не Вукови, и да не раде за рђаве добитке! Ко има уши да чује.

Name

дзони

13.04.2017 19:24

За Благовјести слузба у паљанској цркви,понасање пароха Зекица катастрофа,хистерисе на вјернике без разлога!Бозе сацувај!

ОДГОВОРИТЕ