Шта ход казује о здрављу

Стручњаци истичу да начин и брзина ходања могу да укажу на дијабетес, артритис и авитаминозу, дегенеративне промене, Алцхајмерову болест и друга озбиљна обољења.

Здравље 13.04.2017 | 09:41
Шта ход казује о здрављу
Да ли сте знали да је ход одличан показатељ стања организма и евентуалних здравствених тегоба? Стручњаци истичу да начин и брзина ходања могу да укажу на дијабетес, артритис и авитаминозу, дегенеративне промене, Алцхајмерову болест и друга озбиљна обољења.

* Спори ход може да упозори на дијабетес, артритис, ризик од деменције, док брзо ходање показује да тело функционише добро. Млада и здрава особа у доброј форми у просеку треба да хода 1,2 до 1,4 метра у секунди. Међутим, и релативно благи артритис или други болови утицаће на успоравање хода. Особе са артритисом ходају спорије од метра у секунди, а ако је стање веома лоше, само пола метра у секунди.

* На основу брзине ходања може да се предвиди и колико ће дуго неко живети, тврде научници са Универзитета у Питсбургу. Они су детаљним истраживањем установили да особе које ходају спорије имају већи ризик од умирања, док су брзи, жустри људи живели дуже од статистички предвиђеног животног века.

* Кратки кораци могу да укажу на остеоартритис, оштећење мишића као последице ношења високих потпетица, али и на лимитиране способности доживљавања оргазма. Када је реч о остеоартритису, најчешће се ради о куковима, док блокада мишића карлице може бити повезана са оштећењима која утичу на способност постизања вагиналног оргазма.

Новости
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар