Намирница која снижава ниво шећера

Богат минералима и витаминима, млади црни лук је права ризница хранљивих и лековитих састојака.

Здравље 13.04.2017 | 09:27
Намирница која снижава ниво шећера
Осим калијума, сумпора и разних олигоелемената, ова нискокалорична пролећна намирница садржи витамине Б1, Б2, Ц, Е, К, П (посебно у зеленом делу), као и каротен, гликозиде, етерична уља и биљни хормон глукокинин (сличан инсулину) која снижава ниво шећера у крви.

Доказано је да витамини и минерали садржани у црном луку благотворно утичу на целокупно здравље, а нарочито на кардиоваскуларни и нервни систем. Осим тога, захваљујући богатству есенцијалних уља и лековитих ароматичних супстанци, ова лековита намирница делује као природни антибиотик и уништава штетне бактерије у цревима

Сок од младог црног лука користи се у народној медицини као лек против разних кожних инфекција. Помешан са кашиком меда, помаже код блажих респираторних проблема јер олакшава искашљавање, лечи упалу крајника и промуклост. И то није све.

Млади црни лук има и диуретичка својства због чега се користи као природни лек за регулисање пробаве. Не препоручује се једино особама које пате од гастритиса јер стимулише лучење желудачних сокова.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар