10 занимљивости о Бермудском троуглу

Бермудски троугао једна је од највећих мистерија модерног доба. Називају га још и ђавољим, а смештен је на северном делу Атлантског океана, између Бермуда, Флориде и Порторика.

Путовања 13.04.2017 | 09:19
10 занимљивости о Бермудском троуглу
1. У Бермудском троуглу у последњих сто година изгубљено је бар хиљаду живота. Сваке године у просеку на овом подручју, којем је име дао Винсент Гадис у чланку из 1964. године, нестане четири летелице и двадесетак бродова.

2. Многи верују да мистериозне нестанке летелица и бродова узрокују подводни вртлози који се формирају услед мешања топле и хладне морске струје на овом подручју.

3. Прва особа која је писала о Бермудском троуглу био је Кристофор Колумбо. У свом дневнику је 8. октобра 1492. године написао да је на том подручју бродски компас престао да ради, а три дана касније приметио је и ватрену куглу на небу.

4. Бермудски троугао покрива површину од 1.140 квадратних километара на северном делу Атлантског океана између Бермуда, Флориде и Порторика. Ипак, његове границе нису фиксне, па се необични догађаји дешавају и ван тих оквира.

5. Унутар Бермудског троугла, на острву Андрос, америчка влада је поставила Атлантски центар за тестирање и процену подводног подручја (Атлантиц Ундерсеа Тест анд Евалуатион Центер), где америчка морнарица тестира своје подморнице, сонаре и оружје. Многи теоретичари завере верују да је реч о наутичком пандану Подручја 51.

6. У Бермудском троуглу људи су доживели такозвану 'електронску маглу'. Пилот Брус Гернон тврди да је изгубио 28 минута док је путовао кроз ово подручје. Авион је нестао с радара, а појавио се у Мајамију отприлике пола сата касније.

7. Један од најпознатијих нестанака летелица у историји Бермудског троугла догодио се 1945. године. Пет торпедних бомбардера Авенџера америчке војске с 14 чланова посаде полетело је из Форт Лодердејла у Флориди до острвца Бимини. Деведесет минута након полетања, оператери су добили сигнал да компас у летелицама не ради. Након тога је изгубљена сва комуникација. Летелице никад нису пронађене, као ни три авиона која су кренула у мисију спасавања.

8. Познато је да компаси показују магнетни, а не прави географски север Земље. Али, Бермудски троугао једно је од ретких места где је ситуација обрнута, што ствара пометњу за многе бродове и летелице унутар овог подручја.

9. Једна од највећих трагедија на овом простору догодила се у марту 1918, када је нестао теретни брод УСС Цyцлопс дуг 165 метара, на којем се налазило 306 чланова посаде и 10.000 тона мангана. Брод је потонуо негде између Барбадоса и залива Чесепик, а олупина никад није пронађена. Иста судбина задесила је два сестринска брода 1941. године која су пловила сличном рутом.

10. Бермудски троугао није јединствен по неразјашњеним нестанцима бродова и летелица. У Тихом океану, уз обалу Јапана, налази се Змајев троугао (познатији још и као Ђавоље море), у којем је у периоду од две године у педесетим годинама прошлог века нестало око 700 морепловаца, услед чега је подручје проглашено ратном зоном.

Б 92
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар