НАСА: Трагови живота на Сатурну

НАСА је пронашла знакове живота на једном од Сатрунових мјесеца. Тим поводом Америчка свемирска агенција заказала је за сутра конференцију за новинаре на којој ће објавити откриће које ће утицати на будућа истраживања “океанских свјетова”.

Свијет 12.04.2017 | 22:08
НАСА: Трагови живота на Сатурну
Кеит Ковинг, аналитичар и бивши радник НАСА-е, тврди да су НАСА-ини научници открили хемијску активност унутар хидротермалних извора на леденом мјесецу Енцеладус.

“НАСА ће у четвртак објавити доказе о хидротермалним активностима на дну ледом покривеног океана на Сатурновом мјесецу Енцеладус који највјеројатније ствара метан из угљен диоксида. Тај процес је индикативно могућ у настањивој зони Енцеладуса”, написао је Ковинг у америчком магазину “Астробиологy”.

Енцеладус је шести Сатурнов мјесец широк око 504 км.

НАСА наводи да су нова открића концентрисана на открићима НАСА-ине летјелице Цассини која се налази у орбити Сатурна, а која је истраживала и његове мјесеце, те открића свемирског телескопа Хуббле.

Истраживања летјелице Цассини показала су хидротермалну активност у процјепима који избацују водену пару са леденим честицама из океана који се налази испод леденог покривача на површини планете.

Иако дјелује “негостољубив” попут других Сатурнових мјесеца опсервације сугерирају да може имати састојке који подржавају живот.

НАСА ће конференцију за медије одржати сутра, а на њој ће судјеловати и водећи свјетски стручњаци који се баве потрагом за животом изван планете Земље.

(Клиx.ба)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

Идиоти

13.04.2017 07:34

Који зивот? Којим организмима? На минус 100 степени Целзијуса?

ОДГОВОРИТЕ