NASA: Tragovi života na Saturnu

NASA je pronašla znakove života na jednom od Satrunovih mjeseca. Tim povodom Američka svemirska agencija zakazala je za sutra konferenciju za novinare na kojoj će objaviti otkriće koje će uticati na buduća istraživanja “okeanskih svjetova”.

Svijet 12.04.2017 | 22:08
NASA: Tragovi života na Saturnu
Keit Koving, analitičar i bivši radnik NASA-e, tvrdi da su NASA-ini naučnici otkrili hemijsku aktivnost unutar hidrotermalnih izvora na ledenom mjesecu Enceladus.

“NASA će u četvrtak objaviti dokaze o hidrotermalnim aktivnostima na dnu ledom pokrivenog okeana na Saturnovom mjesecu Enceladus koji najvjerojatnije stvara metan iz ugljen dioksida. Taj proces je indikativno moguć u nastanjivoj zoni Enceladusa”, napisao je Koving u američkom magazinu “Astrobiology”.

Enceladus je šesti Saturnov mjesec širok oko 504 km.

NASA navodi da su nova otkrića koncentrisana na otkrićima NASA-ine letjelice Cassini koja se nalazi u orbiti Saturna, a koja je istraživala i njegove mjesece, te otkrića svemirskog teleskopa Hubble.

Istraživanja letjelice Cassini pokazala su hidrotermalnu aktivnost u procjepima koji izbacuju vodenu paru sa ledenim česticama iz okeana koji se nalazi ispod ledenog pokrivača na površini planete.

Iako djeluje “negostoljubiv” poput drugih Saturnovih mjeseca opservacije sugeriraju da može imati sastojke koji podržavaju život.

NASA će konferenciju za medije održati sutra, a na njoj će sudjelovati i vodeći svjetski stručnjaci koji se bave potragom za životom izvan planete Zemlje.

(Klix.ba)

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Idioti

13.04.2017 09:34

Koji zivot? Kojim organizmima? Na minus 100 stepeni Celzijusa?

ODGOVORITE