Порођај какав љекари не памте

Девојчица из Ниша, стара свега 13,5 година породила се у Гинеколошкој клиници “Народни фронт” и на свет донела девојчицу, тешку скоро три килограма.

Србија 12.04.2017 | 20:23
Порођај какав љекари не памте
"Блиц" је већ писао о њој, када је у поодмаклој трудноћи, у 38 недељи, примљена у “Фронт”. Тада су сви лекари били изненађени, јер је ретко ко од њих имао прилике да види тако младу трудницу.

Сада, када је дете донела на свет, у цео случај мораће да се укључи и социјална служба, с обзиром да се ради о малолетном лицу.

Тачно након две недеље, она је поново примљена у породилиште и у уторак увече родила је здраву девојчицу.

Током дана лекари су јој дали епидурал, како би лакше поднела све, али се порођај у једном тренутку искомпликовао јер је млада мама одједном добила температуру, због чега је на крају порођај завршен царским резом.

Како сазнаје "Блиц", беба је добро, док се девојчица налази у интензивној нези.



Како је "Блиц" већ писао, ова малолетничка трудноћа није сакривена од родитеља, будући да је мајка свакодневно посећивала док је била у болници, а како сазнајемо, девојчица је и удата за дечака старог 15 година, са којим је сада и добила дете.

Иначе, према статистици, у "Народном фронту" у 2015. години било је 2.293 малолетничких трудноћа које су се завршиле рађањем. Чак 25 породиља било је млађе од 15 година. Исто тако, 631 девојчица је одлучила да не роди бебу, односно прекинуле су трудноћу. Од тог броја, две су биле млађе од 15 година.

На неславном врху листе по броју малолетничких трудноћа

По броју малолетничких трудноћа Србија је на неславном врху листе европских земаља. Готово две трећине адолесцената сексуално је активно, а тек сваки трећи користи заштиту. Сваке године око 4.000 девојчица затрудни, а само стотинак се одлучи да роди дете.

Свака двадесета девојка, или у просеку по једна у сваком разреду, затрудни у току једне школске године.



"Највећи проблем, где малолетнице остају у другом стању, имају Браничевски, Топлички и Јабланички округ. Најбоља ситуација је у великим градовима. Међутим, оно што је поражавајуће, јесте да је највећи број адолесценткиња које су родиле - у брачној заједници, чак 52,2 одсто. У ванбрачној је било 10,8 одсто, док је неудатих 35,1 одсто", каже проф. др Снежана Ракић, директорка ГАК "Народни фронт", на основу анализа које су рађене.

Ипак, стручњаци упозоравају да су компликације при порођају, али и саме трудноће водећи узрок смрти међу девојкама у добу од 15 до 19 година.

Зато медицинска струка сматра да би сексуално образовање требало увести у основне школе, и то у ниже разреде. Тако би, истовремено са сазревањем, учили шта се догађа са њиховим телом, које су потенцијалне опасности и како би требало да се понашају и брину о свом здрављу, јер у у нашој земљи абортус се и даље користи као контрацепција, што је поражавајуће.

(Блиц.рс)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

ЖИКА Ж

13.04.2017 06:21

ПА СРБИЈА ЈЕ ТО, ЗЕМЉА АПСУРДА.......

ОДГОВОРИТЕ