Пропуста било у заказивању сједнице

Министар спољне трговине и економских односа БиХ Мирко Шаровић је рекао да је било пропуста код заказивања сједнице Савјета министара, али не тврди да је то била илегална сједница. Он каже да треба у закон о акцизама уградити олакшице за пољопривреднике.

Босна и Херцеговина 12.04.2017 | 11:28
Пропуста било у заказивању сједнице
 
Шаровић је у емисији "Нови дан" у програму телевизије Н1, рекао да је било пропуста у посљедњих неколико дана због заказивања сјединце Савјета министара и да ће о томе бити ријечи током данађње сједнице Савјета министара БиХ.

Када је у питању спорни закон о акцизама, односно повећање цијене нафте и нафтиних деривата, Шаровић каже да је питање да ли ће се закон доносити по хитној процедури или редовној.

"О пропустима ћемо разговарати данас. Очито је да од једне или више структура није било интереса да се не расправља о амандманима", казао је Шаровић, додајући да на амандманима инсистира Савез за промјене.

"Наш интерес у Савезу за промјене је да се у закону о акцизама помогне пољопривредном сектору, којег највише има у Републици Српској", рекао је Шаровић, наводећи да у Савезу за промјене нису против реформи него инсистирају да се помогне и пољопривредницима кроз амандманско дјеловање на закон.

Он каже да на њега није вршио притисак шеф делегације ЕУ у БиХ Ларис Вигемарк због закона о акцизама.

Шаровић каже да се са Вигемарком редовно виђа или чује два-три пута седмично и да имају добар однос, сарадњу и комуникацију.

Најавио је и ланчану могућност поскупљења основних животниих и осталих намирница ако прође закон о акцизама, те да због тога треба помоћи одређеном дијелу становништва да то што мање осјети.

Када је у питању кандидатски статус БиХ, Шаровић вјерује да ће БиХ доћи до тога.

"Штета би било да ову прилику пропустимо", рекао је Шаровић.

Што се тиће посљедица кризе Агрокора у БиХ, Шаровић је рекао да су у Савјету министара расположени да разговарају о томе јер има разлога за бригу.

"Разлога за бригу има. Нема разлога за панику, али за бригу има, јер ће криза Агрокора имати реперкусије на регион, поготово БиХ и Србију", рекао је Шаровић.

Мисли да много зависи од тога како ће нови менаџмент Агрокора наступити у наредним мјесецима и седмицама, а ако се стабилизује ситуација - већа је шанса да, како је навео, дугорочно опстану.

Када је у питању дуг Агрокора према бх. добављачима, Шаровић каже да се могу износити само процјене и спекулације, а оне износе најмање 250 милиона КМ за територију БиХ.

Казао је да је могуће да се деси случај као са словеначким Тушом ако не буде међусобне комуникације.

"Министарство је извршило преглед изношења новаца у годину дана, а нисмо пронашли ништа драматично", рекао је Шаровић, наводећи да вјерује да ће та врста дисциплине бити у наредном периоду.

(БН)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

xyз

12.04.2017 10:56

Југовић.....

ОДГОВОРИТЕ
Name

камелеон

12.04.2017 11:36

''Нећу сутра да га видим на мјесту директора''. И дође сутра, покој му души.

ОДГОВОРИТЕ
Name

БОБА

12.04.2017 13:12

СВЕ ТО ТРЕБА РАСПУСТИТИ СВИ СЕ СМИЈУ КАД СЕ ПРИПРЕМАЈУ ЗА НОВИНАРЕ ЈА НЕ ЗНАМ КОГА ОНИ ИСМИЈАВАЈУ НЕ МА ОЗБИЉНОСТИ СВЕ ДНО ДНА.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Соко

13.04.2017 04:14

Ста сам реко љигавци попустају а сутра ЦЕ гласати за акцизе

ОДГОВОРИТЕ