Propusta bilo u zakazivanju sjednice

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović je rekao da je bilo propusta kod zakazivanja sjednice Savjeta ministara, ali ne tvrdi da je to bila ilegalna sjednica. On kaže da treba u zakon o akcizama ugraditi olakšice za poljoprivrednike.

Bosna i Hercegovina 12.04.2017 | 11:28
Propusta bilo u zakazivanju sjednice
 
Šarović je u emisiji "Novi dan" u programu televizije N1, rekao da je bilo propusta u posljednjih nekoliko dana zbog zakazivanja sjedince Savjeta ministara i da će o tome biti riječi tokom danađnje sjednice Savjeta ministara BiH.

Kada je u pitanju sporni zakon o akcizama, odnosno povećanje cijene nafte i naftinih derivata, Šarović kaže da je pitanje da li će se zakon donositi po hitnoj proceduri ili redovnoj.

"O propustima ćemo razgovarati danas. Očito je da od jedne ili više struktura nije bilo interesa da se ne raspravlja o amandmanima", kazao je Šarović, dodajući da na amandmanima insistira Savez za promjene.

"Naš interes u Savezu za promjene je da se u zakonu o akcizama pomogne poljoprivrednom sektoru, kojeg najviše ima u Republici Srpskoj", rekao je Šarović, navodeći da u Savezu za promjene nisu protiv reformi nego insistiraju da se pomogne i poljoprivrednicima kroz amandmansko djelovanje na zakon.

On kaže da na njega nije vršio pritisak šef delegacije EU u BiH Laris Vigemark zbog zakona o akcizama.

Šarović kaže da se sa Vigemarkom redovno viđa ili čuje dva-tri puta sedmično i da imaju dobar odnos, saradnju i komunikaciju.

Najavio je i lančanu mogućnost poskupljenja osnovnih životniih i ostalih namirnica ako prođe zakon o akcizama, te da zbog toga treba pomoći određenom dijelu stanovništva da to što manje osjeti.

Kada je u pitanju kandidatski status BiH, Šarović vjeruje da će BiH doći do toga.

"Šteta bi bilo da ovu priliku propustimo", rekao je Šarović.

Što se tiće posljedica krize Agrokora u BiH, Šarović je rekao da su u Savjetu ministara raspoloženi da razgovaraju o tome jer ima razloga za brigu.

"Razloga za brigu ima. Nema razloga za paniku, ali za brigu ima, jer će kriza Agrokora imati reperkusije na region, pogotovo BiH i Srbiju", rekao je Šarović.

Misli da mnogo zavisi od toga kako će novi menadžment Agrokora nastupiti u narednim mjesecima i sedmicama, a ako se stabilizuje situacija - veća je šansa da, kako je naveo, dugoročno opstanu.

Kada je u pitanju dug Agrokora prema bh. dobavljačima, Šarović kaže da se mogu iznositi samo procjene i spekulacije, a one iznose najmanje 250 miliona KM za teritoriju BiH.

Kazao je da je moguće da se desi slučaj kao sa slovenačkim Tušom ako ne bude međusobne komunikacije.

"Ministarstvo je izvršilo pregled iznošenja novaca u godinu dana, a nismo pronašli ništa dramatično", rekao je Šarović, navodeći da vjeruje da će ta vrsta discipline biti u narednom periodu.

(BN)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

xyz

12.04.2017 10:56

Jugović.....

ODGOVORITE
Name

kameleon

12.04.2017 11:36

''Neću sutra da ga vidim na mjestu direktora''. I dođe sutra, pokoj mu duši.

ODGOVORITE
Name

BOBA

12.04.2017 13:12

SVE TO TREBA RASPUSTITI SVI SE SMIJU KAD SE PRIPREMAJU ZA NOVINARE JA NE ZNAM KOGA ONI ISMIJAVAJU NE MA OZBILJNOSTI SVE DNO DNA.

ODGOVORITE
Name

Soko

13.04.2017 04:14

Sta sam reko ljigavci popustaju a sutra CE glasati za akcize

ODGOVORITE