Прави избор за васкршња јаја ипак природне боје

Ближи се највећи хришћански празник Ускрс и време када се фарбају јаја. Осим што домаћице брине која је најбоља техника за осликавање, највише главобоље задају боје. Лекари упозоравају да оне могу да садрже и штетне материје. Проверавали смо на шта највише треба да обратите пажњу при куповини боја.

Здравље 12.04.2017 | 09:01
Прави избор за васкршња јаја ипак природне боје
Црвена није довољно јарка, зелена је испрана - жале се домаћице на Велики петак. И то нису једине замерке на боје за ускршња јаја.

Вера Вида из Центра за едукацију потрошача Србије (ЦЕПС) наводи да домаћице углавном сумњају у квалитет боје зато што мисле да не произвођачи већ продавци мешају боје које се користе за зидове.

Ниска цена кесице требало би да упали аларм да боја није безбедна, а да ли је права проверавају санитарни инепектори. Пред Ускрс, појачана је контрола, али само на местима легалне продаје боја.

„Оно што је сумњиво шаље се на анализу у лабораторије које су акредитоване и овлашћене од министра здравља. Углавном се испитују тешки метали код фарби за јаја“, објаснио је Горан Стојковић из Одељења санитарне инспекције при Министарству здравља Србије.

Ризици од боја за јаја које су легално на тржишту не постоје
Да не би стрепеле док чекају те резултате, домаћице морају да знају ко је призвео боју, њен садржај и рок употребе. Све то пише на декларацији која мора да носи и ознаку Е од 100 до 180. Она гарантује да беланце сме да се једе и када га боја офарба.

Весна Пантић Палибрк из Завода за јавно здравље истакла је да ризици од боја које су легално на тржишту не постоје.

„У смислу акутних ризика, један други ризик је значајнији када говоримо о јајима, а то је ризик од тровања - бактеријских тровања и препорука је увек тврдо скувати. Ако је пукла љуска треба га брзо појести јер та напукла љуска омогућава продор микроорганизама и кварења таквог јајета“, упозорила је Весна Пантић Палибрк.

Због свега тога, први избор, кажу лекари, треба да буду природне боје од луковине, цвекле, спанаћа. Стари рецепти домаћица да не боли глава.

РТС
фото:интернет

Коментари / 0

Оставите коментар