Српској пријети пренос власти

Новим приједлогом закона о осигурању депозита у банкама БиХ, који је већ добио зелено свјетло у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ, надлежности Републике Српске у банкарском сектору могле би бити пренесене на БиХ, чиме је потврђено раније писање ЦАПИТАЛ-а да би Српска могла остати без својих надлежности. На пренос надлежности упозорио је и замјеник предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Младен Босић, који од предсједника НСРС тражи да се парламент изјасни о томе.

Република Српска 11.04.2017 | 21:36
Српској пријети пренос власти
Савјет министара БиХ усвојио је 6. априла на хитној телефонској сједници нови приједлог закона о осигурању депозита у банкама БиХ и одмах га упутио у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ гдје је дан касније усвојен. Сада је тај закон по хитном поступку упућен и у Представнички дом ПС БиХ, а пред посланицима ће се наћи на сједници заказаној за 20. април.

Иако је првобитно било предвиђено да се иде само у измјене и допуне актуелног закона о осигурању депозита у банкама БиХ, с обзиром на то да је ово један од услова Међурадоног монетарног фонда (ММФ) за наставак аранжмана, власти су, да би убрзале процедуру, написале нови закон и упутиле га у хитну процедуру у Парламент БиХ.

Међутим, промјене у новом приједлогу закона у односу на првобитно планиране измјене актуелног закона углавном су козметичке, тако да је ријеч „надгледа“ сада замијењена са „прати“.

У предложеним измјенама актуелног закона о осигурању депозита у банкама БиХ писало је да ће „Агенција континуирано надгледати пословање банака чланица“, док се у најновијем приједлогу закона наводи да „Агенција континуирано прати пословање банака чланица у циљу информисаности и припреме за извршавање обавеза из своје надлежности“.

Садашњим законским прописима искључиву надлежност за надгледање пословања банака имају агенције за банкарство РС и ФБиХ.

Такође, у односу на првобитно рјешење, није промијењен ни члан којим је предвиђено да Агенција за осигурање депозита има право на накнаду разлике уколико у поступку реструктурирања банке претрпи веће губитке него што би их имала да је та банка отишла у стечај или ликвидацију.

Приједлогом закона је предвиђено да се ти губици покрију из средстава ванредне премије осигурања, што је наишло на оштре критике банкара, који сматрају да би то могло да значи да ће Агенција обавезати банке на додатни допринос у погледу реструктурирања, а што ће, како истичу, додатно оптеретити здраве банке.

О овом закону би могли расправљати и посланици у Нардоној скупштини РС након што је замјеник предсједавајућег Представничког дома БиХ Младен Босић упозорио данас предсједнику НСРС Недељка Чубриловића да се поново покушавају пренијети надлежности са Републике Српске на ниво БиХ и затражио да се НСРС изјасни о томе.

„У предложеном тексту закона се налазе одредбе које представљају пренос надлежности са ентитетских на ниво заједничких институција БиХ. Како се ради о хитној процедури, потребно је да се Народна скупштина РС што прије изјасни о томе“, навео је Босић у писму.

Босић подсјећа да је Савјет министара БиХ без гласова три српска министра, упутио приједлог закона о осигурању депозита у банкама Босне и Херцеговине у парламентарну процедуру по хитном поступку.

"Приједлогом закона о осигурању депозита предвиђено је да Агенција за осигурање депозита Босне и Херцеговине преузме одређена овлаштења и надлежности Агенције за банкарство Републике Српске, чиме би дошло до преноса надлежноси са ентитетских на ниво заједничких институција БиХ", наводи Босић.

Обавјештава Чубриловића да је хитни поступак усвајања закона већ завршен у Дому народа ПС БиХ и да је ушао у процедуру и у Представнички дом ПС БиХ.

"Како се ради о хитној процедури, потребно је да се Народна скупштина РС што прије изјасни о томе", наводи Босић у писаном обавјештењу Чубриловићу.

С друге стране, директор Агенције за осигурање депозита БиХ Јосип Невјестић тврди да ни у ранијим ни садашњим законским рјешењима није било преноса надлежности.

„У протеклом периоду је било доста информација и направљена је једна збрка. У још увијек важећем закону стоји да ми пратимо испуњавање одређених критеријума, а Агенција ће у будућности пратити пословање банака чланица у складу са стандардима квалитета. Дакле, ми не пратимо пословање банака у смислу да им можемо изрицати корективне мјере и кажњавати их. То остаје у надлежности агенција за банкарство као и до сада“, тврди Невјестић.

Капитал је прије мјесец дана објавио да са тада предложеним измјенама и допунама закона о осигурању депозита у банкама БиХ Агенција за осигурање депозита БиХ добија могућност да надгледа пословање банака, чиме се поново покушавају пренијети надлежности са РС на ниво БиХ.

На то је чак упозорио и министар финансија РС Зоран Тегелтија који је у Мишљењу на предложене измјене закона навео да је он, као члан УО Агенције за осигурање депозита, на сједници на којој је разматран нацрт измјена закона, изнио примједбе на предложени текст, али да су оне у потпуности занемарене приликом израде коначног текста закона.

(БН/Цапитал)

Коментари / 27

Оставите коментар
Name

X

11.04.2017 19:40

Ста је ту лосе,бар сенеце моци десити Бобар банк,Српска банк,Павловиц банк......мало памети није наодмет.

ОДГОВОРИТЕ
Name

схадоw

11.04.2017 19:55

Браво! не видим ни ја ту ниста лосе, мозе само боље бити.

Name

мрки

11.04.2017 20:36

Ако су сви народи заступљени онда је ок да буде на дрзавном нивоу.

Name

Уцјена

11.04.2017 21:03

Додик је пристао само да га тужилаштво остави на миру! Додик је уцјењени џепарош који ће уништити Републику Српску са би спасио своје сжепароско-болесно дупе! Додик је дрипац и кукавица која нема мошње да стане иза властити одлука,сам је одлучио да жели бити мафија,а сад кад трба одговарати крије се иза српства и народа којег је опљачкао,миле је требица у покушајима да буде мафија,ајде да будем мафија и опасан док не дође до одговорности!

Name

МИЛО ТИЛО

12.04.2017 01:57

И ја невидим ниста лосе нег ми се гади кад то само босњаци изјављују и да је то јос један корак ка исил алиној серијатској они невиде ниста лосе па нек остане српска надлезност засто би мјењали

Name

ре мрки

12.04.2017 04:44

Ало тарзане нисмо се ми борили ни за какву дрзаву босну буди паметан . мозе само Република Српска И ниста висе

Name

Бозе сацувај

12.04.2017 05:55

Цркајте од глади г~пи народе ниста боље нисте ни заслужили док год гледате ко је мускиман Србин ил Хрват учите дјецу нека се опет избију за пар година цццц фуј бас ми се гадите вец.

Name

ре бозе сацувај

12.04.2017 06:58

Па кад сте ви гледали 91 сто ми неби сад . Мислите увјек мозе бити по васем И да сви тако морају прихватит.е неце да мозе.

Name

Репо Послови

12.04.2017 09:50

Па ти Тарзане настави гласати за Кркана, он ти је Реп Српска главом и брадом, он преноси надлежности и тако индиректно убија РС.

Name

попара

11.04.2017 19:41

Јесте ви Срби паметни.Униставате банке,хоцете да вам и други плацају за санацију тих банака а да вас нико не смије питати засто су пропале и ко је крив.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре цицвара

11.04.2017 20:41

(1) Банке је уништио окупациони намјесник, Председник Пинокио. (2) Није ти паметно што прихваташ причу окупатора који твоју сабраћу стално приказују у негативном светлу.

Name

аха

11.04.2017 20:45

Кад треба контролисат ми цемо а кад треба плацати ви цете

Name

милекраде додик

11.04.2017 19:43

Па како цу ја пљацкат банке

ОДГОВОРИТЕ
Name

роле

11.04.2017 22:38

Твој бакир краде..и то врецама -злата.

Name

КО ЈЕ КРИВ?

12.04.2017 07:18

Роле Роле, не падају банке у Бакировој авлији сваки дан ,а досад није ни једна опустосена опљацкана,ако краде Бакир онда он то ради паметно, Ја сам Босњак Роле и имам несто пара н Банци Српске није мене Бакир ослободио пара него они које ми сви добро познајемо, они нису Срби Хрвати Босњаци они су криминалци,и не изједнацуј кад је пљацка друствене имовине у птању.

Name

ХРГАЉ

11.04.2017 20:46

То је се давно догодило само сада се открива, јер не мозе даље.вријеме да се врацају кредити а паре покрадене. Врјеме откривања корупције.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Кики

11.04.2017 20:52

Јесам се сад насикиро..уф.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Милек

11.04.2017 20:53

Мислим да банкарски сектор треба држати под озбиљним надзором, јер је то стуб економије сваке државе па и БиХ без обзира како је она уређена.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Генерал

11.04.2017 21:35

Браво. Онај ко ради постено нема потребе да брине него само мозе бити сигурнији како је контрола банака веца. Нико постен нема ниста против него само онај који има скривене намјере па га страх да буде ухвацен.

Name

АР

11.04.2017 21:54

Па одакле це Баја красти паре.

Name

МИЛО ТИЛО

12.04.2017 01:59

Да нецес и серијат и калифат да прогурас пеленгацару и зоте.

Name

ре милек

12.04.2017 08:04

А сто неби да ентитети прате ста су то бољи услови ако би пресли на тзв беиха.цуј дрзава веце провале нисам цуо.

Name

Доxа

11.04.2017 21:35

Дзабе се вама надлезости вратите паре сто је Федерација уплатила и радите ста хоцете са васим Банкама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Леко

12.04.2017 04:27

Па БиХ је и наса дрзава па засто се бојимо ако це несто бити боље на дрзавном нибоу него на ентитеском ,не дајемо ми надлезност бугарској или мадyарској него својој дрзави а овако нам се неце десити бобар банка.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Неко из Масе

12.04.2017 04:36

Ма није проблем што се и ова наделжност преноси, него што је опет преноси Мииле Д. и његови, а оптужују СДС да су они пренијели надлежност. За све пренијете надлежности, гласали су посланици СНСД. а оптужују СДС за пренос. Једноставно, на овај начин, кроз овај закон, треба СНСД истјерати на чистину, да су обични фолиранти, који уз помоћ РТРС, годинама лажу народ, да ће вратити надлежности, што није могуче.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Чувар

12.04.2017 06:06

Хоце ли неко одговарати за криминал?

Name

Тако

12.04.2017 08:26

Доце вријеме како је РС поцео да моли да се закони пренесу на Ниво БиХ и сами има да укунемо РС са корупцијом.

ОДГОВОРИТЕ