Srpskoj prijeti prenos vlasti

Novim prijedlogom zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, koji je već dobio zeleno svjetlo u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH, nadležnosti Republike Srpske u bankarskom sektoru mogle bi biti prenesene na BiH, čime je potvrđeno ranije pisanje CAPITAL-a da bi Srpska mogla ostati bez svojih nadležnosti. Na prenos nadležnosti upozorio je i zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić, koji od predsjednika NSRS traži da se parlament izjasni o tome.

Republika Srpska 11.04.2017 | 21:36
Srpskoj prijeti prenos vlasti
Savjet ministara BiH usvojio je 6. aprila na hitnoj telefonskoj sjednici novi prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH i odmah ga uputio u Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH gdje je dan kasnije usvojen. Sada je taj zakon po hitnom postupku upućen i u Predstavnički dom PS BiH, a pred poslanicima će se naći na sjednici zakazanoj za 20. april.

Iako je prvobitno bilo predviđeno da se ide samo u izmjene i dopune aktuelnog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH, s obzirom na to da je ovo jedan od uslova Međuradonog monetarnog fonda (MMF) za nastavak aranžmana, vlasti su, da bi ubrzale proceduru, napisale novi zakon i uputile ga u hitnu proceduru u Parlament BiH.

Međutim, promjene u novom prijedlogu zakona u odnosu na prvobitno planirane izmjene aktuelnog zakona uglavnom su kozmetičke, tako da je riječ „nadgleda“ sada zamijenjena sa „prati“.

U predloženim izmjenama aktuelnog zakona o osiguranju depozita u bankama BiH pisalo je da će „Agencija kontinuirano nadgledati poslovanje banaka članica“, dok se u najnovijem prijedlogu zakona navodi da „Agencija kontinuirano prati poslovanje banaka članica u cilju informisanosti i pripreme za izvršavanje obaveza iz svoje nadležnosti“.

Sadašnjim zakonskim propisima isključivu nadležnost za nadgledanje poslovanja banaka imaju agencije za bankarstvo RS i FBiH.

Takođe, u odnosu na prvobitno rješenje, nije promijenjen ni član kojim je predviđeno da Agencija za osiguranje depozita ima pravo na naknadu razlike ukoliko u postupku restrukturiranja banke pretrpi veće gubitke nego što bi ih imala da je ta banka otišla u stečaj ili likvidaciju.

Prijedlogom zakona je predviđeno da se ti gubici pokriju iz sredstava vanredne premije osiguranja, što je naišlo na oštre kritike bankara, koji smatraju da bi to moglo da znači da će Agencija obavezati banke na dodatni doprinos u pogledu restrukturiranja, a što će, kako ističu, dodatno opteretiti zdrave banke.

O ovom zakonu bi mogli raspravljati i poslanici u Nardonoj skupštini RS nakon što je zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma BiH Mladen Bosić upozorio danas predsjedniku NSRS Nedeljka Čubrilovića da se ponovo pokušavaju prenijeti nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH i zatražio da se NSRS izjasni o tome.

„U predloženom tekstu zakona se nalaze odredbe koje predstavljaju prenos nadležnosti sa entitetskih na nivo zajedničkih institucija BiH. Kako se radi o hitnoj proceduri, potrebno je da se Narodna skupština RS što prije izjasni o tome“, naveo je Bosić u pismu.

Bosić podsjeća da je Savjet ministara BiH bez glasova tri srpska ministra, uputio prijedlog zakona o osiguranju depozita u bankama Bosne i Hercegovine u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku.

"Prijedlogom zakona o osiguranju depozita predviđeno je da Agencija za osiguranje depozita Bosne i Hercegovine preuzme određena ovlaštenja i nadležnosti Agencije za bankarstvo Republike Srpske, čime bi došlo do prenosa nadležnosi sa entitetskih na nivo zajedničkih institucija BiH", navodi Bosić.

Obavještava Čubrilovića da je hitni postupak usvajanja zakona već završen u Domu naroda PS BiH i da je ušao u proceduru i u Predstavnički dom PS BiH.

"Kako se radi o hitnoj proceduri, potrebno je da se Narodna skupština RS što prije izjasni o tome", navodi Bosić u pisanom obavještenju Čubriloviću.

S druge strane, direktor Agencije za osiguranje depozita BiH Josip Nevjestić tvrdi da ni u ranijim ni sadašnjim zakonskim rješenjima nije bilo prenosa nadležnosti.

„U proteklom periodu je bilo dosta informacija i napravljena je jedna zbrka. U još uvijek važećem zakonu stoji da mi pratimo ispunjavanje određenih kriterijuma, a Agencija će u budućnosti pratiti poslovanje banaka članica u skladu sa standardima kvaliteta. Dakle, mi ne pratimo poslovanje banaka u smislu da im možemo izricati korektivne mjere i kažnjavati ih. To ostaje u nadležnosti agencija za bankarstvo kao i do sada“, tvrdi Nevjestić.

Kapital je prije mjesec dana objavio da sa tada predloženim izmjenama i dopunama zakona o osiguranju depozita u bankama BiH Agencija za osiguranje depozita BiH dobija mogućnost da nadgleda poslovanje banaka, čime se ponovo pokušavaju prenijeti nadležnosti sa RS na nivo BiH.

Na to je čak upozorio i ministar finansija RS Zoran Tegeltija koji je u Mišljenju na predložene izmjene zakona naveo da je on, kao član UO Agencije za osiguranje depozita, na sjednici na kojoj je razmatran nacrt izmjena zakona, iznio primjedbe na predloženi tekst, ali da su one u potpunosti zanemarene prilikom izrade konačnog teksta zakona.

(BN/Capital)

Komentari / 27

Ostavite komentar
Name

X

11.04.2017 19:40

Sta je tu lose,bar senece moci desiti Bobar bank,Srpska bank,Pavlovic bank......malo pameti nije naodmet.

ODGOVORITE
Name

shadow

11.04.2017 19:55

Bravo! ne vidim ni ja tu nista lose, moze samo bolje biti.

Name

mrki

11.04.2017 20:36

Ako su svi narodi zastupljeni onda je ok da bude na drzavnom nivou.

Name

Ucjena

11.04.2017 21:03

Dodik je pristao samo da ga tužilaštvo ostavi na miru! Dodik je ucjenjeni džeparoš koji će uništiti Republiku Srpsku sa bi spasio svoje sžeparosko-bolesno dupe! Dodik je dripac i kukavica koja nema mošnje da stane iza vlastiti odluka,sam je odlučio da želi biti mafija,a sad kad trba odgovarati krije se iza srpstva i naroda kojeg je opljačkao,mile je trebica u pokušajima da bude mafija,ajde da budem mafija i opasan dok ne dođe do odgovornosti!

Name

MILO TILO

12.04.2017 01:57

I ja nevidim nista lose neg mi se gadi kad to samo bosnjaci izjavljuju i da je to jos jedan korak ka isil alinoj serijatskoj oni nevide nista lose pa nek ostane srpska nadleznost zasto bi mjenjali

Name

re mrki

12.04.2017 04:44

Alo tarzane nismo se mi borili ni za kakvu drzavu bosnu budi pametan . moze samo Republika Srpska I nista vise

Name

Boze sacuvaj

12.04.2017 05:55

Crkajte od gladi g~pi narode nista bolje niste ni zaslužili dok god gledate ko je muskiman Srbin il Hrvat učite djecu neka se opet izbiju za par godina cccc fuj bas mi se gadite vec.

Name

re boze sacuvaj

12.04.2017 06:58

Pa kad ste vi gledali 91 sto mi nebi sad . Mislite uvjek moze biti po vasem I da svi tako moraju prihvatit.e nece da moze.

Name

Repo Poslovi

12.04.2017 09:50

Pa ti Tarzane nastavi glasati za Krkana, on ti je Rep Srpska glavom i bradom, on prenosi nadležnosti i tako indirektno ubija RS.

Name

popara

11.04.2017 19:41

Jeste vi Srbi pametni.Unistavate banke,hocete da vam i drugi placaju za sanaciju tih banaka a da vas niko ne smije pitati zasto su propale i ko je kriv.

ODGOVORITE
Name

re cicvara

11.04.2017 20:41

(1) Banke je uništio okupacioni namjesnik, Predsednik Pinokio. (2) Nije ti pametno što prihvataš priču okupatora koji tvoju sabraću stalno prikazuju u negativnom svetlu.

Name

aha

11.04.2017 20:45

Kad treba kontrolisat mi cemo a kad treba placati vi cete

Name

milekrade dodik

11.04.2017 19:43

Pa kako cu ja pljackat banke

ODGOVORITE
Name

role

11.04.2017 22:38

Tvoj bakir krade..i to vrecama -zlata.

Name

KO JE KRIV?

12.04.2017 07:18

Role Role, ne padaju banke u Bakirovoj avliji svaki dan ,a dosad nije ni jedna opustosena opljackana,ako krade Bakir onda on to radi pametno, Ja sam Bosnjak Role i imam nesto para n Banci Srpske nije mene Bakir oslobodio para nego oni koje mi svi dobro poznajemo, oni nisu Srbi Hrvati Bosnjaci oni su kriminalci,i ne izjednacuj kad je pljacka drustvene imovine u ptanju.

Name

HRGALJ

11.04.2017 20:46

To je se davno dogodilo samo sada se otkriva, jer ne moze dalje.vrijeme da se vracaju krediti a pare pokradene. Vrjeme otkrivanja korupcije.

ODGOVORITE
Name

Kiki

11.04.2017 20:52

Jesam se sad nasikiro..uf.

ODGOVORITE
Name

Милек

11.04.2017 20:53

Мислим да банкарски сектор треба држати под озбиљним надзором, јер је то стуб економије сваке државе па и БиХ без обзира како је она уређена.

ODGOVORITE
Name

General

11.04.2017 21:35

Bravo. Onaj ko radi posteno nema potrebe da brine nego samo moze biti sigurniji kako je kontrola banaka veca. Niko posten nema nista protiv nego samo onaj koji ima skrivene namjere pa ga strah da bude uhvacen.

Name

AR

11.04.2017 21:54

Pa odakle ce Baja krasti pare.

Name

MILO TILO

12.04.2017 01:59

Da neces i serijat i kalifat da proguras pelengacaru i zote.

Name

re milek

12.04.2017 08:04

A sto nebi da entiteti prate sta su to bolji uslovi ako bi presli na tzv beiha.cuj drzava vece provale nisam cuo.

Name

Doxa

11.04.2017 21:35

Dzabe se vama nadlezosti vratite pare sto je Federacija uplatila i radite sta hocete sa vasim Bankama.

ODGOVORITE
Name

Leko

12.04.2017 04:27

Pa BiH je i nasa drzava pa zasto se bojimo ako ce nesto biti bolje na drzavnom nibou nego na entiteskom ,ne dajemo mi nadleznost bugarskoj ili madyarskoj nego svojoj drzavi a ovako nam se nece desiti bobar banka.

ODGOVORITE
Name

Neko iz Mase

12.04.2017 04:36

Ma nije problem što se i ova nadelžnost prenosi, nego što je opet prenosi Miile D. i njegovi, a optužuju SDS da su oni prenijeli nadležnost. Za sve prenijete nadležnosti, glasali su poslanici SNSD. a optužuju SDS za prenos. Jednostavno, na ovaj način, kroz ovaj zakon, treba SNSD istjerati na čistinu, da su obični foliranti, koji uz pomoć RTRS, godinama lažu narod, da će vratiti nadležnosti, što nije moguče.

ODGOVORITE
Name

Čuvar

12.04.2017 06:06

Hoce li neko odgovarati za kriminal?

Name

Tako

12.04.2017 08:26

Doce vrijeme kako je RS poceo da moli da se zakoni prenesu na Nivo BiH i sami ima da ukunemo RS sa korupcijom.

ODGOVORITE