Балкан бојно поље Трампа и Путина

Док су очи свијета упрте у Сирију, угледни амерички медиј Натионал Интерест тврди да ће до обрачуна САД и Русије доћи не на Блиском истоку, већ у Србији, Хрватској, БиХ или Македонији.

Свијет 11.04.2017 | 15:38
Балкан бојно поље Трампа и Путина
Руска војска запријетила је да ће у случају нових напада на Сирију америчкој војсци одговорити силом, док најцјењенији амерички медији тврде да је рат двије суперсиле неминован, али да ће до њега доћи на Балкану.

Америчко бомбардовање сиријске ваздушне базе Шајрат, оправдано наводним хемијским нападом сиријске војске на побуњенике у Идлибу, односе Москве и Вашингтона довело је до тачке пуцања и уништило готово сваку наду да ће амерички предсједник Доналд Трамп и руски Владимир Путин наћи заједнички језик.

Колико је ситуација опасна, најбоље показује саопштење Заједничког командног центра Русије, Ирана и Сирије.

Право игралиште

"Оно што су САД урадиле у Сирији прелази све црвене линије. Од сада ћемо одговорити силом на било којег нападача или на било какве даље нападе. САД знају нашу способност за брзу и снажну реакцију", саопштио је Командни центар, док је Путин поручио да су акције САД недопустиве.

Све то довело је двије земље на ивицу рата који би могао да уништи цијели свијет. Међутим, док су очи планете упрте ка Сирији, гдје сукоб дјелује највјероватније, амерички медији тврде да је ипак већа вјероватноћа да ће до сукоба суперсила доћи на Балкану.

"Највећа спољна пријетња стабилној Европи је Путин. А Балкан је право игралиште за лоше глумце и постаће Путинов приоритет, због чега би га требало пратити прије него што се отргне контроли", пише Јамес Јаy Царафано, амерички аналитичар, за угледни амерички магазин "Натионал Интерест".

Провокација сукоба

Он тврди да Путин нема много жаришта на којима може да испровоцира запад.

"Балкан има неколико жаришта која би Путин могао да искористи за провоцирање сукоба. Ту су тензије на линији Србија-Хрватска-Косово, немири у Македонији, сукоби у Босни и Херцеговини, али и у Црном мору. За САД би спречавање руских покушаја дестабилизације Балкана требало да буду приоритет", пише он.

Морнарички адмирал Мицхаел Хоwард, шеф Команде НАТО морнарице за Европу и Африку, тврди да је тренутно руско дјеловање у Медитерану веће него у вријеме Хладног рата и СССР .

Натионал Интерест угледни је амерички магазин који уређује један од највећих политолога данашњице Францис Фукуyама, а у њему пишу неки од водећих свјетских стручњака за међународну политику.

(Агенције)

Коментари / 5

Оставите коментар
Name

сасарс

11.04.2017 13:46

Патриоте попут додика, додиковог сина, шпирића, немање-емира...ће одлучно стати у одбрану васколиког Српства

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цато

11.04.2017 14:27

Нико није вриједјао Америку као неко, нико није њиховог амбасадора прогласавао Персоном нон грата као неко, нико није говорио није Америка као сто је некад била као неко, нико није ходао по РС и прицао у салама како су Американци дивљаци који су гавукли за рукав у Стејт департментукао неко ... итд. Но, мозда се рацун испостави цјелом народу који је то подрзавао.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Цедо

11.04.2017 15:16

Па ко казе да нису терористи и банда и још горе од тога

Name

БАЛКАН

11.04.2017 14:54

Простор бивсе Југославије је назалост окрузен Нато пактом, неке бивсе дрзаве су цак и цланице, остале полако али сигурно назалост иду у Нато, тако да нема ни говора о неком могуцем рату на том простору. Срби су једини проруски оријентисани на Балкану, али превисе смо ми мали и слаби да би неко ратовао против нас,не исплати се, све њихове циљеве они остварују у миру, ове прице о рату слузе првенствено за манипулисање народом у УСА и ЕУ, како би нато зликовци добили подрску за агресивну политику коју воде.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Коле

11.04.2017 16:32

Какав Путин.Ста лазу на њега.Амери су обецали балистицке ракете Хрватској.До тога тренутка Србија се није наорузавала.Поставља се питање засто им требају балистицке ракете .Друго,ми видимо да Американци у БиХ све раде да се овдје не среде ствари.То виде и Босњаци и они стално испостављају максималистицке захтјеве,Срби се томе противе и имамо ово сто имамо.Има овдје одлицног материјала за рат.Овдје ако буде рата само га могу изазвати Америка и Енглеска.

ОДГОВОРИТЕ