Balkan bojno polje Trampa i Putina

Dok su oči svijeta uprte u Siriju, ugledni američki medij National Interest tvrdi da će do obračuna SAD i Rusije doći ne na Bliskom istoku, već u Srbiji, Hrvatskoj, BiH ili Makedoniji.

Svijet 11.04.2017 | 15:38
Balkan bojno polje Trampa i Putina
Ruska vojska zaprijetila je da će u slučaju novih napada na Siriju američkoj vojsci odgovoriti silom, dok najcjenjeniji američki mediji tvrde da je rat dvije supersile neminovan, ali da će do njega doći na Balkanu.

Američko bombardovanje sirijske vazdušne baze Šajrat, opravdano navodnim hemijskim napadom sirijske vojske na pobunjenike u Idlibu, odnose Moskve i Vašingtona dovelo je do tačke pucanja i uništilo gotovo svaku nadu da će američki predsjednik Donald Tramp i ruski Vladimir Putin naći zajednički jezik.

Koliko je situacija opasna, najbolje pokazuje saopštenje Zajedničkog komandnog centra Rusije, Irana i Sirije.

Pravo igralište

"Ono što su SAD uradile u Siriji prelazi sve crvene linije. Od sada ćemo odgovoriti silom na bilo kojeg napadača ili na bilo kakve dalje napade. SAD znaju našu sposobnost za brzu i snažnu reakciju", saopštio je Komandni centar, dok je Putin poručio da su akcije SAD nedopustive.

Sve to dovelo je dvije zemlje na ivicu rata koji bi mogao da uništi cijeli svijet. Međutim, dok su oči planete uprte ka Siriji, gdje sukob djeluje najvjerovatnije, američki mediji tvrde da je ipak veća vjerovatnoća da će do sukoba supersila doći na Balkanu.

"Najveća spoljna prijetnja stabilnoj Evropi je Putin. A Balkan je pravo igralište za loše glumce i postaće Putinov prioritet, zbog čega bi ga trebalo pratiti prije nego što se otrgne kontroli", piše James Jay Carafano, američki analitičar, za ugledni američki magazin "National Interest".

Provokacija sukoba

On tvrdi da Putin nema mnogo žarišta na kojima može da isprovocira zapad.

"Balkan ima nekoliko žarišta koja bi Putin mogao da iskoristi za provociranje sukoba. Tu su tenzije na liniji Srbija-Hrvatska-Kosovo, nemiri u Makedoniji, sukobi u Bosni i Hercegovini, ali i u Crnom moru. Za SAD bi sprečavanje ruskih pokušaja destabilizacije Balkana trebalo da budu prioritet", piše on.

Mornarički admiral Michael Howard, šef Komande NATO mornarice za Evropu i Afriku, tvrdi da je trenutno rusko djelovanje u Mediteranu veće nego u vrijeme Hladnog rata i SSSR .

National Interest ugledni je američki magazin koji uređuje jedan od najvećih politologa današnjice Francis Fukuyama, a u njemu pišu neki od vodećih svjetskih stručnjaka za međunarodnu politiku.

(Agencije)

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

sasars

11.04.2017 13:46

Patriote poput dodika, dodikovog sina, špirića, nemanje-emira...će odlučno stati u odbranu vaskolikog Srpstva

ODGOVORITE
Name

Cato

11.04.2017 14:27

Niko nije vrijedjao Ameriku kao neko, niko nije njihovog ambasadora proglasavao Personom non grata kao neko, niko nije govorio nije Amerika kao sto je nekad bila kao neko, niko nije hodao po RS i pricao u salama kako su Amerikanci divljaci koji su gavukli za rukav u Stejt departmentukao neko ... itd. No, mozda se racun ispostavi cjelom narodu koji je to podrzavao.

ODGOVORITE
Name

Cedo

11.04.2017 15:16

Pa ko kaze da nisu teroristi i banda i još gore od toga

Name

BALKAN

11.04.2017 14:54

Prostor bivse Jugoslavije je nazalost okruzen Nato paktom, neke bivse drzave su cak i clanice, ostale polako ali sigurno nazalost idu u Nato, tako da nema ni govora o nekom mogucem ratu na tom prostoru. Srbi su jedini proruski orijentisani na Balkanu, ali previse smo mi mali i slabi da bi neko ratovao protiv nas,ne isplati se, sve njihove ciljeve oni ostvaruju u miru, ove price o ratu sluze prvenstveno za manipulisanje narodom u USA i EU, kako bi nato zlikovci dobili podrsku za agresivnu politiku koju vode.

ODGOVORITE
Name

Kole

11.04.2017 16:32

Kakav Putin.Sta lazu na njega.Ameri su obecali balisticke rakete Hrvatskoj.Do toga trenutka Srbija se nije naoruzavala.Postavlja se pitanje zasto im trebaju balisticke rakete .Drugo,mi vidimo da Amerikanci u BiH sve rade da se ovdje ne srede stvari.To vide i Bosnjaci i oni stalno ispostavljaju maksimalisticke zahtjeve,Srbi se tome protive i imamo ovo sto imamo.Ima ovdje odlicnog materijala za rat.Ovdje ako bude rata samo ga mogu izazvati Amerika i Engleska.

ODGOVORITE