Чудновати случај Златана Ибрахимовића: Живи брзо, умри млад и буди лијеп леш!

Веровали или не, шведски ас са годинама постаје све убојитији!

Фудбал 12.04.2017 | 10:00
Чудновати случај Златана Ибрахимовића: Живи брзо, умри млад и буди лијеп леш!
"Што сам старији, то сам интелигентнији. Све бољи и бољи. Осећам се као Бенџамин Батон - родио сам се стар и умрећу млад..."

Златан Ибрахимовић је увек умео да се изрази. Али у његовој изјави после гола и асистенције за победу на гостовању код Сандерленда није било само холивудске драматизације. Не, голгетер Манчестер јунајтеда заиста подсећа на главног лика из култног остварењаДејвида Финчера кога у филму "Чудновати случај Бенџамина Батона" маестрално тумачиБред Пит.

На терену, Ибра је Батонова реинкарнација. Јер Бенџамин Батон се на филмском платну рађа као онемоћали старац, али се са годинама подмлађује и на крају умире као беба. А и Златан је кренуо лагано. Док је он стигао до неког топ клуба, а учинио је то као 23-годишњак преласком из Ајакса у Јувентус, Лионел Меси, Кристијано Роналдо, да не причамо о бразилском Роналду, већ су у трофејним витринама имали Златне лопте.

Али тај јаз између оних које већина сматра највећима и оног кога Златан сматра најбољим - а то је он сам наравно - све је мањи како године пролазе. Иако би године требало да раде за Месија и Роналда, будући да је Златан ту најстарији.

Разумљиво је стога што су и многи навијачи Манчестер јунајтеда били скептични уочи доласка Ибрахимовића из Пари Сен Жермена. Али Ибрахимовић је експресно разуверио неверне Томе. Јер у лиги у којој се подразумева алиби прича о неопходности привикавања на најбољи фудбал на свету Ибрахимовић је показао да и најбољи могу много тога да науче од њега.

Пре свега, ма колико луд понекад изгледао, шта значи бити професионалац, јер бројке које ћете прочитати у наредним редовима нису могле да се посложе саме од себе. Свака од њих исписана је са много зноја на тренингу.

Кренимо од најактуелнијих: ове сезоне шведски нападач је рачунајући утакмице у свим такмичењима постигао 28 голова за Манчестер јунајтед. Дакле, 28 голова од човека са пуних 35 лета. У његовим годинама многи би се задовољили и улогом џокера са клупе. Не и Златан. И није ни то опредељење случајно.

Златан зна колико је добар. Можда и бољи но што је био у годинама које иначе зовемо фудбалски најбољима.

Пре но што је прославио 30. рођендан 2011. године, бивши нападач Малмеа, Ајакса, Јувентуса, Интера, Барселоне и Милана је постигао 232 гола на 528 утакмица.

Откако је прославио 30. рођендан, Ибрахимовић је играјући за Милан, Пари Сен Жермен и Манчестер јунајтед постигао 250 голова на само 308 утакмица!

Другим речима, израчунали су педантни статистичари са британског Скаја, Ибрахимовић је “као момак“ у просеку давао један гол на у просеку 2,28 утакмица, док сада противничке мреже тресе на свака 1,2 меча.

И јесте у дресу Пари Сен Жермена, апсолутно доминантног током Златановог мандата у Лиги 1, постигао чак 156 голова, али није много успорио ни у Премијер лиги, а мало је земаља, ако их уопште има, у којима је теже лопту протурити у противничку мрежу.Ибрахимовић је пак у енглеском првенству био стрелац у 41 одсто Јунајтедових утакмица, ако рачунамо свако такмичење тај проценат расте до коте 51.

Заиста, као да је све млађи. И ако на лето одлучи да не остаје на Олд Трафорду него да живописну каријеру оконча "преко баре" у МЛС лиги, исте оне неверне Томе из Манчестера неће моћи сузе да зауставе.

БРОЈ ИБРАХИМОВИЋЕВИХ ГОЛОВА ПО СЕЗОНИ ПОСЛЕ 30. РОЂЕНДАНА
2011/2012           - Милан -     32
2012/2013           - ПСЖ -         35
2013/2014           - ПСЖ -         41
2014/2015           - ПСЖ -         30
2015/2016           - ПСЖ -         50
2016/2017           - Манчестер јунајтед -        28*
од 3. октобра 2011. до 20. јуна 2016. -      репрезентација Шведске - 34

Извор: моззартспрот

ФОТО: Ацтион Имагес

Коментари / 0

Оставите коментар