Čudnovati slučaj Zlatana Ibrahimovića: Živi brzo, umri mlad i budi lijep leš!

Verovali ili ne, švedski as sa godinama postaje sve ubojitiji!

Fudbal 12.04.2017 | 10:00
Čudnovati slučaj Zlatana Ibrahimovića: Živi brzo, umri mlad i budi lijep leš!
"Što sam stariji, to sam inteligentniji. Sve bolji i bolji. Osećam se kao Bendžamin Baton - rodio sam se star i umreću mlad..."

Zlatan Ibrahimović je uvek umeo da se izrazi. Ali u njegovoj izjavi posle gola i asistencije za pobedu na gostovanju kod Sanderlenda nije bilo samo holivudske dramatizacije. Ne, golgeter Mančester junajteda zaista podseća na glavnog lika iz kultnog ostvarenjaDejvida Finčera koga u filmu "Čudnovati slučaj Bendžamina Batona" maestralno tumačiBred Pit.

Na terenu, Ibra je Batonova reinkarnacija. Jer Bendžamin Baton se na filmskom platnu rađa kao onemoćali starac, ali se sa godinama podmlađuje i na kraju umire kao beba. A i Zlatan je krenuo lagano. Dok je on stigao do nekog top kluba, a učinio je to kao 23-godišnjak prelaskom iz Ajaksa u Juventus, Lionel Mesi, Kristijano Ronaldo, da ne pričamo o brazilskom Ronaldu, već su u trofejnim vitrinama imali Zlatne lopte.

Ali taj jaz između onih koje većina smatra najvećima i onog koga Zlatan smatra najboljim - a to je on sam naravno - sve je manji kako godine prolaze. Iako bi godine trebalo da rade za Mesija i Ronalda, budući da je Zlatan tu najstariji.

Razumljivo je stoga što su i mnogi navijači Mančester junajteda bili skeptični uoči dolaska Ibrahimovića iz Pari Sen Žermena. Ali Ibrahimović je ekspresno razuverio neverne Tome. Jer u ligi u kojoj se podrazumeva alibi priča o neophodnosti privikavanja na najbolji fudbal na svetu Ibrahimović je pokazao da i najbolji mogu mnogo toga da nauče od njega.

Pre svega, ma koliko lud ponekad izgledao, šta znači biti profesionalac, jer brojke koje ćete pročitati u narednim redovima nisu mogle da se poslože same od sebe. Svaka od njih ispisana je sa mnogo znoja na treningu.

Krenimo od najaktuelnijih: ove sezone švedski napadač je računajući utakmice u svim takmičenjima postigao 28 golova za Mančester junajted. Dakle, 28 golova od čoveka sa punih 35 leta. U njegovim godinama mnogi bi se zadovoljili i ulogom džokera sa klupe. Ne i Zlatan. I nije ni to opredeljenje slučajno.

Zlatan zna koliko je dobar. Možda i bolji no što je bio u godinama koje inače zovemo fudbalski najboljima.

Pre no što je proslavio 30. rođendan 2011. godine, bivši napadač Malmea, Ajaksa, Juventusa, Intera, Barselone i Milana je postigao 232 gola na 528 utakmica.

Otkako je proslavio 30. rođendan, Ibrahimović je igrajući za Milan, Pari Sen Žermen i Mančester junajted postigao 250 golova na samo 308 utakmica!

Drugim rečima, izračunali su pedantni statističari sa britanskog Skaja, Ibrahimović je “kao momak“ u proseku davao jedan gol na u proseku 2,28 utakmica, dok sada protivničke mreže trese na svaka 1,2 meča.

I jeste u dresu Pari Sen Žermena, apsolutno dominantnog tokom Zlatanovog mandata u Ligi 1, postigao čak 156 golova, ali nije mnogo usporio ni u Premijer ligi, a malo je zemalja, ako ih uopšte ima, u kojima je teže loptu proturiti u protivničku mrežu.Ibrahimović je pak u engleskom prvenstvu bio strelac u 41 odsto Junajtedovih utakmica, ako računamo svako takmičenje taj procenat raste do kote 51.

Zaista, kao da je sve mlađi. I ako na leto odluči da ne ostaje na Old Trafordu nego da živopisnu karijeru okonča "preko bare" u MLS ligi, iste one neverne Tome iz Mančestera neće moći suze da zaustave.

BROJ IBRAHIMOVIĆEVIH GOLOVA PO SEZONI POSLE 30. ROĐENDANA
2011/2012           - Milan -     32
2012/2013           - PSŽ -         35
2013/2014           - PSŽ -         41
2014/2015           - PSŽ -         30
2015/2016           - PSŽ -         50
2016/2017           - Mančester junajted -        28*
od 3. oktobra 2011. do 20. juna 2016. -      reprezentacija Švedske - 34

Izvor: mozzartsprot

FOTO: Action Images

Komentari / 0

Ostavite komentar