У ЖРС стижу нови правилници

Радницима "Жељезница Републике Српске" /ЖРС/, који се доводе у везу са обуставом рада и онемогућавања редовног одвијања жељезничког саобраћаја током протеста у марту, неће бити укинуте сатнице, нити ће против њих бити покренути дисциплински поступци, закључено је данас на састанку Управе ЖРС-а и представника шест синдикалних организација.

Република Српска 10.04.2017 | 20:28
У ЖРС стижу нови правилници
На састанку је закључено да у наредна два дана буде усаглашен текст новог правилника о организацији и систематизацији радних мјеста и нови правилник о раду.

Предсједник Самосталног синдиката транспортне дјелатности Златко Марин рекао је новинарима да је са Управом усаглашен велики број пиримједби на нове правилнике, те да би у наредна два дана требало да буду ријешени проблеми који се, између осталог, односе на вишак радника.

Марин је навео да неће бити покретања дисциплинских поступака против радника који су протестовали у марту, као ни укидања сатница, док ће се одсуство одбити од годишњег одора или прерасподјелом нарађених сати.

"С обзиром на најављену измјену Закона о ПИО, надамо се да ће у први мах бити ријешен сав вишка радника. На основу садашњег закона, већ имамо људе који испуњавају услове за пензију, а коју не могу да остваре јер им нису уплаћени доприноси", рекао је Марин.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић оцјењује да ће коначни текст нових правилника бити усаглашен у четвратак, 14. априла, у Бањалуци након Скупштине акционара ЖРС-а.

"Тражили смо да се уради методологија раздвајања предузећа да би знали шта чини оператера, инфраструктуру, те заједничке послове и да би утврдили која радна мјеста требају тим пословима и колики је број извршилаца, док би тек у задњој фази по тим критеријумима могли да замо ко је технолошки вишак и како га збринути", рекао је Цвјетковић.

Он је изразио задовољство што синдикати активно учествују и дају своје приједлоге и сугестије.

Предсједник Самосталног синдиката одржавања шинских возила Горан Чамџић навео је да су радници у радионицима највише оштећени новом систематизацијом, јер су укинута нека неопходна радна мјеста, док су остала са високом стручном спремом а која нису потребна.

Он је рекао да су синдикати добили увјеравања од предсједника Републике Српске Милорада Додика и предсједника Владе Жељке Цвијановић да ће кроз један законски акт бити ријешен проблем најављеног вишка радника, њих 300, који би били пензионисани.

Представници Управе нису дали изјаву за медије након састанка који је трајао пет часова.

(Агенције)

Коментари / 6

Оставите коментар
Name

#

10.04.2017 18:47

Сва државна предузећа воде, или криминалци, или комплетне будале. За то је одговорна влада, она поставља све те директоре. Разне комисије за избор кандидата и надзорни одбори не служе ничему.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

10.04.2017 19:19

Прво казнит цемо их па кад су најавили страјк е онда вас нецемо казнити, после овога тотална пропаст, вец видјено

Name

село Брезичани код Приједора

11.04.2017 11:39

Смјенити директора гад је упропастио предузеће није му то ћачевина и да одговара кривично.

Name

ПАЈКО

10.04.2017 19:29

НОВИ ПРАВИЛНИК ГЛАСИ. СВАКИ МАСИНОВОДЗА КАД УЛАЗИ У МАСИНУ (ВОЗ) МОРА ИМАТИ ГАЈБУ ПИВЕ НЕКТАР. БАЈА ЦАСТИ.

ОДГОВОРИТЕ
Name

ре

10.04.2017 20:22

Или,умјесто ел погона радници це морати да гурају композицију. Има их довољно.

Name

Драж

11.04.2017 06:32

Па тако је обећамо и не знам због чега се опет паметовало.

ОДГОВОРИТЕ