U ŽRS stižu novi pravilnici

Radnicima "Željeznica Republike Srpske" /ŽRS/, koji se dovode u vezu sa obustavom rada i onemogućavanja redovnog odvijanja željezničkog saobraćaja tokom protesta u martu, neće biti ukinute satnice, niti će protiv njih biti pokrenuti disciplinski postupci, zaključeno je danas na sastanku Uprave ŽRS-a i predstavnika šest sindikalnih organizacija.

Republika Srpska 10.04.2017 | 20:28
U ŽRS stižu novi pravilnici
Na sastanku je zaključeno da u naredna dva dana bude usaglašen tekst novog pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta i novi pravilnik o radu.

Predsjednik Samostalnog sindikata transportne djelatnosti Zlatko Marin rekao je novinarima da je sa Upravom usaglašen veliki broj pirimjedbi na nove pravilnike, te da bi u naredna dva dana trebalo da budu riješeni problemi koji se, između ostalog, odnose na višak radnika.

Marin je naveo da neće biti pokretanja disciplinskih postupaka protiv radnika koji su protestovali u martu, kao ni ukidanja satnica, dok će se odsustvo odbiti od godišnjeg odora ili preraspodjelom narađenih sati.

"S obzirom na najavljenu izmjenu Zakona o PIO, nadamo se da će u prvi mah biti riješen sav viška radnika. Na osnovu sadašnjeg zakona, već imamo ljude koji ispunjavaju uslove za penziju, a koju ne mogu da ostvare jer im nisu uplaćeni doprinosi", rekao je Marin.

Predsjednik Samostalnog sindikata mašinovođa Simo Cvjetković ocjenjuje da će konačni tekst novih pravilnika biti usaglašen u četvratak, 14. aprila, u Banjaluci nakon Skupštine akcionara ŽRS-a.

"Tražili smo da se uradi metodologija razdvajanja preduzeća da bi znali šta čini operatera, infrastrukturu, te zajedničke poslove i da bi utvrdili koja radna mjesta trebaju tim poslovima i koliki je broj izvršilaca, dok bi tek u zadnjoj fazi po tim kriterijumima mogli da zamo ko je tehnološki višak i kako ga zbrinuti", rekao je Cvjetković.

On je izrazio zadovoljstvo što sindikati aktivno učestvuju i daju svoje prijedloge i sugestije.

Predsjednik Samostalnog sindikata održavanja šinskih vozila Goran Čamdžić naveo je da su radnici u radionicima najviše oštećeni novom sistematizacijom, jer su ukinuta neka neophodna radna mjesta, dok su ostala sa visokom stručnom spremom a koja nisu potrebna.

On je rekao da su sindikati dobili uvjeravanja od predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsjednika Vlade Željke Cvijanović da će kroz jedan zakonski akt biti riješen problem najavljenog viška radnika, njih 300, koji bi bili penzionisani.

Predstavnici Uprave nisu dali izjavu za medije nakon sastanka koji je trajao pet časova.

(Agencije)

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

#

10.04.2017 18:47

Sva državna preduzeća vode, ili kriminalci, ili kompletne budale. Za to je odgovorna vlada, ona postavlja sve te direktore. Razne komisije za izbor kandidata i nadzorni odbori ne služe ničemu.

ODGOVORITE
Name

Re

10.04.2017 19:19

Prvo kaznit cemo ih pa kad su najavili strajk e onda vas necemo kazniti, posle ovoga totalna propast, vec vidjeno

Name

selo Brezičani kod Prijedora

11.04.2017 11:39

Smjeniti direktora gad je upropastio preduzeće nije mu to ćačevina i da odgovara krivično.

Name

PAJKO

10.04.2017 19:29

NOVI PRAVILNIK GLASI. SVAKI MASINOVODZA KAD ULAZI U MASINU (VOZ) MORA IMATI GAJBU PIVE NEKTAR. BAJA CASTI.

ODGOVORITE
Name

re

10.04.2017 20:22

Ili,umjesto el pogona radnici ce morati da guraju kompoziciju. Ima ih dovoljno.

Name

Draž

11.04.2017 06:32

Pa tako je obećamo i ne znam zbog čega se opet pametovalo.

ODGOVORITE