Троструки убица ускоро слободан?

Анте Ниче (35), који је оптужен за троструко убиство у Сухачи, код Ливна, проглашен је неурачунљивим и Суд у Ливну му је изрекао мјеру обавезног психијатријског лијечења и чувања у здравственој установи.

Босна и Херцеговина 10.04.2017 | 17:28
Троструки убица ускоро слободан?
Ниче се већ десетак дана налази у Јавној установи Завода за форензичку психијатрију на Сокоцу. Ову информацију потврдио је и адвокат Горан Брадарић, који је заступао Ничеа.

– Процедура је сада таква да се сваких шест мјесеци провјерава оправданост изречене мјере – рекао је Брадарић.

На питање да ли то значи, ако се за шест мјесеци утврди да је Ниче излијечен, да ће бити пуштен на слободу, Брадарић је одговорио: “Технички да, али не мислим да ће такво што се догодити брзо”.

Он је појаснио да је Суд овакву одлуку донео након три вјештачења.

– Прво вјештачење је радио вештак неуропсихијатар Салих Терзић који је тврдио да је у моменту извршења дјела оптужени био смањено, али не битно неурачунљив. Друго вјештачење је обавио тим из Сарајева у саставу вјештака Абдулаха Кучукалића, Сенадина Фадилпашића и Алме Браво-Мехмедбашић.

Њихов заједнички налаз је потврдио да Ниче има дијагнозу хроничне суманутости, односно, да је у моменту извршења троструког убиства био неурачунљив. Исту дијагнозу као тим из Сарајева дао је и тим вјештака из Мостара – рекао је Брадарић.

Ниче је злочин починио 30. октобра 2015. године у вечерњим сатима, након повратка из затвора, гдје је био у једномјесечном притвору због породичног насиља.

Након што је дошао кући, са чак 35 убода кухињским ножем усмртио је мајку Луцу (66), глувонијемог брата Матка (46) усмртио је с осам убода, а његову такође глувонијему супругу Сандру (44) избо је шест пута и затим побјегао.

Послије овог злочина, комшије су причали да је Анте био проблематичан и да су се сви прибојавали да би могао урадити овако нешто.

– Више пута је тукао мајку, што су најчешће комшије пријављивале полицији, јер она није смјела. Задњи пут када ју је истукао, остао је у затвору мјесец и ево шта је направио када је изашао. Чуо сам да се, чим је ушао у кућу, одмах кренуо свађати с мајком и узео је нож са стола, те је избо – испричао је тада један од комшија.

Након тога, остао је у кући док није примјетио да се његов брат и супруга враћају из продавнице. Одмах је сишао на њихов спрат и обоје их избо с истим ножем.

Анте је након убиства побјегао преко ливаде иза куће. Тек послије три дана од бијега, Анте се предао полицији у селу Коморани, у близини Ливна. Приликом предаје, он је полицајцима хладнокрвно рекао да се предао само из страха да не буде убијен приликом потјере.

(Аваз)

Коментари / 4

Оставите коментар
Name

милош

10.04.2017 15:41

Мене ово подсјеча на оно кад је регрут отиша у ЈНА о сваки дан скупљао папириче по кругу.прочитао и бацио уз "није то тај" Након два мјесеца га позову га и уруче му папр да је неспособан за војску А он че "Е ТО ЈЕ ТАЈ"

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ре

12.04.2017 17:35

Свака цаст на коментару.

Name

Драган

10.04.2017 15:52

Дајте молим вас какве су ово будаластине каква црна неурацунљивост како се није преварио па отисао у неку другу куцу па направио масакр него је све то урадио у својој куци.Велики пропуст правосудног система и они су заправо кумовали овој великој породицној трагедији а да зло буде веце хоце да га пусте на слободу.У Америци овакви добијају неколико дозивотних у најблазој варијанти...

ОДГОВОРИТЕ
Name

а неурацунљив

10.04.2017 15:56

Па сто не уби сам себе ка је неурацунљив,а предао се треци дан сам казе од страха да га неубију у потјери, а неурацунљив е изгледа да су ти који су га вјестацили неурацунљиви.

ОДГОВОРИТЕ