Trostruki ubica uskoro slobodan?

Ante Niče (35), koji je optužen za trostruko ubistvo u Suhači, kod Livna, proglašen je neuračunljivim i Sud u Livnu mu je izrekao mjeru obaveznog psihijatrijskog liječenja i čuvanja u zdravstvenoj ustanovi.

Bosna i Hercegovina 10.04.2017 | 17:28
Trostruki ubica uskoro slobodan?
Niče se već desetak dana nalazi u Javnoj ustanovi Zavoda za forenzičku psihijatriju na Sokocu. Ovu informaciju potvrdio je i advokat Goran Bradarić, koji je zastupao Ničea.

– Procedura je sada takva da se svakih šest mjeseci provjerava opravdanost izrečene mjere – rekao je Bradarić.

Na pitanje da li to znači, ako se za šest mjeseci utvrdi da je Niče izliječen, da će biti pušten na slobodu, Bradarić je odgovorio: “Tehnički da, ali ne mislim da će takvo što se dogoditi brzo”.

On je pojasnio da je Sud ovakvu odluku doneo nakon tri vještačenja.

– Prvo vještačenje je radio veštak neuropsihijatar Salih Terzić koji je tvrdio da je u momentu izvršenja djela optuženi bio smanjeno, ali ne bitno neuračunljiv. Drugo vještačenje je obavio tim iz Sarajeva u sastavu vještaka Abdulaha Kučukalića, Senadina Fadilpašića i Alme Bravo-Mehmedbašić.

Njihov zajednički nalaz je potvrdio da Niče ima dijagnozu hronične sumanutosti, odnosno, da je u momentu izvršenja trostrukog ubistva bio neuračunljiv. Istu dijagnozu kao tim iz Sarajeva dao je i tim vještaka iz Mostara – rekao je Bradarić.

Niče je zločin počinio 30. oktobra 2015. godine u večernjim satima, nakon povratka iz zatvora, gdje je bio u jednomjesečnom pritvoru zbog porodičnog nasilja.

Nakon što je došao kući, sa čak 35 uboda kuhinjskim nožem usmrtio je majku Lucu (66), gluvonijemog brata Matka (46) usmrtio je s osam uboda, a njegovu takođe gluvonijemu suprugu Sandru (44) izbo je šest puta i zatim pobjegao.

Poslije ovog zločina, komšije su pričali da je Ante bio problematičan i da su se svi pribojavali da bi mogao uraditi ovako nešto.

– Više puta je tukao majku, što su najčešće komšije prijavljivale policiji, jer ona nije smjela. Zadnji put kada ju je istukao, ostao je u zatvoru mjesec i evo šta je napravio kada je izašao. Čuo sam da se, čim je ušao u kuću, odmah krenuo svađati s majkom i uzeo je nož sa stola, te je izbo – ispričao je tada jedan od komšija.

Nakon toga, ostao je u kući dok nije primjetio da se njegov brat i supruga vraćaju iz prodavnice. Odmah je sišao na njihov sprat i oboje ih izbo s istim nožem.

Ante je nakon ubistva pobjegao preko livade iza kuće. Tek poslije tri dana od bijega, Ante se predao policiji u selu Komorani, u blizini Livna. Prilikom predaje, on je policajcima hladnokrvno rekao da se predao samo iz straha da ne bude ubijen prilikom potjere.

(Avaz)

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

miloš

10.04.2017 15:41

Mene ovo podsječa na ono kad je regrut otiša u JNA o svaki dan skupljao papiriče po krugu.pročitao i bacio uz "nije to taj" Nakon dva mjeseca ga pozovu ga i uruče mu papr da je nesposoban za vojsku A on če "E TO JE TAJ"

ODGOVORITE
Name

Re

12.04.2017 17:35

Svaka cast na komentaru.

Name

Dragan

10.04.2017 15:52

Dajte molim vas kakve su ovo budalastine kakva crna neuracunljivost kako se nije prevario pa otisao u neku drugu kucu pa napravio masakr nego je sve to uradio u svojoj kuci.Veliki propust pravosudnog sistema i oni su zapravo kumovali ovoj velikoj porodicnoj tragediji a da zlo bude vece hoce da ga puste na slobodu.U Americi ovakvi dobijaju nekoliko dozivotnih u najblazoj varijanti...

ODGOVORITE
Name

a neuracunljiv

10.04.2017 15:56

Pa sto ne ubi sam sebe ka je neuracunljiv,a predao se treci dan sam kaze od straha da ga neubiju u potjeri, a neuracunljiv e izgleda da su ti koji su ga vjestacili neuracunljivi.

ODGOVORITE