Начелнику ''пассат'' од 80.000

Општина Бановићи расписала је тендер за набавку службеног аутомобила вриједног 80. 000 КМ, а у опис возила се уклапа нови "пассат" за који се тражи и најлуксузнија додатна опрема, пише Детектор. ба.

Босна и Херцеговина 10.04.2017 | 15:52
Начелнику ''пассат'' од 80.000
У тендеру који је расписао начелник Мидхат Хусић, из буџета Бановића издвојена су средства за куповину возила с погоном на четири точка, сензором за откривање умора код возача, навигацијом са детаљном картом Европе, топ комфорним сједиштима од комбинације брушене и глатке коже, с гријањем и масажером, бежичним интернетом и затамњеним задњим стаклима.

Јавни позив за набавку новог службеног аутомобила биће отворен до 9. маја, али је већ његовим расписивањем из конкуренције елиминисана већина произвођача и трговаца возилима у Босни и Херцеговини јер се у позиву готово до у детаље описује нови модел "волксwаген пассата".

Кориштење описа из каталога производа једног произвођача забрањено је Законом о јавним набавкама у БиХ и објашњено у бројним извјештајима ревизора.

"Осим ако није оправдано предметом набавке, у техничкој спецификацији не смије се упутити на одређеног произвођача, на поријекло или на посебан поступак, на марке, патенте, типове или одређено поријекло, ако би се тиме погодовало или би се искључили одређени привредни субјекти или одређени производи", пише у Закону о јавним набавкама БиХ.

У тендеру који је расписала општина Бановићи налазе се дијелови реченица из каталога за Пассат, с минималним измјенама. У спецификацијама наведеним у тендерској документацији стоји да возило може бити дуго максимално 4,8 метара, а тачна дужина Пассата је 4.767 милиметара, максимално међуосовинско растојање је 2,8 метара, док је код Пассата 2.791 милиметар, а обртни момент мотора и величина гума су идентични онима у каталогу њемачке лимузине.

Тендерска документација до у детаље прати каталошке спецификације те се тражи трозонска клима с алергеним филтером, кожни волан, екран у боји минималне дијагонале 6,5 инча, могућност повезивања с иПхоне уређајима, ергономски комфорно сједиште електро подесиво у 14 позиција, укључујући масажу на возачевој страни, освијетљена огледала у штитницима за сунце, облоге сједала од комбинације брушене и глатке коже, с гријањем сједала и аутоматско гријање млазница за прање вјетробранског стакла, као и УСБ стицк с прикључком за СИМ картицу за креирање конекције у возилу.

Челни људи Бановића нису за Балканску истраживачку мрежу Босне и Херцеговине (БИРН БиХ) жељели говорити зашто је тендером детаљно прописана луксузна опрема.

Одлуку о набавци возила изгласало је Општинско вијеће Бановића, а потписао ју је предсједавајући Вијећа Нермин Делагић који је за БИРН БиХ у поруци изјавио да нема везе с било каквим тендером.

"Ви морате бити свјесни да ја, као предсједавајући Општинског вијећа, немам везе с било каквим тендером, а све остало је транспарентно… буџет, одлука о набавци… и не знам зашто вас то уопште интересује", рекао је Делагић.

Начелник Хусић није желио говорити за БИРН БиХ о набавци службеног аутомобила.

Према извјештају на званичној страници са јавне расправе о буџету Бановића за ову годину, начелник Хусић је изјавио да је свјестан да се у неке сегменте не улаже довољно, али да се све распоређује у складу с могућностима и да се води рачуна да се сви сектори покрију колико се може.

Подаци Кантоналне привредне коморе Тузла показују да нешто више од 5.000 запослених у Бановићима има просјечну плату од 836 КМ. Број незапослених, према званичним подацима на страници општине, већи је од 4.000.

Хусић је, као кандидат Странке демократске акције (СДА), изабран на пријевременим изборима у Бановићима у фебруару 2014. године са више од 94 посто добијених гласова.

Вриједност аутомобила који набавља општина Бановићи процијењена је на 68.000 КМ без пореза, а та ће цифра с плаћеним порезом достићи износ од готово 80.000 КМ, што је више од допуштеног за министре у Влади Федерације БиХ, пише Детектор.ба.

(Детектор.ба)

Коментари / 12

Оставите коментар
Name

МмммМмм

10.04.2017 14:13

Зна брко шта ваља... а и какав је до начелник без аута од 80.000 КМ

ОДГОВОРИТЕ
Name

МУНГОС

10.04.2017 14:33

СВА Г.... МОРАЈУ ИСПЛИВАТИ НА ПОВРШИНУ...

Name

лаус

10.04.2017 14:27

Зато дијецу саљемо на лијецења скупљајуци по марку смс порукама.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

10.04.2017 14:42

Сто ми Бабо није мого да да даце будзет.Нису заслузили ни трабанта.У нормалном свијету градонацелник вози своје лицно возило.и то цесто половно.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Сведска

10.04.2017 19:36

Бог те веселио па у Босни сваки смокљо градонацелник има слузбено ауто,лицног возаца као да је Босна једна од богатих земаља.Овде граднацелник у граду гдје ја зивим нема слузбено ауто а камоли јос возаца него вози своје приватно ауто.

Name

Ме

10.04.2017 15:09

Има се, море се ... хахаха,....

ОДГОВОРИТЕ
Name

ОО5

10.04.2017 18:59

Само купујте и тросите багро лоповска!

Name

Незаситни су.

10.04.2017 15:11

До јуце је ходао у опанцима. Од сколе има прибављену диплому менадзера или правника.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Бн

11.04.2017 07:27

Знам сведзане па и ја зивим у Краљевини насој.Хеј пå диг.

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирон

11.04.2017 07:44

Али сензор за умор возаца , ехех па да га вози док се не огласи , посто ЦЕ вјероватно возити бабе стрине И осталу многобројну родбину, посто ови возаци возе И Дан И ноц И кад се несто деси казу крив возац а не он И сто га натјерају да вози Дан ноц И суботом И недељом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Ирон

11.04.2017 07:44

Али сензор за умор возаца , ехех па да га вози док се не огласи , посто ЦЕ вјероватно возити бабе стрине И осталу многобројну родбину, посто ови возаци возе И Дан И ноц И кад се несто деси казу крив возац а не он И сто га натјерају да вози Дан ноц И суботом И недељом .

ОДГОВОРИТЕ
Name

Побјего

11.04.2017 19:05

Живим у Њемачкој јер код нас више нисам имао шта да тражим. Јад и мука. Прије 5 дана на паузи за доручак сједимо нас 5 брудера махом сви са Балкана, кад поред нас прозуја на бициклу човјек у одјелу и поздравља нас онако сав насмијан. Реко, гле Швабе како је културан. Каже нама колега (исто шваба) јел знате ко је то? Ми онако збуњени немамо појма, ја реко неки банкар можда или наставник или адвокат.... Каже колега, то је наш начелник општине, као и вама и њему је пауза за доручак оде до куће да једе.... Јао одмах помислих, замисли Мићо Мићић или небитно Игор Радојичић или Василије Перић (набрајам само познате дуже вријеме градонацелнике, јер цовјек је у граду од 240000 становника начелник већ 3-ћи мандат) на бициклу у 11.15х иду кући да доруцкују. Опалимо се сви смијати зграбимо своје рукавице и арбеит..... :)

ОДГОВОРИТЕ