Načelniku ''passat'' od 80.000

Opština Banovići raspisala je tender za nabavku službenog automobila vrijednog 80. 000 KM, a u opis vozila se uklapa novi "passat" za koji se traži i najluksuznija dodatna oprema, piše Detektor. ba.

Bosna i Hercegovina 10.04.2017 | 15:52
Načelniku ''passat'' od 80.000
U tenderu koji je raspisao načelnik Midhat Husić, iz budžeta Banovića izdvojena su sredstva za kupovinu vozila s pogonom na četiri točka, senzorom za otkrivanje umora kod vozača, navigacijom sa detaljnom kartom Evrope, top komfornim sjedištima od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem i masažerom, bežičnim internetom i zatamnjenim zadnjim staklima.

Javni poziv za nabavku novog službenog automobila biće otvoren do 9. maja, ali je već njegovim raspisivanjem iz konkurencije eliminisana većina proizvođača i trgovaca vozilima u Bosni i Hercegovini jer se u pozivu gotovo do u detalje opisuje novi model "volkswagen passata".

Korištenje opisa iz kataloga proizvoda jednog proizvođača zabranjeno je Zakonom o javnim nabavkama u BiH i objašnjeno u brojnim izvještajima revizora.

"Osim ako nije opravdano predmetom nabavke, u tehničkoj specifikaciji ne smije se uputiti na određenog proizvođača, na porijeklo ili na poseban postupak, na marke, patente, tipove ili određeno porijeklo, ako bi se time pogodovalo ili bi se isključili određeni privredni subjekti ili određeni proizvodi", piše u Zakonu o javnim nabavkama BiH.

U tenderu koji je raspisala opština Banovići nalaze se dijelovi rečenica iz kataloga za Passat, s minimalnim izmjenama. U specifikacijama navedenim u tenderskoj dokumentaciji stoji da vozilo može biti dugo maksimalno 4,8 metara, a tačna dužina Passata je 4.767 milimetara, maksimalno međuosovinsko rastojanje je 2,8 metara, dok je kod Passata 2.791 milimetar, a obrtni moment motora i veličina guma su identični onima u katalogu njemačke limuzine.

Tenderska dokumentacija do u detalje prati kataloške specifikacije te se traži trozonska klima s alergenim filterom, kožni volan, ekran u boji minimalne dijagonale 6,5 inča, mogućnost povezivanja s iPhone uređajima, ergonomski komforno sjedište elektro podesivo u 14 pozicija, uključujući masažu na vozačevoj strani, osvijetljena ogledala u štitnicima za sunce, obloge sjedala od kombinacije brušene i glatke kože, s grijanjem sjedala i automatsko grijanje mlaznica za pranje vjetrobranskog stakla, kao i USB stick s priključkom za SIM karticu za kreiranje konekcije u vozilu.

Čelni ljudi Banovića nisu za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) željeli govoriti zašto je tenderom detaljno propisana luksuzna oprema.

Odluku o nabavci vozila izglasalo je Opštinsko vijeće Banovića, a potpisao ju je predsjedavajući Vijeća Nermin Delagić koji je za BIRN BiH u poruci izjavio da nema veze s bilo kakvim tenderom.

"Vi morate biti svjesni da ja, kao predsjedavajući Opštinskog vijeća, nemam veze s bilo kakvim tenderom, a sve ostalo je transparentno… budžet, odluka o nabavci… i ne znam zašto vas to uopšte interesuje", rekao je Delagić.

Načelnik Husić nije želio govoriti za BIRN BiH o nabavci službenog automobila.

Prema izvještaju na zvaničnoj stranici sa javne rasprave o budžetu Banovića za ovu godinu, načelnik Husić je izjavio da je svjestan da se u neke segmente ne ulaže dovoljno, ali da se sve raspoređuje u skladu s mogućnostima i da se vodi računa da se svi sektori pokriju koliko se može.

Podaci Kantonalne privredne komore Tuzla pokazuju da nešto više od 5.000 zaposlenih u Banovićima ima prosječnu platu od 836 KM. Broj nezaposlenih, prema zvaničnim podacima na stranici opštine, veći je od 4.000.

Husić je, kao kandidat Stranke demokratske akcije (SDA), izabran na prijevremenim izborima u Banovićima u februaru 2014. godine sa više od 94 posto dobijenih glasova.

Vrijednost automobila koji nabavlja opština Banovići procijenjena je na 68.000 KM bez poreza, a ta će cifra s plaćenim porezom dostići iznos od gotovo 80.000 KM, što je više od dopuštenog za ministre u Vladi Federacije BiH, piše Detektor.ba.

(Detektor.ba)

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

MmmmMmm

10.04.2017 14:13

Zna brko šta valja... a i kakav je do načelnik bez auta od 80.000 KM

ODGOVORITE
Name

MUNGOS

10.04.2017 14:33

SVA G.... MORAJU ISPLIVATI NA POVRŠINU...

Name

laus

10.04.2017 14:27

Zato dijecu saljemo na lijecenja skupljajuci po marku sms porukama.

ODGOVORITE
Name

Bn

10.04.2017 14:42

Sto mi Babo nije mogo da da dace budzet.Nisu zasluzili ni trabanta.U normalnom svijetu gradonacelnik vozi svoje licno vozilo.i to cesto polovno.

ODGOVORITE
Name

Svedska

10.04.2017 19:36

Bog te veselio pa u Bosni svaki smokljo gradonacelnik ima sluzbeno auto,licnog vozaca kao da je Bosna jedna od bogatih zemalja.Ovde gradnacelnik u gradu gdje ja zivim nema sluzbeno auto a kamoli jos vozaca nego vozi svoje privatno auto.

Name

Me

10.04.2017 15:09

Ima se, more se ... hahaha,....

ODGOVORITE
Name

OO5

10.04.2017 18:59

Samo kupujte i trosite bagro lopovska!

Name

Nezasitni su.

10.04.2017 15:11

Do juce je hodao u opancima. Od skole ima pribavljenu diplomu menadzera ili pravnika.

ODGOVORITE
Name

Bn

11.04.2017 07:27

Znam svedzane pa i ja zivim u Kraljevini nasoj.Hej på dig.

ODGOVORITE
Name

Iron

11.04.2017 07:44

Ali senzor za umor vozaca , eheh pa da ga vozi dok se ne oglasi , posto CE vjerovatno voziti babe strine I ostalu mnogobrojnu rodbinu, posto ovi vozaci voze I Dan I noc I kad se nesto desi kazu kriv vozac a ne on I sto ga natjeraju da vozi Dan noc I subotom I nedeljom .

ODGOVORITE
Name

Iron

11.04.2017 07:44

Ali senzor za umor vozaca , eheh pa da ga vozi dok se ne oglasi , posto CE vjerovatno voziti babe strine I ostalu mnogobrojnu rodbinu, posto ovi vozaci voze I Dan I noc I kad se nesto desi kazu kriv vozac a ne on I sto ga natjeraju da vozi Dan noc I subotom I nedeljom .

ODGOVORITE
Name

Pobjego

11.04.2017 19:05

Živim u Njemačkoj jer kod nas više nisam imao šta da tražim. Jad i muka. Prije 5 dana na pauzi za doručak sjedimo nas 5 brudera mahom svi sa Balkana, kad pored nas prozuja na biciklu čovjek u odjelu i pozdravlja nas onako sav nasmijan. Reko, gle Švabe kako je kulturan. Kaže nama kolega (isto švaba) jel znate ko je to? Mi onako zbunjeni nemamo pojma, ja reko neki bankar možda ili nastavnik ili advokat.... Kaže kolega, to je naš načelnik opštine, kao i vama i njemu je pauza za doručak ode do kuće da jede.... Jao odmah pomislih, zamisli Mićo Mićić ili nebitno Igor Radojičić ili Vasilije Perić (nabrajam samo poznate duže vrijeme gradonacelnike, jer covjek je u gradu od 240000 stanovnika načelnik već 3-ći mandat) na biciklu u 11.15h idu kući da doruckuju. Opalimo se svi smijati zgrabimo svoje rukavice i arbeit..... :)

ODGOVORITE