Пријава шпијуна - 70.000 евра!

Становницима Пекинга данас је понуђена награда од 500. 000 кинеских јуана (68. 470 евра) за пружање помоћи власти да се осујете активности инфилтрираних страних шпијуна.

Свијет 10.04.2017 | 15:30
Пријава шпијуна - 70.000 евра!
Грађани би могли да добију ову суму новца уколико би властима доставили податке о инфилтрацији, подривању или крађи информација, пише "Гардијан".

Ова иницијатива је била објављена у гласилу Комунистичке партије као део нове кампање против страних шпијуна.

Званичници службе за јавну безбедност у саопштењу су навели да се надају да ће им обични грађани помоћи да се изгради "Велики Зид" који би помогао да се Кина заштити од "издајника и шпијуна".

Као културна и политичка престоница Кине, Пекинг је постао "омиљена дестинација за прекоморске шпијуне и друге непријатељске снаге (у нади да) изврше инфилтрацију, субверзију, раздоре, уништења и крађу информација", наводи се у саопштењу.

Ангажовање масе у борби против оваквих провокатора било је "магично оружје са којим се непријатељ побеђује".

Грађани који пруже информације које играју "посебно велику улогу у спречавању и заустављању шпијунских мисија" биће награђењи са 100.000 (13.690 евра) до 500.000 (68.470 евра).

Они који доставе информације имаће 90 дана да покупе све награде које су им обећане и моћи ће да затраже заститу уколико сматрају да су након одавања информација они или њихове породице у опасности.

Како се наводи, постоје три начина на које грађани могу да шаљу информације о могућим шпијунима.

Могу известити власти телефонским позивом на специјални дежурни број, послати поштом информације на специјалну адресу или доћи лично на разговор на ту адресу.

(Агенције)

Коментари / 1

Оставите коментар
Name

У Сведској

11.04.2017 11:16

Ту би добио попуст да цлстите криминале. Нема пара ни за спијуне иако их они виде иза сваког цоска.

ОДГОВОРИТЕ